藍澄灣業主社群

標題: 請教義務游泳教練~ [打印本頁]

作者: Sure Win    時間: 2005-6-7 13:55:47     標題: 請教義務游泳教練~

請問有冇人願意義務教我游水呀? :?:
可能我知質低 又怕水 學0左好耐都學唔識 :em06:
結果攪到B君都無晒心機教我游.
作者: Tomato    時間: 2005-6-7 19:34:58

d男人個個都係咁0架...我隻佬又係咁.....

我隻佬教我扶實池邊放鬆個人 等個人浮 然後隻腳不停踢水.....不過都仲未可以自己游 但係好過之前連落水都唔敢...

佢都係教教0下無耐性 成日自己走左去游 等我一個人驚到死掹實個池邊.... :?
後尾因為佢無戴泳鏡 隻眼醃到紅晒 先至唔游理0下我.....:cry:
作者: vivian    時間: 2005-6-7 22:51:07

游水呢家野都係我死穴
四年前開始學
學過兩個泳會+好多老師
都仍然未惦
有時動作配合唔到就會"濁"水
換唔到氣 = 窒息 = 死的感覺
總之好鬼驚!!   :dead:
所以,我永遠只可以在淺水的地方游
因為有乜二旭
可以企番係庶
d人話我太緊張
個人唔放鬆所以個人唔浮
我承認
不過"濁水"就好驚  :dead:
我都好想學識游水
我見有傳單派過
我老公都識游水
不過唔等於識教
無計!
作者: Sure Win    時間: 2005-6-7 23:38:34

[quote:4ad52f9805="Tomato"]d男人個個都係咁0架...我隻佬又係咁.....

我隻佬教我扶實池邊放鬆個人 等個人浮 然後隻腳不停踢水.....不過都仲未可以自己游 但係好過之前連落水都唔敢...

佢都係教教0下無耐性 成日自己走左去游 等我一個人驚到死掹實個池邊.... :?
後尾因為佢無戴泳鏡 隻眼醃到紅晒 先至唔游理0下我.....:cry:[/quote]

完全感同身受.

[quote:4ad52f9805="Tomato"]游水呢家野都係我死穴
四年前開始學
學過兩個泳會+好多老師
都仍然未惦
有時動作配合唔到就會"濁"水
換唔到氣 = 窒息 = 死的感覺
總之好鬼驚!!  
所以,我永遠只可以在淺水的地方游
因為有乜二旭
可以企番係庶
d人話我太緊張
個人唔放鬆所以個人唔浮
我承認
不過"濁水"就好驚  
我都好想學識游水
我見有傳單派過
我老公都識游水
不過唔等於識教
無計![/quote]

個0的游泳班貴唔貴架?
作者: Jess and Burns    時間: 2005-6-7 23:50:30

我都係廿幾歲人先學懂游水.之前係浮都唔識既..

我既經驗係.一定要多d 去游.我果時.一星期游三次水, 次次都會好努力咁試浮...半年到. 某年某月某日.突然就浮到啦~ 跟住好快就學到游水lu.
作者: vivian    時間: 2005-6-7 23:58:31

成人游泳班通常都要$800一個月
正常一個月學好基本動作
成功的話可以游
有些人可以再學下去
叫做"改良班"
但以我的經驗,學不學懂好睇教練 -  好不好 + 識不識教 + 自己不斷練習
沙士個年,我去過全香港最出名的體育會(南x會)學過
個老師只係教出色的學員
而我呢d老餅就睬您都傻!
又另一個泳會,個老師自己好叻
但總是學不懂
之後有一堂來了個代教
他三兩下就指出我們的動作及竅門
所以真的好講彩數
不過,好多人話,游多d不懶惰,自然要識!
我就沒有了!
一生人好希望有個泳池可以好方便去游
好似好多私人屋苑咁
呢家終於置業了
但個泳池又咁
有得睇無得食
無話可說,唉~  :?
作者: butbut    時間: 2005-6-8 00:24:23     標題: Re: 請教義務游泳教練~

[quote:2ecceafaf7="Sure Win"]請問有冇人願意義務教我游水呀? :?:
結果攪到B君都無晒心機教我游.[/quote]

