藍澄灣業主社群

標題: 無題! [打印本頁]

作者: grassman    時間: 2006-1-6 13:33:54     標題: 無題!

$5.8買o既中國人壽,家陣$7.2~!  哈哈哈!Happy die!
作者: grassman    時間: 2006-1-6 15:25:26

$2.75買o既交通銀行,家陣$3.925~! 哈哈哈!Happy die square!
作者: bikbark    時間: 2006-1-6 15:56:31

應該請人食飯就唔駛死兩次o架啦.......
作者: grassman    時間: 2006-1-6 16:22:41

我衰野冇講咋!

2005/10 $76.2買的和黃,剛返家鄉! :em05:
2005/9   $81買的新地,現$78.6 仍蝕 3.6%! Already Died :em01:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-1-6 16:35:10

[quote:e862d38c22="grassman"]我衰野冇講咋!

2005/10 $76.2買的和黃,剛返家鄉! :em05:
2005/9   $81買的新地,現$78.6 仍蝕 3.6%! Already Died :em01:[/quote]
有錢人! :em12:
作者: RangerX    時間: 2006-1-6 16:43:10

[quote:71366d2c3e="grassman"]我衰野冇講咋!

2005/9   $81買的新地,現$78.6 仍蝕 3.6%! Already Died :em01:[/quote]

賺既就有40% 蝕得果3.6% 仲要:em01:? <------  :HIT:
GM唔請食飯 難平眾憤呀!  :em12:
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-1-6 16:56:43

[quote:63b568b094="RangerX"][quote:63b568b094="grassman"]我衰野冇講咋!

賺既就有40% 蝕得果3.6% 仲要:em01:? <------  :HIT:
GM唔請食飯 難平眾憤呀!  :em12:[/quote]
GM 吾好嬲,RangerX 你就吾啱啦! :em16:
賺咁多點只食飯,仲要唱K、燒野食直落添啦! :
作者: grassman    時間: 2006-1-6 16:59:44

[quote:4f829fa467="Jeffrey & Shirley"]有錢人! :em12:[/quote]

你地只欠銀行100萬,我仲欠銀行300萬,邊個有錢先?  (又提起D傷心事!)
作者: Jeffrey Shirley    時間: 2006-1-6 17:17:49

[quote:e049716dd3="grassman"][quote:e049716dd3="Jeffrey & Shirley"]有錢人! :em12:[/quote]

你地只欠銀行100萬,我仲欠銀行300萬,邊個有錢先?  (又提起D傷心事!)[/quote]
緊係吾係啦!從今日開始,你仲欠我地 RC 鄰居兩餐飯、五次燒野食同埋六次唱K 就真! :
仲有好多次既 gathering 添呀! :em19:
吾好意思,離左題!自動接埋!不過GM 記得請大家喎! :em12:
作者: grassman    時間: 2006-1-6 17:24:52

[quote:cabf400bd9="Jeffrey & Shirley"]緊係吾係啦!從今日開始,你仲欠我地 RC 鄰居兩餐飯、五次燒野食同埋六次唱K 就真! :
仲有好多次既 gathering 添呀! :em19:
吾好意思,離左題!自動接埋!不過GM 記得請大家喎! :em12:[/quote]

<--------------你睇我個女!
作者: bikbark    時間: 2006-1-6 18:27:17

你個女o既動作只係表示草爸賺咁多都唔請d鄰居姐姐哥哥食飯 覺得好無面咋.
作者: Billy    時間: 2006-1-6 20:32:02

[quote:e419a5c922="grassman"][quote:e419a5c922="Jeffrey & Shirley"]有錢人! :em12:[/quote]

你地只欠銀行100萬,我仲欠銀行300萬,邊個有錢先?  (又提起D傷心事!)[/quote]

仲有咁多錢買咁多股票...(仲有HSBC賺左都冇講)
你話窮真係鬼都唔信啦.
請食野啦....
作者: gp    時間: 2006-1-7 08:53:19     標題: Re: 無題!

[quote:c91894c74f="grassman"]$5.8買o既中國人壽,家陣$7.2~!  哈哈哈!Happy die![/quote]

兩手中壽平均價$4.7  :em12: 一手交銀$2.5  :
但之前#999令我蝕 o左7仟 :em08:

草人你諗住幾多先放中壽? 傳會上過$8.
作者: Eddy Lam    時間: 2006-1-7 09:23:38

嘩! 當草人每隻股票都有一手o黎計 佢股票o既總值至少就有...

2628 - $7.2 x 1000 = $7200.00
3328 - $3.925 x 1000 = $3925.00
13 - $76.2 x 1000 = $76200.00
16 - $78.6 x 1000 = $78600.00

Total: $165925.00  8)
作者: grassman    時間: 2006-1-7 09:58:01     標題: Re: 無題!

