藍澄灣業主社群

標題: 我買左張信哲演唱會飛 [打印本頁]

作者: Tomato    時間: 2006-8-9 21:14:13     標題: 我買左張信哲演唱會飛

我買左喇....前幾年佢來香港開演唱會
無人同我去 搞到我無得去...
雖然今次有人諸多藉口唔同我去
但係我仲有可愛ge細妹陪我
好開心呀!!
作者: milk    時間: 2006-8-10 13:17:43

乜咁 arm,我都諗住睇佢演唱會呀,因為佢把聲實在太正啦 :em04:
幾年前買左佢隻精選,我連聽幾次之後就借左俾人(唔記得借俾邊個),到依家都未還返俾我呀 :em06:
Robert 其實唔太鍾意佢,話佢乸喎,但我唔理得佢咁多,我會買埋佢張飛迫佢陪我睇,哈哈哈~

p.s.:上年買唔到草蜢演唱會飛,今年終於買到,下月頭就去睇啦! :em12:
作者: Tomato    時間: 2006-8-10 13:36:30

[quote:45297845f5="milk"]乜咁 arm,我都諗住睇佢演唱會呀,因為佢把聲實在太正啦 :em04:
幾年前買左佢隻精選,我連聽幾次之後就借左俾人(唔記得借俾邊個),到依家都未還返俾我呀 :em06:
Robert 其實唔太鍾意佢,話佢乸喎,但我唔理得佢咁多,我會買埋佢張飛迫佢陪我睇,哈哈哈~

p.s.:上年買唔到草蜢演唱會飛,今年終於買到,下月頭就去睇啦! :em12:[/quote]

早知搵埋你啦.....我訂左9月23日星期六.....
原本以為我隻佬陪我 我唔敢買咁貴飛...所以買左100蚊 早知佢唔陪我 我買貴d啦!!
作者: kyu    時間: 2006-8-10 15:08:02

Tomato

"張信哲" - 喜歡! 聲靚及唱功一流!

過火 不要對她說 愛如潮水 別怕我傷心 有一點動心(張信哲/劉嘉玲合唱).....................等等好歌 百聽不厭 我周不時到播來聽!
作者: saga    時間: 2006-8-10 16:15:58

[quote:f376838526="kyu"]Tomato

過火 不要對她說 愛如潮水 別怕我傷心 有一點動心(張信哲/劉嘉玲合唱).....................等等好歌 百聽不厭 我周不時到播來聽! [/quote]

不要對她說 愛如潮水 有一點動心  :em11:
作者: bikbark    時間: 2006-8-10 16:21:11

oh......你o地同hales o岩晒河車
作者: Robert    時間: 2006-8-10 16:23:58

[quote:9fb5e1c9c2="bikbark"]oh......你o地同hales o岩晒河車[/quote]

乜妳唔知道理王別號係假音王咩?妳冇理由唔知架! :
作者: bikbark    時間: 2006-8-10 16:52:45

應該係假音肥腩人
作者: Robert    時間: 2006-8-10 18:02:09

[quote:d0095bab19="bikbark"]應該係假音肥腩人[/quote]
o下!妳有冇認錯人呀? :?:
作者: Tomato    時間: 2006-8-10 19:29:10

仲等咩...大家快d去買飛啦.....
佢唱歌真係超好聽....佢有首歌叫"直覺" 我好鍾意聽...
作者: milk    時間: 2006-8-10 19:45:25

仲有.........太想愛妳、寬容、難以抗拒你容顏、用情...........太多好歌喇,佢先係真正情歌皇子 :em04:
作者: H and H    時間: 2006-8-10 20:46:12

[quote:3fe37beb1d="saga"][quote:3fe37beb1d="kyu"]Tomato

過火 不要對她說 愛如潮水 別怕我傷心 有一點動心(張信哲/劉嘉玲合唱).....................等等好歌 百聽不厭 我周不時到播來聽! [/quote]