如果有時間我可義務教但我放工泳池已關門星期六收最早要6:00
如果星期日有假放我可約你.
作者: hales    時間: 2005-6-8 10:20:05

在你學識去游之前可以試試先去個"沉".....
先學好在水中閉氣習慣一下在水中既感覺.....
目的係等你唔好怕o的水 習慣左在水裡面能夠放鬆
然後再慢慢練好你既動作會比較好呢.......
作者: Sure Win    時間: 2005-6-8 11:23:36     標題: Re: 請教義務游泳教練~

[quote:318514919d="butbut"][quote:318514919d="Sure Win"]請問有冇人願意義務教我游水呀? :?:

如果有時間我可義務教但我放工泳池已關門星期六收最早要6:00
如果星期日有假放我可約你.[/quote]

多謝你 好感動呀! :face13:
平時放工個泳池已經關閉
加上我未正式搬入0黎住
我都係星期日早上先有時間去游水.
Tomato Vivian 不如我0地一齊跟 butbut 教練學游水? :wink:
作者: Sure Win    時間: 2005-6-8 11:25:49     標題: Re: 請教義務游泳教練~

[quote:964c9d141c="butbut"][quote:964c9d141c="Sure Win"]請問有冇人願意義務教我游水呀? :?:

平時放工個泳池已經關閉
加上我未正式搬入0黎住
Tomato Vivian 不如我0地一齊跟 butbut 教練學游水? :wink:
作者: Sure Win    時間: 2005-6-8 17:12:24

[quote:0eefe2a3ef="vivian"]成人游泳班通常都要$800一個月
正常一個月學好基本動作
成功的話可以游
有些人可以再學下去
叫做"改良班"
但以我的經驗,學不學懂好睇教練 -  好不好 + 識不識教 + 自己不斷練習
沙士個年,我去過全香港最出名的體育會(南x會)學過
個老師只係教出色的學員
而我呢d老餅就睬您都傻!
又另一個泳會,個老師自己好叻
但總是學不懂
之後有一堂來了個代教
他三兩下就指出我們的動作及竅門
所以真的好講彩數
不過,好多人話,游多d不懶惰,自然要識!
我就沒有了!
一生人好希望有個泳池可以好方便去游
好似好多私人屋苑咁
呢家終於置業了
但個泳池又咁
有得睇無得食
無話可說,唉~  :?[/quote]

成$800一個月 真係好貴仲唔保証學得識 唉~~~ :poor:
作者: Sure Win    時間: 2005-6-8 17:16:26

[quote:b056c6c9b9="hales"]在你學識去游之前可以試試先去個"沉".....
先學好在水中閉氣習慣一下在水中既感覺.....
目的係等你唔好怕o的水 習慣左在水裡面能夠放鬆
然後再慢慢練好你既動作會比較好呢.......[/quote]

我就係在水裡面唔可以放鬆 好自然地越游越緊張.
作者: leemoksau    時間: 2005-6-8 23:53:47

[quote:01807b8e08="Jess&Burns"]我都係廿幾歲人先學懂游水.之前係浮都唔識既..

我既經驗係.一定要多d 去游.我果時.一星期游三次水, 次次都會好努力咁試浮...半年到. 某年某月某日.突然就浮到啦~ 跟住好快就學到游水lu.[/quote]

我廿幾歲o既時候都曾經好努力咁學游水 每星期都游1-2次 風雨不改...但係點解練咗N年到依家都唔識浮水呢?  :em08:
作者: vivian    時間: 2005-6-9 10:50:47     標題: Re: 請教義務游泳教練~

[quote:3bda0d56c5="Sure Win"]Tomato Vivian 不如我0地一齊跟 butbut 教練學游水? :wink:[/quote]

如果ButBut吾介意的話 當然啦!
但我未必一定可以來
因為星期天多數出席行山隊的活動
不過 如您們已訂了時間請告訴我
我得的話也想來學習
謝謝 !   :em14:
作者: dracula    時間: 2005-6-9 11:25:48

[quote:32daecdbb2="leemoksau"][quote:32daecdbb2="Jess&Burns"]我都係廿幾歲人先學懂游水.之前係浮都唔識既..