[quote:f20745bc90="gp"][quote:f20745bc90="grassman"]$5.8買o既中國人壽,家陣$7.2~!  哈哈哈!Happy die![/quote]

兩手中壽平均價$4.7  :em12: 一手交銀$2.5  :

草人你諗住幾多先放中壽? 傳會上過$8.[/quote]

中壽 - 保險股預計06大旺,策略:會keep到人民幣升值,或有機會轉至財險,暫定止賺價$7.0~

交銀 - Good Choice.  現建行市盈率為11.6,十分健康,但當建行入中資成份股後沽出後,也會考慮轉入交銀,等待中國放寬外資投資銀行規則,待匯豐增持刺激股價!
作者: grassman    時間: 2006-1-7 10:01:36

[quote:c593c17502="Eddy Lam"]嘩! 當草人每隻股票都有一手o黎計 佢股票o既總值至少就有...

3328 - $3.925 x 1000 = $3925.00

Total: $165925.00  8)[/quote]

唉!得個de朵錢,幾時先可退休? :em05:
作者: Sure Win    時間: 2006-1-7 10:06:21

嘩! 草人原來係有錢人! :detective  重賺咁多錢!!!
快0的請食飯! 快0的請食飯!! :em09:
作者: grassman    時間: 2006-1-7 10:29:40

[quote:d61deb133d="Sure Win"]嘩! 草人原來係有錢人! :detective  重賺咁多錢!!!
快0的請食飯! 快0的請食飯!! :em09:[/quote]

個post目的係想集鄰居心得,讓小智慧變大智慧,等RC鄰居齊齊搵銀,唔駛下下望RC樓價升,好快你都會post上黎話:[我上月銀行戶口有$nn萬,依家已經有$nn萬 x10。]。 其實你上月先入左隻大藍籌,衣食冇憂,你咪仲風光! :em12:

食飯呢家野,你邊晚得閒就上我度食餐便飯,三"食送"一湯、白飯任裝! :mrgreen:
作者: Billy    時間: 2006-1-7 11:10:50     標題: Re: 無題!

[quote:443eef8191="grassman"][quote:443eef8191="gp"][quote:443eef8191="grassman"]$5.8買o既中國人壽,家陣$7.2~!  哈哈哈!Happy die![/quote]

中壽 - 保險股預計06大旺,策略:會keep到人民幣升值,或有機會轉至財險,暫定止賺價$7.0~

交銀 - Good Choice.  現建行市盈率為11.6,十分健康,但當建行入中資成份股後沽出後,也會考慮轉入交銀,等待中國放寬外資投資銀行規則,待匯豐增持刺激股價![/quote]

期實以中國呢家o既經濟增長中國大型股揸長線都冇大問題啦...
我諗建行要入就唔係入中資成份股咁簡單會入恆指成份股機會大d.
建行每日成交金額拍住HSBC亦有幾好潛力.....
作者: Billy    時間: 2006-1-7 11:13:20

[quote:7e981a55c4="Eddy Lam"]嘩! 當草人每隻股票都有一手o黎計 佢股票o既總值至少就有...

以草蛇實力又點會只買一手咁少呀.....
作者: grassman    時間: 2006-1-7 11:42:43

[quote:f0cbae2be4="Billy"]以草蛇實力又點會只買一手咁少呀.....[/quote]

當然,我新計畫係集資買起你隊利物浦,再拆鬼散佢! :mrgreen:
作者: Billy    時間: 2006-1-7 11:47:38

剛CHECK過...
國壽作日收$7.4.交行收$3.975.建行都有$2.9呀...
作者: grassman    時間: 2006-1-7 11:52:37

個人推介:#0148(建滔化工),但依家唔係買入0既時候!
作者: Kiliyan    時間: 2006-1-7 12:02:50

等我儲番d私己投資下先... :wink:
作者: Sure Win    時間: 2006-1-7 12:07:54

[quote:7285575a8c="grassman"][quote:7285575a8c="Sure Win"]嘩! 草人原來係有錢人! :detective  重賺咁多錢!!!
快0的請食飯! 快0的請食飯!! :em09:[/quote]

個post目的係想集鄰居心得,讓小智慧變大智慧,等RC鄰居齊齊搵銀,唔駛下下望RC樓價升,好快你都會post上黎話:[我上月銀行戶口有$nn萬,依家已經有$nn萬 x10。]。 其實你上月先入左隻大藍籌,衣食冇憂,你咪仲風光! :em12: [/quote]

我都唔識玩股票 下次你買邊隻大藍籌記得通知我 等我好似你咁衣食冇憂先.

[quote:7285575a8c="grassman"]食飯呢家野,你邊晚得閒就上我度食餐便飯,三"食送"一湯、白飯任裝! :mrgreen:[/quote]
咁我就唔同你客氣啦 我會叫你個賓賓整的好送如:煮鮑 蔘 翅 肚俾我食 仲會叫佢燉燕窩添 哈哈!
作者: Sure Win    時間: 2006-1-7 12:09:59

[quote:4212a4351f="grassman"][quote:4212a4351f="Billy"]以草蛇實力又點會只買一手咁少呀.....[/quote]

當然,我新計畫係集資買起你隊利物浦,再拆鬼散佢! :mrgreen:[/quote]

證明的人幾有錢 買完就拆散佢! :nowords:
作者: grassman    時間: 2006-1-7 12:20:26

魚菇

碗仔

ops:
作者: Eddy Lam    時間: 2006-1-7 12:26:45

[quote:55799bc5e7="grassman"][quote:55799bc5e7="Eddy Lam"]嘩! 當草人每隻股票都有一手o黎計 佢股票o既總值至少就有...