不要對她說 愛如潮水 有一點動心  :em11:[/quote]正!  :em11:  我都鍾意聽佢d歌架
作者: saga    時間: 2006-8-10 22:16:00

[quote:fa877d8d5e="milk"]仲有.........太想愛妳、寬容、難以抗拒你容顏、用情...........太多好歌喇,佢先係真正情歌皇子 :em04:[/quote]

情歌王我支持台正宵  
想你想得好孤寂 (深夜回憶劇場版) 心要讓你聽見 九百九十九朵玫瑰  :em04:
作者: milk    時間: 2006-8-11 20:05:29

[quote:14711dd5ed="saga"][quote:14711dd5ed="milk"]仲有.........太想愛妳、寬容、難以抗拒你容顏、用情...........太多好歌喇,佢先係真正情歌皇子 :em04:[/quote]情歌王我支持台正宵  
想你想得好孤寂 (深夜回憶劇場版) 心要讓你聽見 九百九十九朵玫瑰  :em04:[/quote]台正宵既歌我都聽唔少呀   (不過當時係被迫聽o既 :em18:  )
唔知你地有無聽過"陳升"o既"不再讓你孤單"呢?一樣好正o架 :yeah:

愈講愈多國語歌喇~ h:
作者: Tomato    時間: 2006-8-12 10:20:49

[quote:6238041dc5="milk"][quote:6238041dc5="saga"][quote:6238041dc5="milk"]仲有.........太想愛妳、寬容、難以抗拒你容顏、用情...........太多好歌喇,佢先係真正情歌皇子 :em04:[/quote]情歌王我支持台正宵  
想你想得好孤寂 (深夜回憶劇場版) 心要讓你聽見 九百九十九朵玫瑰  :em04:[/quote]台正宵既歌我都聽唔少呀   (不過當時係被迫聽o既 :em18:  )
唔知你地有無聽過"陳升"o既"不再讓你孤單"呢?一樣好正o架 :yeah:

愈講愈多國語歌喇~ h:[/quote]

milk..... :face13:
係陳"昇"....好聽呀!!!佢首"把悲傷留給自己".....簡直簡直 :face13:  :face13: 感動死我...
我識佢d歌唔多 但係我識ge歌裏面 (不再讓你孤單、別讓我哭、風箏)都係好好聽!!

台正宵就..... :sweat: ....自電視、電台轟炸式播佢首九百九九十九朵玫瑰之後 我就好怕佢....仲有佢有首歌"我愛你勝過這世界"....原唱者叫陳立強 如果你聽過原唱 你就唔會鍾意佢唱....

阿哲首"我是真的愛你"、"我在這裏守候".....超好聽!!仲有一首廣東話叫"沒有人知的故事"....真係好值得留意!!

想當年讀中學時候 沉迷左一輪國語歌 連台灣d mv都好鍾意睇 又走去信和買台灣雜誌同學國語.....以前d國語歌勁好聽...連當時偶像派ge范曉萱都咁好聽...而家0個d真係差好多...但係我而家都好鍾意聽國語0架!!
作者: milk    時間: 2006-8-12 18:00:11

[quote:a09b979bdf="Tomato"]milk..... :face13: 係陳"昇"....好聽呀!!!佢首"把悲傷留給自己".....簡直簡直 :face13:  :face13: 感動死我...
我識佢d歌唔多 但係我識ge歌裏面 (不再讓你孤單、別讓我哭、風箏)都係好好聽!!
[/quote]唔該晒大蕃茄老師o既糾正呀~ ops:
佢首"把悲傷留給自己"都好聽,不過我比較鍾意"不再讓你孤單"多o的,因為o的歌詞好... :em04:   

[quote:a09b979bdf="Tomato"]台正宵就..... :sweat: ....自電視、電台轟炸式播佢首九百九九十九朵玫瑰之後 我就好怕佢....仲有佢有首歌"我愛你勝過這世界"....原唱者叫陳立強 如果你聽過原唱 你就唔會鍾意佢唱....

