藍澄灣業主社群

標題: 發霉情況 [打印本頁]

作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-4-13 12:01:36     標題: 發霉情況

吾知大家﹐家中有無發霉o既情況呢﹖ :?:
而且是否嚴重﹖
作者: Tomato    時間: 2006-4-14 10:24:23

開左抽濕機都有發霉.......討厭呀!!!!
作者: diedsee    時間: 2006-4-14 17:59:11

嚮邊樹??
上年有ar...今年未搵有冇睇睇先
作者: Tomato    時間: 2006-4-14 19:20:09

我放0向書房個書櫃仔 好多霉....好核突 :dead:
作者: milk    時間: 2006-4-15 10:04:46

廁所浴缸膠邊就時時都有發霉!!!
作者: 一家四口    時間: 2006-4-15 14:32:30

成屋都冇喎,唔通我未搵到???

milk 請問你以上"第十七次業主委員會會議"D時間係咪真架,其實想問呢個會係邊個負責架,係咪只有業主參與? 有冇RC管業處等等既人出席架?
作者: Robert    時間: 2006-4-16 11:47:08

[quote:15cd47e1d3="一家四口"]
milk 請問你以上"第十七次業主委員會會議"D時間係咪真架,其實想問呢個會係邊個負責架,係咪只有業主參與? 有冇RC管業處等等既人出席架?[/quote]

1)時間係真架!
2)二零零四年十二月因應藍澄灣整個物業(包括酒店、泳池、會所、停車場、商場及我地服務式住宅)之大廈公契規定,經過居民大會選舉後而產生出來,所有委員都是純義務性質之業主或業主授權的代表。
3)會議是由管理處交代每月事件之報告及跟進為主要骨幹
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-4-16 16:53:35

咁睇黎並吾係有抽濕機就無發霉,不過就機會少 D。 :wink:
但係無發霉,又吾係一定有抽濕機喎! :em18:
Anyway,多謝大家o既意見,因為我地屋企好多地方發霉,想買抽濕機。 :nowords:
作者: 一家四口    時間: 2006-4-17 11:10:50

[quote:a93b7b1c7f="R & M"][quote:a93b7b1c7f="一家四口"]
milk 請問你以上"第十七次業主委員會會議"D時間係咪真架,其實想問呢個會係邊個負責架,係咪只有業主參與? 有冇RC管業處等等既人出席架?[/quote]

1)時間係真架!
2)二零零四年十二月因應藍澄灣整個物業(包括酒店、泳池、會所、停車場、商場及我地服務式住宅)之大廈公契規定,經過居民大會選舉後而產生出來,所有委員都是純義務性質之業主或業主授權的代表。
3)會議是由管理處交代每月事件之報告及跟進為主要骨幹[/quote]

唔該晒
作者: Eddy Lam    時間: 2006-4-17 22:34:06

有抽濕機 唔係成日用 但冇發霉.
作者: frankiesuen    時間: 2006-4-26 10:25:04

關唔關住係高低層及座向問題呢?
作者: bikbark    時間: 2006-4-27 16:39:55

舊年: 無抽濕機 無開窗 無"對付"鮮風口
發霉發到癲o左 大部份櫃面都蓋住暗綠色o既"光芒"

今年:無抽濕機但有開窗 已經"對付"o左鮮風口
暫時都無發霉 不過因為成日都開住窗 窗邊牆身有d水漬
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-4-28 01:03:51

已經買左部抽濕機!仲已經吸左幾桶水喇! :em04:
D 衫仲快干左添! :em11: 希望會好 D 啦! ops:
作者: gp    時間: 2006-4-28 14:01:29

我屋企任何o野都會發霉 :dead: ......就快痴線 :evil: 但係我有抽濕機少開窗 已經"對付"o左鮮風口......都係咁 :em01:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-4-28 14:13:35

可以試下:
:idea: 其實大家要勤力一 D,要定期一個月搵一日留o係屋企,用1:99全屋清潔。
:idea: 如果吾得閑,都要將木、籐、竹、草等傢俬用1:99抺一次。
:idea: 平日就記得用 "嫡露" 洗衫、窗簾及布質物件。
相信會好少少。 :wink:
作者: gp    時間: 2006-4-29 00:12:23

[quote:4659a37543="Jeffrey & Shirley"]可以試下:
:idea: 其實大家要勤力一 D,要定期一個月搵一日留o係屋企,用1:99全屋清潔。
:idea: 如果吾得閑,都要將木、籐、竹、草等傢俬用1:99抺一次。
:idea: 平日就記得用 "嫡露" 洗衫、窗簾及布質物件。
相信會好少少。 :wink:[/quote]

我已經每個星期有抺屋企 但唔會次次用1:99去抺牆 :roll:
作者: Eddy Lam    時間: 2006-4-29 12:46:22

乜發霉關個鮮風事o既咩?
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-4-29 20:42:27

[quote:e333c14f85="gp"][quote:e333c14f85="Jeffrey & Shirley"]可以試下:
相信會好少少。 :wink:[/quote]

我已經每個星期有抺屋企 但唔會次次用1:99去抺牆 :roll:[/quote]
咁就每次用下好 D 喇! :em11:
作者: gp    時間: 2006-4-30 00:02:34

[quote:312fb693e6="Eddy Lam"]乜發霉關個鮮風事o既咩?[/quote]

唔知呀 :roll:  我想問個鮮風系統係唔係已經有改善? 前幾日我除去封住鮮風口o既膠紙 發覺條膠紙唔係好dirty.
作者: grassman    時間: 2006-4-30 00:28:54

我聽同事講,其實佢地屋企近日都有出現發霉情況!

p.s.佢家住Statin!
作者: gp    時間: 2006-5-2 14:01:24

噚日用o左1:99抺屋 發現好多地方都有發霉情況 包括衣櫃 床下底 鞋櫃上個木合 連喇叭都有......想死 :dead:

究竟要經常開窗保持空氣流動(但係返工時我又唔想開窗 同埋怕濕氣入屋)或經常抽濕?
作者: grassman    時間: 2006-5-2 16:08:26

有樣野對大家會否有幫助!

相信大家都已經開冷氣,但要注意當你關冷氣時,不要立刻把窗戶門口打開,否則全房間會因為突然溫差改變而有大量水珠凝聚在牆身、衣櫃,因為水氣已變成水點,所以不容易被風或流通空氣帶走。 因此當你關冷氣時,應保持密室一段時間,等室溫與外圍拉近,再打開窗戶吹走濕氣!
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-5-2 16:41:21

[quote:58097764c9="gp"]噚日用o左1:99抺屋 發現好多地方都有發霉情況 包括衣櫃 床下底 鞋櫃上個木合 連喇叭都有......想死 :dead:

究竟要經常開窗保持空氣流動(但係返工時我又唔想開窗 同埋怕濕氣入屋)或經常抽濕?[/quote]
吾洗怕,因為我上年都一樣好多地方發霉。 :mrgreen:
用左1:99就有一段長時間無事,不過就要留意一下 D 木傢具啦! :shock:
其實經我地觀察過發霉範圍,8/9成都係窗口位。 :detective

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2