唉!得個de朵錢,幾時先可退休? :em05:[/quote]

等你個女18歲o既時候嫁個有錢人 咁你咪可以作男家一大筆囉... :

係呢 你放o左匯豐喇?
作者: grassman    時間: 2006-1-7 12:31:41

[quote:89a27612cb="Eddy Lam"]等你個女18歲o既時候嫁個有錢人 咁你咪可以作男家一大筆囉... : [/quote]

聽講香港女多男少,我驚佢嫁唔出喎!

[quote:89a27612cb="Eddy Lam"]
係呢 你放o左匯豐喇?[/quote]
未!但1月要交稅,佢係我開刀o既目標!
作者: leemoksau    時間: 2006-1-7 21:12:15

[quote:7f4c9ef821="grassman"][quote:7f4c9ef821="Eddy Lam"]等你個女18歲o既時候嫁個有錢人 咁你咪可以作男家一大筆囉... : [/quote]

聽講香港女多男少,我驚佢嫁唔出喎!

[/quote]
為咗個女o既未來作想 你仲唔拿拿聲追返個仔? 等第時娶新抱可以攞嚟講數嘛.
gm: 想個女嫁入嚟? 得! 搵個仔嚟交換啦 :em17:
作者: gp    時間: 2006-1-10 23:18:08     標題: Re: 無題!

[quote:a5ddfb47ca="grassman"][quote:a5ddfb47ca="gp"][quote:a5ddfb47ca="grassman"]$5.8買o既中國人壽,家陣$7.2~!  哈哈哈!Happy die![/quote]

交銀 - Good Choice.  現建行市盈率為11.6,十分健康,但當建行入中資成份股後沽出後,也會考慮轉入交銀,等待中國放寬外資投資銀行規則,待匯豐增持刺激股價![/quote]

多謝保貴意見 :em11:
作者: grassman    時間: 2006-5-26 15:45:58

[quote:223a0cfae4="grassman"]個人推介:#0148(建滔化工),但依家唔係買入0既時候![/quote]

148已下降至200天平均線,今日終於在20.6入貨,希望冇跌眼鏡,呢鋪不成功、便成仁!

註:現在外面仍然風大雨大,寄語曰:
[quote:223a0cfae4="李家誠"]大家量力而為![/quote]
作者: grassman    時間: 2006-7-8 12:11:21

入完隻148後兩個星期,股價再跌7%! 但信心冇走漏眼,所以在$19.4突破十天平均線時追入。  好彩無冼襯大家,現價$23.1,上望目標$25~$26。

現價值搏率偏低,不宜追入!
作者: Robert    時間: 2006-7-8 12:14:47

[quote:e1d49544e9="grassman"]入完隻148後兩個星期,股價再跌7%! 但信心冇走漏眼,所以在$19.4突破十天平均線時追入。  好彩無冼襯大家,現價$23.1,上望目標$25~$26。

現價值搏率偏低,不宜追入![/quote]

係咪請食飯呀! :em04:
作者: grassman    時間: 2006-7-8 12:31:57

[quote:bfb72793f6="R & M"]係咪請食飯呀! :em04:[/quote]

如果你跟左,好過請食飯啦!
如果你無,好應該罰自己唔准食飯!
作者: Robert    時間: 2006-7-8 12:38:38

[quote:706cf600ac="grassman"][quote:706cf600ac="R & M"]係咪請食飯呀! :em04:[/quote]

如果你跟左,好過請食飯啦!
如果你無,好應該罰自己唔准食飯![/quote]

咁樣今晚唯有食牛排啦! :
作者: grassman    時間: 2006-8-2 01:16:57

黃昏之星於8/1出現,大市可能進入調整時期,請留心,必要時以退為進!
作者: grassman    時間: 2006-8-30 15:57:12

$24.8囉,大家點呀?
作者: POON    時間: 2006-8-31 13:02:38

買中國銀行ok 嗎 ?
作者: grassman    時間: 2006-8-31 13:28:42

[quote:498f7c05a6="OON"]買中國銀行ok 嗎 ?[/quote]

個人覺得中國銀行係咁多隻大陸銀行最差的一間,他是最受政府影響的,商業成份低,保值可以,高增長就唔揀佢啦!
作者: POON    時間: 2006-8-31 13:33:30

謝謝 !
作者: grassman    時間: 2006-9-1 10:19:29

[quote:0080546417="grassman"]入完隻148後兩個星期,股價再跌7%! 但信心冇走漏眼,所以在$19.4突破十天平均線時追入。  好彩無冼襯大家,現價$23.1,上望目標$25~$26。
[/quote]