阿哲首"我是真的愛你"、"我在這裏守候".....超好聽!!仲有一首廣東話叫"沒有人知的故事"....真係好值得留意!!

想當年讀中學時候 沉迷左一輪國語歌 連台灣d mv都好鍾意睇 又走去信和買台灣雜誌同學國語.....以前d國語歌勁好聽...連當時偶像派ge范曉萱都咁好聽...而家0個d真係差好多...但係我而家都好鍾意聽國語0架!![/quote]台正宵我就普普通通啦,佢首"九九九..."就唔太鍾意喇,因為除左電視已前(wow~真係好耐已前喇 :!: )成日炸之外,
返到屋企我阿哥又勁炸,我o係無得選擇情況之下成日都要聽,由原本唔討厭呢首歌都整到唔鍾意咯,但又差唔多記得晒成首歌o既歌詞喎! :!:

范曉萱首"眼淚"好聽呀,仲有蘇慧倫"我一個人住",許茹芸"獨角戲",萬芳"新不了情",林憶蓮"聽說愛情回來過",辛曉琪"領悟",張震岳"秘密"(呢首後期少少)...好聽 :em11:
一向都覺得國語比廣東話溫柔得多,可能係咁就一直都覺得國語歌好聽過廣東歌,不過自從朱茵出國語碟之後就打破左呢個定論啦! :nowords:

我呢...有好多國語都係當時聽國語歌學返o黎o架! :
作者: Tomato    時間: 2006-8-14 01:34:37

朱師奶.....當你講到張震嶽首"秘密"好聽.....我就知你同我好0岩key耶 (學0下台灣人d語氣先)!!真係好好好好聽..........
想當年我真係好想學好國語去台灣....仲有諗過去台灣讀書 我諗我真係顛左 :em18:
作者: Hotcake    時間: 2006-8-14 02:34:32

陳昇仲有一首歌 都好好聽 叫 "最後一次溫柔" 我好耐之前買左張陳升的精選 叫 "魔鬼的情詩" 偶然夜闌人靜 都會拎出黎聽下 心情彷彿又回到某年仲夏的一個晚上.........
作者: Hotcake    時間: 2006-8-14 02:44:13

仲有優客李林 佢既Just for you 認錯 不知所措 雖然當年收音機由朝播到晚 聽到有d厭 但隔了多年 攞番隻碟出黎播下 真係好正 不知不覺間好像又返番去某年寒冬的一個溫暖早上.......
作者: Robert    時間: 2006-8-14 10:14:38

[quote:d244c3447e="Hotcake"]仲有優客李林 佢既Just for you 認錯 不知所措 雖然當年收音機由朝播到晚 聽到有d厭 但隔了多年 番隻碟出黎播下 真係好正 不知不覺間好像又返番去某年寒冬的一個溫暖早上.......[/quote]
個場面點溫馨姐?講黎聽 o下嗯! ops:
作者: Tomato    時間: 2006-8-14 18:07:01

究竟某年仲夏同寒冬發生左咩事??
講d唔講d 係咪想丙 :em20:
作者: milk    時間: 2006-8-15 02:22:48

[quote:68bddc2712="Tomato"]朱師奶.....當你講到張震嶽首"秘密"好聽.....我就知你同我好0岩key耶 (學0下台灣人d語氣先)!!真係好好好好聽..........
想當年我真係好想學好國語去台灣....仲有諗過去台灣讀書 我諗我真係顛左 :em18:[/quote]
認識張震嶽係由一首"愛之初體驗"開始,當時覺得佢祇識攪笑,仲好似唔正唔經咁,係後來聽"秘密"同"愛我別走"先開始對佢改觀,
佢首"秘密"真係唔錯(我剛聽完),歌詞好到肉,成首歌都好鬼史傷感,心情唔靚最好唔好聽,如果唔係好易出事---> :cry:
諗去台灣讀書?我唔止諗,仲講過 : ,但o個時我祇係順口講o下,根本無心去o既!
我︰「如果可以去台灣讀書就好啦。」我家人︰「傻架妳,台灣咪同大陸一樣,妳係咪想返大陸讀書?(語氣中見殺氣 8) )」
我︰「台灣還台灣,大陸還大陸,唔同喎 :em16: 」最後我當然是被罵一頓啦...至那次我就再無提過什麼台灣讀書喇!
而由我家人口中得知,諗去台灣讀書其實唔係顛,而係傻o既 :nowords:  

