藍澄灣業主社群

標題: 各位準爸爸 [打印本頁]

作者: Winnie the Pooh    時間: 2006-8-10 16:02:14     標題: 各位準爸爸

你會唔會陪產呀??

我想但我有D怕血  ops:  ops:  ops:
作者: Billy    時間: 2006-8-10 16:25:32

除非有期他意外.
如 要開刀我趕唔切到醫院.

如果唔係我都會陪產支持老婆既. 8)
作者: grassman    時間: 2006-8-10 16:36:25     標題: Re: 各位準爸爸

[quote:e2caa8fe8a="Winnie the Pooh"]你會唔會陪產呀??

我想但我有D怕血  ops:  ops:  ops:[/quote]

一定要! 你點都要俾番少少供奉o瓜!

而且產房唔係咁多機會入! :mrgreen:
作者: Winnie the Pooh    時間: 2006-8-10 16:41:27     標題: Re: 各位準爸爸

[quote:b0396f853e="grassman"][quote:b0396f853e="Winnie the Pooh"]你會唔會陪產呀??

我想但我有D怕血  ops:  ops:  ops:[/quote]

而且產房唔係咁多機會入! :mrgreen:[/quote]

我唔係唔想只不過係怕血......
我都知道如果唔入去一定會有遺憾.......
作者: Robert    時間: 2006-8-10 16:45:22     標題: Re: 各位準爸爸

[quote:0730b6ff63="grassman"]

而且產房唔係咁多機會入! :mrgreen:[/quote]

乜產房好多野睇 o既咩? :em05:
作者: grassman    時間: 2006-8-10 16:52:04     標題: Re: 各位準爸爸

[quote:ce8773cd3e="Robert"][quote:ce8773cd3e="grassman"]

乜產房好多野睇 o既咩? :em05:[/quote]

係呀,你見過未呀? :mrgreen:
作者: bikbark    時間: 2006-8-10 17:08:55     標題: Re: 各位準爸爸

[quote:9595bed8e9="grassman"][quote:9595bed8e9="Winnie the Pooh"]你會唔會陪產呀??

亞蛇 係咪"貢獻"呀? "供奉"......有d驚喎
作者: grassman    時間: 2006-8-10 17:22:46

h:
作者: P女    時間: 2006-8-10 17:23:45     標題: Re: 各位準爸爸

[quote:09a8fdc7d7="Winnie the Pooh"]你會唔會陪產呀??

你怕就唔好入啦, 到時暈左, 醫生都唔知救你先還是幫你老婆生仔先...... :nowords:
作者: grassman    時間: 2006-8-10 17:52:48     標題: Re: 各位準爸爸

[quote:70511c193e="女"][quote:70511c193e="Winnie the Pooh"]你會唔會陪產呀??

你怕就唔好入啦, 到時暈左, 醫生都唔知救你先還是幫你老婆生仔先...... :nowords:[/quote]

你可以一味望住老婆咪見唔到血o羅!
作者: Tomato    時間: 2006-8-10 19:21:48

開刀就唔比老公入0架...
自然生呢...我問過d朋友仔 佢地話d老公入去都係0向側邊比d鼓勵個老婆
唔會見到0個度0架....
到時都卦住個老婆 應該唔會留意到有幾多血....
我諗驚ge應該唔係d血 而係見到老婆咁痛咁辛苦lor.....
無論如何 我覺得老公應該陪老婆0架!! 學草人話齋 比返d"貢獻"..
個老婆十月懷胎 頂住個肚咁辛苦.....
作者: Billy    時間: 2006-8-10 20:12:13

重有係政府醫院生如果想陪產要聽過講座至比.
如果冇上講座係唔比架.
同d講座好full好難book架.

你好似qe生喎.
未上講座好快d問吓喇..
作者: Ricky and Carol    時間: 2006-8-10 23:06:46

[quote:6c743ee2f9="Billy"]重有係政府醫院生如果想陪產要聽過講座至比.
如果冇上講座係唔比架.