我既經驗係.一定要多d 去游.我果時.一星期游三次水, 次次都會好努力咁試浮...半年到. 某年某月某日.突然就浮到啦~ 跟住好快就學到游水lu.[/quote]

我廿幾歲o既時候都曾經好努力咁學游水 每星期都游1-2次 風雨不改...但係點解練咗N年到依家都唔識浮水呢?  :em08:[/quote]

呢個係地心吸力 & 水浮力o既問題 我地請 halxx 詳細解釋一下... :mrgreen:
作者: vivian    時間: 2005-6-9 11:52:23

d人成日講"踩"水(深水浮水法)
我呢家都未識   :em01:
有無人可以教下路?
作者: grassman    時間: 2005-6-9 12:11:48

[quote:c1ee040655="vivian"]d人成日講"踩"水(深水浮水法)
我呢家都未識   :em01:
有無人可以教下路?[/quote]

係RC泳池係用唔著既!太淺!
作者: hales    時間: 2005-6-9 12:16:24

雙腳好似蛙式咁但方向係向下.....所以好似踩踩o下咁 唔駛急一o下一o下黎..
雙手就好似"初"o下"初"o下小朋友個頭咁左摸右摸左"禁"右"禁"作用係保持平
衝....雙手同時一下左一下右為之一個cycle大約係雙腳踩一下的同時手就進行
兩個cycle....唔駛急...慢慢黎 :
作者: grassman    時間: 2005-6-9 12:23:09

[quote:ef215a8f42="hales"]雙腳好似蛙式咁但方向係向下.....所以好似踩踩o下咁 唔駛急一o下一o下黎..
雙手就好似"初"o下"初"o下小朋友個頭咁左摸右摸左"禁"右"禁"作用係保持平
衝....雙手同時一下左一下右為之一個cycle大約係雙腳踩一下的同時手就進行
兩個cycle....唔駛急...慢慢黎 :[/quote]

Additional: 個口就會一啖水,一啖氣咁咧! :em18:  

講真,踩水仲辛苦過游水,不如學下頭唔落水咁游蛙式!
作者: hales    時間: 2005-6-9 12:31:19

[quote:c34b2a0a54="grassman"][quote:c34b2a0a54="hales"]雙腳好似蛙式咁但方向係向下.....所以好似踩踩o下咁 唔駛急一o下一o下黎..
兩個cycle....唔駛急...慢慢黎 :[/quote]

Additional: 個口就會一啖水,一啖氣咁咧! :em18:  

講真,踩水仲辛苦過游水,不如學下頭唔落水咁游蛙式![/quote]

唔係嘛......... :em03:
其實你控制得好踩水係用黎休息用的.................點會仲辛苦過游水 :em05:
以前我學游水果時要連踩半小時水.......... :em05:
慢慢之後唔用手只用腳都可以踩了......... :em05:
再進一步習慣之後變成可以游背蛙(唔用手只用腳).......
因為以前教練除左教o的正統既大蛙手小蛙手之外 亦會教o的
奇特既游法不過重點都係教只用腳唔用手去游因為.....因為...為左日後
可以學拯溺...
作者: Jess and Burns    時間: 2005-6-9 12:38:37

[quote:27851228c1="hales"][quote:27851228c1="grassman"][quote:27851228c1="hales"]雙腳好似蛙式咁但方向係向下.....所以好似踩踩o下咁 唔駛急一o下一o下黎..