黃品源"我該用甚麼樣的心來對你",光良"第一次",動力火車"無情的情書"&"忠孝東路走九遍"...愈講愈多 :em18:
作者: Tomato    時間: 2006-8-16 10:00:15

milk.....當年我話想去台灣讀書 我屋企人反應exactly同你屋企人一樣... :mrgreen:
光良"第一次" :em04: ....我手機鈴聲 ops: !!
作者: milk    時間: 2006-8-16 13:26:57

光良所有歌當中,我最喜愛的就是"第一次"! :em11:
作者: turbowing    時間: 2006-8-16 13:45:26

[quote:bd8d6b5c26="Hotcake"]仲有優客李林 佢既Just for you 認錯 不知所措 雖然當年收音機由朝播到晚 聽到有d厭 但隔了多年 攞番隻碟出黎播下 真係好正 不知不覺間好像又返番去某年寒冬的一個溫暖早上.......[/quote]

同道中人!!記得有次去CAMP (10+年前了......) 我張認錯錄滿了一餅120分鐘帶不停播播播播播播播播播播播播播播播播播播播播播諗起都.....

另外有冇聽林志炫D歌呢?
我覺得都很正啊~但感覺唔番優客李林那種feel..........

妳總在窗前看著人來人往 妳眼中彷彿總有一點點憂傷
妳讓人感到迷惘 他們說妳就是那個模樣
我喜歡日子過得充滿瘋狂 我的世界裡永遠找不到低潮
我也許不懂害怕 他們說我就是這個模樣

我以為我的幻想沒人願意聽 妳以為小說裡才找得到知己
其實我不很確定 難道說妳也有一樣心情

妳在等待誰 是不是一顆悸動的心
是一種若即若離的情緒 我看見日子總得有些改變
改變了誰能擔保直到永遠
永遠的思念是否不會沉澱
沉澱的真心有誰能看見

作者: Hotcake    時間: 2006-8-16 19:39:45

[quote:d7b39809cb="turbowing"][quote:d7b39809cb="Hotcake"]仲有優客李林 佢既Just for you 認錯 不知所措 雖然當年收音機由朝播到晚 聽到有d厭 但隔了多年 攞番隻碟出黎播下 真係好正 不知不覺間好像又返番去某年寒冬的一個溫暖早上.......[/quote]

同道中人!!記得有次去CAMP (10+年前了......) 我張認錯錄滿了一餅120分鐘帶不停播播播播播播播播播播播播播播播播播播播播播諗起都.....

我覺得都很正啊~但感覺唔番優客李林那種feel..........
[/quote]

吓 真定假? 我當年有個同學 真係將首認錯錄滿成餅錄音帶 然後用佢部當時最新款的索尼 Walkman (幾羡慕 :face13: ) 日日係咁聽 諗起果陣時都覺得佢幾癫 : 宜家D歌? 播唔夠兩星期就已經比人話Out了
作者: Robert    時間: 2006-8-17 00:08:04

[quote:28efbe4973="Hotcake"][quote:28efbe4973="turbowing"]

[/quote]

吓 真定假? 我當年有個同學 真係將首認錯錄滿成餅錄音帶 然後用佢部當時最新款的索尼 Walkman (幾羡慕 :face13: ) 日日係咁聽 諗起果陣時都覺得佢幾癫 : 宜家D歌? 播唔夠兩星期就已經比人話Out了[/quote]
其實你地有冇諗過你地係舊同學o黎o架! :em12:
作者: dracula    時間: 2006-8-17 00:11:37