你好似qe生喎.
未上講座好快d問吓喇..[/quote]

其他醫院就唔知...如果係QE嘅話而家陪產都唔使聽講座的!!
姑娘話而家唔使的..所以我一堂講座都冇聽過~都有入去陪產~~
以我一年前陪老婆生嘅經驗~~其實都冇乜血啫...只是用力時有少少血水~~
反而我見到老婆好痛個樣有d心痛又幫唔到d乜...只係喺旁邊鼓勵吓佢咋~
作者: grassman    時間: 2006-8-10 23:31:42

唔係喎,我好忙喎!要數數目,要遞笑氣罩,要用力,要安慰媽咪,要望0下頭仔,要剪臍帶,要影相..... :em18:
作者: P女    時間: 2006-8-11 08:44:22

[quote:81b15be2f6="grassman"]唔係喎,我好忙喎!要數數目,要遞笑氣罩,要用力,要安慰媽咪,要望0下頭仔,要剪臍帶,要影相..... :em18:[/quote]

吓? 原來係0個日咁忙架? 辛苦晒.....哈...... :mrgreen:
作者: Billy    時間: 2006-8-11 09:01:52

[quote:b5c3ddbdb9="Ricky & Carol"]
其他醫院就唔知...如果係QE嘅話而家陪產都唔使聽講座的!!
姑娘話而家唔使的..所以我一堂講座都冇聽過~都有入去陪產~~
[/quote]

廣華就一定要上過講座先比陪產..

[quote:b5c3ddbdb9="Ricky & Carol"]
反而我見到老婆好痛個樣有d心痛又幫唔到d乜...只係喺旁邊鼓勵吓佢咋~[/quote]

比你講到我依家有d緊張添... ops:
作者: Winnie the Pooh    時間: 2006-8-11 09:26:08

[quote:1c8a350b43="Billy"]重有係政府醫院生如果想陪產要聽過講座至比.
如果冇上講座係唔比架.

你好似qe生喎.

我老婆今日會去qe覆診我已經叫佢問吓使唔使聽過講座......
點都好今次死就死啦...........一於陪住佢鼓勵佢.......
但我之前陪佢去qe覆診時見到有通告話由於且家好多人生bb嘅關係如果有需要可能唔可以陪產.......
作者: Winnie the Pooh    時間: 2006-8-11 09:36:31

[quote:a827368aa3="Tomato"]開刀就唔比老公入0架...
自然生呢...我問過d朋友仔 佢地話d老公入去都係0向側邊比d鼓勵個老婆
我諗驚ge應該唔係d血 而係見到老婆咁痛咁辛苦lor.....
無論如何 我覺得老公應該陪老婆0架!! 學草人話齋 比返d"貢獻"..
個老婆十月懷胎 頂住個肚咁辛苦.....[/quote]

知道  h:  h:  h:
作者: Winnie the Pooh    時間: 2006-8-11 09:40:17

[quote:aebac6808a="Ricky & Carol"][quote:aebac6808a="Billy"]重有係政府醫院生如果想陪產要聽過講座至比.
如果冇上講座係唔比架.

你好似qe生喎.

以我一年前陪老婆生嘅經驗~~其實都冇乜血啫...只是用力時有少少血水~~
反而我見到老婆好痛個樣有d心痛又幫唔到d乜...只係喺旁邊鼓勵吓佢咋~[/quote]

多謝你嘅寶貴意見.........thanks
作者: grassman    時間: 2006-8-11 10:00:29

作為老豆,其實過程中有好多moment跟臨盤一樣咁緊張!
作者: kk-in-hk    時間: 2006-8-11 10:25:14

除左血之後 據說有d產婦會連"大大小小"都有 有d心理準備好d.
另外 因人而異 第一胎大約要花好幾個鐘頭才生得出.
不過不管什麼也好 一定一定要入去支持太太 血不會好多. 真的怕的話 多眼望太太臉龐 不向"下"望便沒事 可以早和護士商議 由她們抹好包好bb才給你抱抱便可以盡量減少見血機會.

:em16:
睇完生BB之後 你自然會更敬愛你太太和你媽媽 現在每到我生日 我都會想到我媽媽當年怎樣辛苦生下我來 到我女兒生日的時候則會想到太太當時的辛苦.
因此佛有云 : 你生日其實你不應只為自己開心 應該感受母親當時的痛苦而要感謝母親的偉大.  :em04:  因此記得要和媽媽一同慶祝生日!!

祝 願各位父母親安好!!
作者: Tomato    時間: 2006-8-11 11:06:16

[quote:bcbe5411e0="Winnie the Pooh"][quote:bcbe5411e0="Tomato"]開刀就唔比老公入0架...

知道  h:  h:  h:[/quote]

我支持你....唔駛驚!!
作者: Winnie the Pooh    時間: 2006-8-11 11:11:22

[quote:6edd07dd3a="Tomato"][quote:6edd07dd3a="Winnie the Pooh"][quote:6edd07dd3a="Tomato"]開刀就唔比老公入0架...