昨收$25.1 已抵目標價范圍,隨時跳車,持貨3個月,平均價$20.15,+24.5%。 跟進報告亦就此結束! :mrgreen:
作者: Eddy Lam    時間: 2006-9-1 12:51:38

[quote:0dec816a21="grassman"][quote:0dec816a21="grassman"]入完隻148後兩個星期,股價再跌7%! 但信心冇走漏眼,所以在$19.4突破十天平均線時追入。  好彩無冼襯大家,現價$23.1,上望目標$25~$26。
[/quote]

昨收$25.1 已抵目標價范圍,隨時跳車,持貨3個月,平均價$20.15,+24.5%。 跟進報告亦就此結束! :mrgreen:[/quote]

請食飯啦~
作者: sunday    時間: 2006-9-1 13:01:09

哈哈,草人,最近有什麼股票值得入呢? :wink:
作者: grassman    時間: 2006-9-1 13:28:34

[quote:a23320c29a="sunday"]哈哈,草人,最近有什麼股票值得入呢? :wink:[/quote]

我唔係專家,唔敢叫人入,萬一衰左真係擔當唔起,但我可以如148咁報告自己的實戰情況,俾你地當故仔聽。

近日恆指上到174xx,冇乜方向啦,要做多D功課先有頭緒。 但如果唔怕長,可諗下黃金股。

[quote:a23320c29a="Eddy Lam"]
請食飯啦~[/quote]
嗚!你遲左一步lu! 我將D錢又投入另一個深淵! :mrgreen:
作者: sunday    時間: 2006-9-1 23:00:19

就是因為恆指17xxx,所以很悶呢,不知道買什麼好...我今日竟然賣了HSBC... :roll:
作者: grassman    時間: 2006-9-6 10:21:32

[quote:609c2ddeed="grassman"][quote:609c2ddeed="sunday"]哈哈,草人,最近有什麼股票值得入呢? :wink:[/quote]

我唔係專家,唔敢叫人入,萬一衰左真係擔當唔起,但我可以如148咁報告自己的實戰情況,俾你地當故仔聽。

近日恆指上到174xx,冇乜方向啦,要做多D功課先有頭緒。 但如果唔怕長,可諗下黃金股。

[quote:609c2ddeed="Eddy Lam"]
請食飯啦~[/quote]
嗚!你遲左一步lu! 我將D錢又投入另一個深淵! :mrgreen:[/quote]

其實講完上面之後,我就買進了紫金(2899)at$3.69,因自己都是15/16,只知看好黃金,但不確定那間公司比較好,預期黃金現價仍有6%下降的風險,目標最長持有時間為明年一月底。Target ($4.2~$4.5)。
p.s. 我也partial買了交通! :mrgreen:
作者: grassman    時間: 2006-9-21 15:13:50

交通今日創新高哦!
作者: Robert    時間: 2006-9-21 17:20:54

[quote:71fc763be2="grassman"]交通今日創新高哦![/quote]
你好聽日快d走啦!聽日係星期五黎嫁,個市通常都會回軟架! :

[智珠] 香港09月21日 - 交通銀行(3328交投量呈異動,現成交量達到167056200股之多,較上日收市成交量多出61612000股或58%。而較過去10個交易日的平均成交量41443698股則高出125612502股或303%。該公司股價現報5.380港元,較上日收市價5.190港元,升0.190港元或3.66%。本日最高價5.410港元,最低價5.200港元。52週最高價5.400港元,最低價3.100港元。10天平均價5.033港元。50天平均價4.975港元。14天相對強弱指數(RSI 14)報80.85。由於交投量出現不尋常波動,其股價亦有可能因此而引致異常波動,投資人士宜特別提高警覺,密切注意有關該公司的公告及動向如配股,私有化,收購合併和業績公告等事宜。
作者: grassman    時間: 2006-9-21 18:47:57

[quote:295638429e="Robert"][quote:295638429e="grassman"]交通今日創新高哦![/quote]
你好聽日快d走啦!聽日係星期五黎嫁,個市通常都會回軟架! :

[智珠] 香港09月21日 - 交通銀行(3328交投量呈異動,現成交量達到167056200股之多,較上日收市成交量多出61612000股或58%。而較過去10個交易日的平均成交量41443698股則高出125612502股或303%。該公司股價現報5.380港元,較上日收市價5.190港元,升0.190港元或3.66%。本日最高價5.410港元,最低價5.200港元。52週最高價5.400港元,最低價3.100港元。10天平均價5.033港元。50天平均價4.975港元。14天相對強弱指數(RSI 14)報80.85。由於交投量出現不尋常波動,其股價亦有可能因此而引致異常波動,投資人士宜特別提高警覺,密切注意有關該公司的公告及動向如配股,私有化,收購合併和業績公告等事宜。[/quote]