[quote:7468a37cae="Robert"][quote:7468a37cae="Hotcake"][quote:7468a37cae="turbowing"]

[/quote]

吓 真定假? 我當年有個同學 真係將首認錯錄滿成餅錄音帶 然後用佢部當時最新款的索尼 Walkman (幾羡慕 :face13: ) 日日係咁聽 諗起果陣時都覺得佢幾癫 : 宜家D歌? 播唔夠兩星期就已經比人話Out了[/quote]
其實你地有冇諗過你地係舊同學o黎o架! :em12:[/quote]
"
咁你係咪門口賣"durn durn"糖個阿叔呀? :
作者: Robert    時間: 2006-8-17 00:24:33

[quote:1175e4afbe="dracula"]"
咁你係咪門口賣"durn durn"糖個阿叔呀? :[/quote]
咁都俾你認得我,唉.唔好講咁多喇,你N年前o係學校門口問我借o個o的錢呀,
攞o黎買金魚o個o的呢,幾時還俾返我呀,連埋大二分息呀 :x
作者: dracula    時間: 2006-8-17 00:28:27

[quote:d4c675848e="Robert"][quote:d4c675848e="dracula"]"
咁你係咪門口賣"durn durn"糖個阿叔呀? :[/quote]
咁都俾你認得我,唉.唔好講咁多喇,你N年前o係學校門口問我借o個o的錢呀,
攞o黎買金魚o個o的呢,幾時還俾返我呀,連埋大二分息呀 :x[/quote]

夜喇! 我要訓喇! 有咩聽日返學先講啦~ 8)
作者: milk    時間: 2006-8-17 00:35:39

[quote:ebea24204f="dracula"][quote:ebea24204f="Robert"][quote:ebea24204f="dracula"]"
攞o黎買金魚o個o的呢,幾時還俾返我呀,連埋大二分息呀 :x[/quote]

夜喇! 我要訓喇! 有咩聽日返學先講啦~ 8)[/quote]唔怪得人家話香港教育制度唔好啦,讀咁多年都未畢到業! :nowords:
作者: dracula    時間: 2006-8-17 00:40:00

[quote:84c3382716="milk"][quote:84c3382716="dracula"][quote:84c3382716="Robert"][quote:84c3382716="dracula"]"

夜喇! 我要訓喇! 有咩聽日返學先講啦~ 8)[/quote]唔怪得人家話香港教育制度唔好啦,讀咁多年都未畢到業! :nowords:[/quote]

妳少奶點同喎~ 我呢d 想o係社會大學畢業? 除非 :dead: 啦~
作者: leemoksau    時間: 2006-8-17 01:25:40

[quote:467f61952d="milk"][quote:467f61952d="dracula"]

夜喇! 我要訓喇! 有咩聽日返學先講啦~ 8)[/quote]唔怪得人家話香港教育制度唔好啦,讀咁多年都未畢到業! :nowords:[/quote]

特殊學校 :
作者: grassman    時間: 2006-8-17 02:17:08

莫愁,咁有閒情吟詩呀!
作者: turbowing    時間: 2006-8-17 11:19:30

[quote:58ef33906c="Hotcake"][quote:58ef33906c="turbowing"][quote:58ef33906c="Hotcake"]仲有優客李林 佢既Just for you 認錯 不知所措 雖然當年收音機由朝播到晚 聽到有d厭 但隔了多年 攞番隻碟出黎播下 真係好正 不知不覺間好像又返番去某年寒冬的一個溫暖早上.......[/quote]

[/quote]

是真的啊~

[quote:58ef33906c="Robert"][quote:58ef33906c="Hotcake"][quote:58ef33906c="turbowing"]

[/quote]

其實你地有冇諗過你地係舊同學o黎o架! :em12:[/quote]

:?:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2