知道  h:  h:  h:[/quote]

我支持你....唔駛驚!![/quote]

THANKS......................
作者: saga    時間: 2006-8-11 11:12:07

父母親真係偉大  :face13:
作者: Winnie the Pooh    時間: 2006-8-11 11:16:14

[quote:4a1499084e="saga"]父母親真係偉大  :face13:[/quote]

錯...... 
應該係......
母親真真真真真真真真係偉
父親真係偉
作者: Sure Win    時間: 2006-8-11 13:46:24

[quote:4baf7e47bf="Winnie the Pooh"][quote:4baf7e47bf="Billy"]重有係政府醫院生如果想陪產要聽過講座至比.
如果冇上講座係唔比架.

你好似qe生喎.
未上講座好快d問喇..[/quote]

我老婆今日會去qe覆診我已經叫佢問使唔使聽過講座......
點都好今次死就死啦...........一於陪住佢鼓勵佢.......
但我之前陪佢去qe覆診時見到有通告話由於且家好多人生bb關係如果有需要可能唔可以陪產.......[/quote]

你唔好勉強喎,唔係你真係見到血時暈,可能仲影響你老婆...
不過我都支持你!
作者: Winnie the Pooh    時間: 2006-8-11 14:02:43

[quote:d8aad00220="Sure Win"][quote:d8aad00220="Winnie the Pooh"][quote:d8aad00220="Billy"]重有係政府醫院生如果想陪產要聽過講座至比.
如果冇上講座係唔比架.

你好似qe生喎.
未上講座好快d問喇..[/quote]

我老婆今日會去qe覆診我已經叫佢問使唔使聽過講座......
但我之前陪佢去qe覆診時見到有通告話由於且家好多人生bb關係如果有需要可能唔可以陪產.......[/quote]

你唔好勉強喎,唔係你真係見到血時暈,可能仲影響你老婆...
不過我都支持你![/quote]

知道
thanks.......
作者: Winnie the Pooh    時間: 2006-8-11 14:18:13

[quote:530292b824="Winnie the Pooh"][quote:530292b824="Billy"]重有係政府醫院生如果想陪產要聽過講座至比.
如果冇上講座係唔比架.

你好似qe生喎.

我老婆今日會去qe覆診我已經叫佢問吓使唔使聽過講座......
但我之前陪佢去qe覆診時見到有通告話由於且家好多人生bb嘅關係如果有需要可能唔可以陪產.......[/quote]

我老婆問過話要聽講座
但好full且家book咗9月6日.
我老婆預產期係9月中
希望bb唔好提早出世啦  h:  h:  h:
作者: P女    時間: 2006-8-11 15:37:11

[quote:5afdc7edfe="Winnie the Pooh"][quote:5afdc7edfe="Winnie the Pooh"][quote:5afdc7edfe="Billy"]重有係政府醫院生如果想陪產要聽過講座至比.
如果冇上講座係唔比架.

你好似qe生喎.

但我之前陪佢去qe覆診時見到有通告話由於且家好多人生bb嘅關係如果有需要可能唔可以陪產.......[/quote]

我老婆問過話要聽講座
我老婆預產期係9月中
希望bb唔好提早出世啦  h:  h:  h:[/quote]

足月好d喎
作者: Billy    時間: 2006-8-11 15:48:32

[quote:ebf32505c7="Winnie the Pooh"]
我老婆問過話要聽講座
我老婆預產期係9月中
希望bb唔好提早出世啦  h:  h:  h:[/quote]

好在重book到姐.
因為真係好full架quote:ebf32505c7="女"]P女"]
足月好d喎.[/quote]

好似唔到大人控制喎.
同有人話第一貽會早.
希望佢趕到啦啦隊!!! :face13:
作者: Ricky and Carol    時間: 2006-8-11 22:13:28

[quote:432092ac9f="Winnie the Pooh"]
我老婆問過話要聽講座
我老婆預產期係9月中

可能而家又改咗.......
果時我一堂都冇上過都可以陪產架~~
仲有....記住帶埋部相機入去....
果時BB一出世姑娘就問我有冇帶相機影相...
我果時都唔知可以帶相機入去....結果淨係用咗部電話影咗幾張相...
姑娘仲好好人幫我地一家三口影相添...
不過d相嘅質數唔係咁好.........好可惜呀~~~
作者: Winnie the Pooh    時間: 2006-8-11 23:52:53

[quote:65033834ca="Ricky & Carol"][quote:65033834ca="Winnie the Pooh"]
我老婆問過話要聽講座
我老婆預產期係9月中

可能而家又改咗.......
果時我一堂都冇上過都可以陪產架~~
仲有....記住帶埋部相機入去....
果時BB一出世姑娘就問我有冇帶相機影相...
我果時都唔知可以帶相機入去....結果淨係用咗部電話影咗幾張相...
姑娘仲好好人幫我地一家三口影相添...
不過d相嘅質數唔係咁好.........好可惜呀~~~[/quote]

thanks

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2