每個禮拜都有星期五架喎,況且過去3個月裡,週五恆指上升有8次,下跌有5次,所以唔好理會週五效應 (但我唔係否定明天唔會跌)。 交通呢...如果你恃有大量貨或call輪,明天可能是籍招行上市而止賺時機,但如果只有小量的話,恃有作中長線投資亦無防。
作者: grassman    時間: 2006-10-18 15:16:41

[quote:8dabac2a8d="grassman"]其實講完上面之後,我就買進了紫金(2899)at$3.69,因自己都是15/16,只知看好黃金,但不確定那間公司比較好,預期黃金現價仍有6%下降的風險,目標最長持有時間為明年一月底。Target ($4.2~$4.5)。
[/quote]

在我9/6提過紫金(2899)之後,多番升到$3.9x,也有3次回到$3.6x的買入價,讓大家有補貨的機會,估不到唔洗等一月,今天提早達標,收$4.24,升勢待續,但會待價而沽,短線減持!
作者: diedsee    時間: 2006-10-18 22:05:32

我想問
用個人名義買的 share 可以點放佢走??
係唔係即日成交??
搵bank 定係 agent 好?? ops:
作者: bikbark    時間: 2006-10-19 14:53:50

草蛇 呢期買咩好呀咁?
作者: grassman    時間: 2006-10-19 15:11:53

[quote:3f65cb477e="bikbark"]草蛇 呢期買咩好呀咁?[/quote]

未諗到,諗到話你知,可能要(透透)!

你個無言攪成點!
作者: bikbark    時間: 2006-10-19 15:22:26

好啦 咁我等你諗到再指點o下

(我個無言..........真係無言囉 有人拎o左d錢後 掉o左佢入郵筒去o左警局......)
作者: grassman    時間: 2006-10-19 15:27:48

[quote:fab852abf2="bikbark"]好啦 咁我等你諗到再指點o下

(我個無言..........真係無言囉 有人拎o左d錢後 掉o左佢入郵筒去o左警局......)[/quote]

唉呀!咁咪無籍口買個新!
作者: bikbark    時間: 2006-10-19 16:48:21

[quote:0c4855ce23="grassman"][quote:0c4855ce23="bikbark"]好啦 咁我等你諗到再指點o下

(我個無言..........真係無言囉 有人拎o左d錢後 掉o左佢入郵筒去o左警局......)[/quote]

唉呀!咁咪無籍口買個新![/quote]
#%#$&......................
sorry 我EQ麻麻地

都唔係o既 如果你指點我買返隻聽話股仔 唔駛藉口都可以買新啦
另外 我其實諗緊好唔好將d mpf轉去低d風險先 近排好似個市升得太勁 覺得唔多對路咁......
大家覺得點......(我一路都無轉過d 組合)
作者: grassman    時間: 2006-10-19 17:19:04

[quote:1e11551866="bikbark"]都唔係o既 如果你指點我買返隻聽話股仔 唔駛藉口都可以買新啦
另外 我其實諗緊好唔好將d mpf轉去低d風險先 近排好似個市升得太勁 覺得唔多對路咁......
大家覺得點......(我一路都無轉過d 組合)[/quote]

講明先,我呢度係講緊我係度做緊乜,萬一你輸錢唔好搵我算帳就得咧!其實我投資並不進取,正一師拉數,正正經經搵個投資顧問仲好啦,可能扣埋commission仲有so!

MFP無論低或高風險,我覺得選投資那個基金最重要,我會prefer新興市場相關的基金。
作者: grassman    時間: 2006-10-19 18:37:46

[quote:c34077b2f5="grassman"][quote:c34077b2f5="grassman"]其實講完上面之後,我就買進了紫金(2899)at$3.69,因自己都是15/16,只知看好黃金,但不確定那間公司比較好,預期黃金現價仍有6%下降的風險,目標最長持有時間為明年一月底。Target ($4.2~$4.5)。
[/quote]

在我9/6提過紫金(2899)之後,多番升到$3.9x,也有3次回到$3.6x的買入價,讓大家有補貨的機會,估不到唔洗等一月,今天提早達標,收$4.24,升勢待續,但會待價而沽,短線減持![/quote]

今日一下子衝穿200天線($4.4),又被納入新華富時中國25指數內,睇多陣先!
作者: grassman    時間: 2006-10-25 17:11:34

近日留意石油資源股,原因想選風險較低的股票,預期回報當然較少,但實在輸唔起D血汗錢。  雖然近期石油化工股大熱,但我唔識,所以唔敢搏。

石油價錢已回落到5x美元/桶,油組國對此價已有所行動,雖然未至太激烈,但仍顯示油組國對油價可接受的水平,而且行動漸漸受同業接受。有部份非油組國成員(如墨西哥)未有響應,相信是因美國中期選舉,美國會希望壓抑油價以營造有利氣氛,但美國經濟將是軟著陸,政治上的壓抑措施不能太長。 有利因素有冬季季節性的影響;也有中國落實增加軍事原油儲備,需求龐大。

至於公司我揀857(中石油),1.龍頭公司,唔會執!2. 06年產能達標,唔升都有4.x里息。 近日公司發行的五年債券利息只是3.76%,十分抵借!

我會在8.5以下購入,預期6%回報,最長2月review!
作者: grassman    時間: 2006-11-10 10:30:11

[quote:fd8bc179d5="grassman"]近日留意石油資源股,原因想選風險較低的股票,預期回報當然較少,但實在輸唔起D血汗錢。  雖然近期石油化工股大熱,但我唔識,所以唔敢搏。

石油價錢已回落到5x美元/桶,油組國對此價已有所行動,雖然未至太激烈,但仍顯示油組國對油價可接受的水平,而且行動漸漸受同業接受。有部份非油組國成員(如墨西哥)未有響應,相信是因美國中期選舉,美國會希望壓抑油價以營造有利氣氛,但美國經濟將是軟著陸,政治上的壓抑措施不能太長。 有利因素有冬季季節性的影響;也有中國落實增加軍事原油儲備,需求龐大。

至於公司我揀857(中石油),1.龍頭公司,唔會執!2. 06年產能達標,唔升都有4.x里息。 近日公司發行的五年債券利息只是3.76%,十分抵借!

我會在8.5以下購入,預期6%回報,最長2月review![/quote]

唔洗三星期以經抵目標範圍,能源高峰期仍未到,美國政府又面臨跛腳鴨狀態,國防部長拉姆斯菲爾德辭職,美國可能受國際敵人落井下石(自己諗),所以會再觀察後檢討!
作者: Billy    時間: 2006-11-10 13:25:51

我尋日都放左大部份.... 8)
作者: Eddy Lam    時間: 2006-11-10 17:51:52

[quote:4ec455bbb2="Billy"]我尋日都放左大部份.... 8)[/quote]

執唔少啦... :em12:
作者: grassman    時間: 2006-11-10 18:52:59

[quote:665d79a93a="Billy"]我尋日都放左大部份.... 8)[/quote]

我仲有keep住交行,你呢?
作者: Billy    時間: 2006-11-10 22:36:13

一早出左.
依家剩番國壽...
作者: grassman    時間: 2006-11-20 11:12:21

聖誕鐘,買匯豐,(嫌貴的話)唔買匯豐都買交通,生活好輕鬆!

還有,如果中石油低過$8.5,我都會入番!
作者: H and H    時間: 2006-11-20 23:22:04

[quote:835674fa69="grassman"]聖誕鐘,買匯豐,(嫌貴的話)唔買匯豐都買交通,生活好輕鬆!

還有,如果中石油低過$8.5,我都會入番![/quote]我都好想佢快d低過8.5呀 依家買交通會唔會仲係貴左d呢???
作者: Billy    時間: 2006-11-21 08:15:05

[quote:87d0d473a6="H&H"][quote:87d0d473a6="grassman"]聖誕鐘,買匯豐,(嫌貴的話)唔買匯豐都買交通,生活好輕鬆!

還有,如果中石油低過$8.5,我都會入番![/quote]我都好想佢快d低過8.5呀 依家買交通會唔會仲係貴左d呢???[/quote]

有時低處未算低高處未算高.
所以要睇你諗住長線定短線.
升起上黎$9.0都未算高.
跌起上黎$8.5都未算低.
小心短線變長線.
作者: grassman    時間: 2006-11-21 11:42:27

[quote:e368d2796e="H&H"][quote:e368d2796e="grassman"]聖誕鐘,買匯豐,(嫌貴的話)唔買匯豐都買交通,生活好輕鬆!

還有,如果中石油低過$8.5,我都會入番![/quote]我都好想佢快d低過8.5呀 依家買交通會唔會仲係貴左d呢???[/quote]

我買交行是因為其管理質素和前景,我一直無為交行定目標價,是長線投資。如果短線看的話,10天及20天線分別為~$7和~$6.5,(但我並不以此為指標。)。

1. 中國放寬外資對內地銀行股權比率,個人認為一定會有這一天,只差改革步伐的快慢,環顧現在中國國策,銀行市場正逐一開放。
2. 中國內外都訊認同未來中國將以雙位數字增長,交行業務有匯豐作顧問和策略推廣,以匯豐的經驗及市場網絡,交行應比其他中資銀行少走怨惶路。
3. 我認識一位在交行工作的朋友,他告訴我匯豐在交行有實質的影響力,特別在信用咭和信貸產品推廣。如果有一日匯豐加大交行的share之後,匯豐會更大加使其成為重要收入來源。

p.s. 我講咁耐,交行唔差,但我上面講話我會買匯豐喎,論現況,我想匯豐有利D!
作者: sunday    時間: 2006-11-21 12:04:06

你講HSBC是長線or短線呀... :wink:
作者: grassman    時間: 2006-11-21 12:32:09

[quote:32d43d3d05="sunday"]你講HSBC是長線or短線呀... :wink:[/quote]

每個人都會認同HSBC是長線啦,我就會係依家呢D市況買匯豐,既唔錯失升市機會,萬一市場逆轉,防守力亦高。

p.s. 匯豐會在明年初進一步減低恆指比率!
作者: Eddy Lam    時間: 2006-11-21 12:43:57

[quote:e998fa237c="grassman"][quote:e998fa237c="sunday"]你講HSBC是長線or短線呀... :wink:[/quote]

每個人都會認同HSBC是長線啦,我就會係依家呢D市況買匯豐,既唔錯失升市機會,萬一市場逆轉,防守力亦高。

p.s. 匯豐會在明年初進一步減低恆指比率![/quote]

長線啦 咪當做定期囉 我就係個仔出世時買左HSBC一直hold到而家 唔知到佢
18歲時會值幾錢呢?  :face13:
作者: sunday    時間: 2006-11-21 18:51:04

如果是長線的話,根據經濟學者的講法 8) ,HSBC什麼時候都可以入的啦...幾個月前,我就係呢個價賣出去 :dead: ...依家買番...會覺得自己好低能 :twisted: ...

當然...如果長線的話,就沒有什麼需要考慮... :wink:
作者: grassman    時間: 2006-11-23 14:59:05

[quote:589d4c4ef1="grassman"]聖誕鐘,買匯豐,(嫌貴的話)唔買匯豐都買交通,生活好輕鬆!

還有,如果中石油低過$8.5,我都會入番![/quote]

部分交通先走一轉  $7.1(11/20)  $7.45(11/23)   UP 4.8%

匯豐唔生性 $146.4(11/20) $146.5(11/23) 等!
作者: grassman    時間: 2006-11-23 16:03:42

講都唔信,一賣左就跌落o黎! :face13:

但放心,NOT BIG DUEL!
作者: grassman    時間: 2006-12-27 19:21:53

今日個市真係 :  :  : !
作者: Billy    時間: 2006-12-28 08:32:25

[quote:e9cc55a072="grassman"]今日個市真係 :  :  : ![/quote]

升到咁誇... :em18:
我重有少少都諗住放埋佢...
作者: grassman    時間: 2007-1-2 00:38:51

2007年啦,祝身體健康!

今年我會留意中國房產和旅遊/酒店,剛富起來的社會,房產價值是經濟的指標;而旅遊業是直受惠富裕的生活享受。
作者: sunday    時間: 2007-1-19 13:31:51

[quote:d9ec0a9490="grassman"]講都唔信,一賣左就跌落o黎! :face13:

但放心,NOT BIG DUEL![/quote]

HSBC 終於升翻ddd... ops:
作者: grassman    時間: 2007-1-19 16:28:15

[quote:1aa0c4de74="sunday"][quote:1aa0c4de74="grassman"]講都唔信,一賣左就跌落o黎! :face13:

但放心,NOT BIG DUEL![/quote]

HSBC 終於升翻ddd... ops:[/quote]

我在$139(200天線)時再買入,現打了個和! :mrgreen:
作者: grassman    時間: 2007-1-19 17:00:40

[quote:5880b9dc92="grassman"]2007年啦,祝身體健康!

今年我會留意中國房產和旅遊/酒店,剛富起來的社會,房產價值是經濟的指標;而旅遊業是直受惠富裕的生活享受。[/quote]

這兩個星期一直盯緊其中一隻旅遊相關的(308)中旅,但因一直沒達到理想買入價,奈何昨日卻突然飆升了8.x%。 :em01:
作者: grassman    時間: 2007-1-19 20:58:19

[quote:d7f65d56dd="H&H"][quote:d7f65d56dd="grassman"]聖誕鐘,買匯豐,(嫌貴的話)唔買匯豐都買交通,生活好輕鬆!

中石油回落接近100天線,中海油也低於100天線,油價也於昨日下降至4x~50,這兩公司近期趁石油低迷時不斷南征北伐,雖然現價不是十分吸引,但下星期會小注試市!
作者: H and H    時間: 2007-1-20 21:02:17

[quote:bb0003a727="grassman"][quote:bb0003a727="H&H"][quote:bb0003a727="grassman"]聖誕鐘,買匯豐,(嫌貴的話)唔買匯豐都買交通,生活好輕鬆!

中石油回落接近100天線,中海油也低於100天線,油價也於昨日下降至4x~50,這兩公司近期趁石油低迷時不斷南征北伐,雖然現價不是十分吸引,但下星期會小注試市![/quote]我反而入左隻中石化...
作者: grassman    時間: 2007-1-20 23:02:35

[quote:b209f8e39d="H&H"][quote:b209f8e39d="grassman"][quote:b209f8e39d="H&H"][quote:b209f8e39d="grassman"]聖誕鐘,買匯豐,(嫌貴的話)唔買匯豐都買交通,生活好輕鬆!

中石油回落接近100天線,中海油也低於100天線,油價也於昨日下降至4x~50,這兩公司近期趁石油低迷時不斷南征北伐,雖然現價不是十分吸引,但下星期會小注試市![/quote]我反而入左隻中石化...[/quote]

如果你是早前入的就恭喜你啦! :mrgreen:
作者: grassman    時間: 2007-5-4 10:51:35

俾佢搵到張藏寶圖,發達啦!

[quote:5173c5f112="XFNA"]2007年5月4日   10:11:00 a.m. HKT XFNA
股票快訊 - 中石油揚逾7.0% 母公司發現10億噸大油田  

香港 (XFN-ASIA) - 交易員稱 中石油(857.HK)母公司於渤海灣灘海地區發現儲量達10億噸大油田 為該公司30年的最大發現 消息刺激中石油股價急揚 升逾7.0% 今早10:07 該股升7.5%報9.6 最高見9.65 成交額13.32億港元。 中國石油天然氣集團宣布 於渤海灣灘海地區發現儲量規模達10億噸的大油田—冀東南堡油田 該油田共發現4個含油構造 基本落實3級油氣地質儲量10.2億噸 為該公司30年來的最大發現。 wkp/ec AFN  
[/quote]
作者: vivian    時間: 2007-5-4 12:59:15

乜(#5,#857)都咸魚翻生了
幾時到我隻?  :dead:
作者: grassman    時間: 2007-5-4 13:26:58

[quote:bd9b4e9701="vivian"]乜(#5,#857)都咸魚翻生了
幾時到我隻?  :dead:[/quote]

你有乜野?
作者: Man and Agnes    時間: 2007-5-4 14:26:05

[quote:07ac52a7d2="grassman"][quote:07ac52a7d2="vivian"]乜(#5,#857)都咸魚翻生了
幾時到我隻?  :dead:[/quote]

你有乜野?[/quote]

唔通佢有8號仔??? :em07:  :em07:  :em07:  :em07:
作者: vivian    時間: 2007-5-4 15:04:34

哎,唔敢講啦,講出來笑死人......
唯有同佢鬥長命
又或者亞爺快d比佢藏寶圖啦!
作者: grassman    時間: 2007-5-4 15:17:23

[quote:0a7932000f="vivian"]哎,唔敢講啦,講出來笑死人......
唯有同佢鬥長命
又或者亞爺快d比佢藏寶圖啦![/quote]

咪咁啦,個個人都有走漏眼的時候,講黎聽o下啦!
作者: vivian    時間: 2007-5-4 15:53:50

[quote:e632d1e28f="grassman"]講黎大家笑o下啦![/quote]

豬唔係中信1616囉.....  :em06:
作者: grassman    時間: 2007-5-4 16:34:41

[quote:308892424a="vivian"][quote:308892424a="grassman"]講黎大家笑o下啦![/quote]

豬唔係中信1616囉.....  :em06:[/quote]

喂你Quote o個句唔係我寫架喎! 8)

1616都係間有營利和上升中的公司,現價比招股時都有30%升幅。
1616是電信服務的供應商,客戶主要是電信運營商,理論上客戶數量唔會突然急升,所以公司營利是要穩步上升,唔急得!

http://www.citic1616.com/trad/annualreport.html
作者: grassman    時間: 2007-5-4 16:49:13

P.S. 但我對榮智健呢條友無乜好感,感覺上他專長損人利己,所以他有關的公司的股票我不會長期持有!
作者: grassman    時間: 2007-5-9 10:27:43

中油田的新油田熱情過後,我已暫時離開,轉入H&H的關抱裡,Sorry…係H&H的中石化關抱裡! :mrgreen:
作者: H and H    時間: 2007-5-16 21:37:58

[quote:4db337bf84="grassman"]中油田的新油田熱情過後,我已暫時離開,轉入H&H的關抱裡,Sorry…係H&H的中石化關抱裡! :mrgreen:[/quote]
作者: grassman    時間: 2007-8-17 13:30:09

911後,又一次1星期跌3千點,再等多一星期就要部署下新投資策略! :detective
作者: Billy    時間: 2007-8-17 13:59:58

以percentage黎計都係~10%好少姐....
作者: Eddy Lam    時間: 2007-8-17 15:46:34

[quote:f568400598="grassman"]911後,又一次1星期跌3千點,再等多一星期就要部署下新投資策略! :detective[/quote]

有乜好介紹呀?
作者: grassman    時間: 2007-8-17 16:05:00

[quote:86dd9985e4="Eddy Lam"][quote:86dd9985e4="grassman"]911後,又一次1星期跌3千點,再等多一星期就要部署下新投資策略! :detective[/quote]

有乜好介紹呀?[/quote]

同你講緊係買匯豐啦!$132咋!
作者: grassman    時間: 2007-8-17 16:08:28

[quote:906938f456="Billy"]以percentage黎計都係~10%好少姐....[/quote]

當年基數細咁多!

咁啦,我俾10%身家你,你俾你10%身家我呀! 好Fair嗟! :mrgreen:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2