講真,踩水仲辛苦過游水,不如學下頭唔落水咁游蛙式![/quote]

唔係嘛......... :em03:
其實你控制得好踩水係用黎休息用的.................點會仲辛苦過游水 :em05:
以前我學游水果時要連踩半小時水.......... :em05:
慢慢之後唔用手只用腳都可以踩了......... :em05:
再進一步習慣之後變成可以游背蛙(唔用手只用腳).......
因為以前教練除左教o的正統既大蛙手小蛙手之外 亦會教o的
奇特既游法不過重點都係教只用腳唔用手去游因為.....因為...為左日後
可以學拯溺...[/quote]

我以前剛剛學完. 都練習唔用手 只用腳.
原因唔係因為想學拯溺................而係. ops: .............而係..........................
ops: 都係唔講..  :sweat: 個原因太白痴.
作者: Sure Win    時間: 2005-6-9 12:55:39

我覺得紙上談乒無用0既 最緊要就係實習.
請hxxx 及 gxxxx 先生指教........ :
作者: grassman    時間: 2005-6-9 13:42:37

[quote:f9c519c21f="Sure Win"]請hxxx 及 gxxxx 先生指教........ :[/quote]

我驚bixxx喎,佢一直都冇講過野,死啦!死啦!
b-> :HIT: <-g
作者: bikbark    時間: 2005-6-9 14:08:18

[quote:3890740dae="Sure Win"]我覺得紙上談乒無用0既 最緊要就係實習.
請hxxx 及 gxxxx 先生指教........ :[/quote]
其實好多時理論與實踐"笨"唔並重o既
你見hxxxx成日長篇大論得個講字就知啦!
作者: vivian    時間: 2005-6-9 15:12:54

我呢家揣摩緊隻腳------> 青蛙"young"
隻手-------> 左摸右摸個細路仔頭
您地學識未?   :dead:
作者: hales    時間: 2005-6-9 16:42:50

Yo~游水之嘛....駛乜驚阿? :
橫定體型胖大浮力更強 :
不過有一個動作小弟係一直做唔到既.... :em01:
一個令我耿耿於懷既動作....就係訓水 :em01:
我仍未能做到100%信心去將成個人全完放鬆.... :em01:

不過rc個池係好難學得好喎....咁淺水....
起馬要雙腳唔到地既水深先學到喎........ :

不過我而家病未好.....唔游得水.................... :em01:
作者: grassman    時間: 2005-6-9 17:03:44

搵兩個細路,係陸上練住先!
作者: Tomato    時間: 2005-6-9 17:43:29

咁會唔會有人天生學極都唔識0架??
例如我踩單車係學極都唔識 又平衡唔到 我家姐細妹都係咁......係咪天生??
作者: bikbark    時間: 2005-6-9 17:57:38

[quote:5e1f0aa763="Tomato"]咁會唔會有人天生學極都唔識0架??
例如我踩單車係學極都唔識 又平衡唔到 我家姐細妹都係咁......係咪天生??[/quote]
我估你o地似係怕跌倒怕痛多d
作者: Tomato    時間: 2005-6-9 18:00:30

[quote:399dc014f4="bikbark"][quote:399dc014f4="Tomato"]咁會唔會有人天生學極都唔識0架??
例如我踩單車係學極都唔識 又平衡唔到 我家姐細妹都係咁......係咪天生??[/quote]
我估你o地似係怕跌倒怕痛多d[/quote]

即係我仲有得救.....係有得教 :
作者: bikbark    時間: 2005-6-9 18:05:27

[quote:4b64af9f79="Tomato"]即係我仲有得救.....係有得教 :[/quote]
你識唔識踩冰踩roller咁呀?
識平行 放膽d去踩 唔好怕跌就好易學識  :em11:
作者: leemoksau    時間: 2005-6-9 21:44:48

[quote:fa3eb11c08="hales"]
[/quote]

係咩? 點解我唔得呢?
作者: RangerX    時間: 2005-6-10 17:27:12

唉~ 小弟都叫做教識過唔少人游水丫(包括細佬 朋友同埋同事...) 但係唔知點解... 教老婆游水教極佢都唔識既?? 都已經好俾心機好有耐性咁教架啦~ 試過有一排佢可以浮到水游到幾步 果次仲好開心咁去左食sushi buffet慶祝~  :roll:
事隔一年佢又唔記得點游喇!~  :dead:
可能就係餐sushi buffet累事... 一定係咁!  :nowords:
作者: RangerX    時間: 2005-6-10 17:30:17

[quote:556c68d5e1="leemoksau"][quote:556c68d5e1="hales"]
[/quote]

係咩? 點解我唔得呢?[/quote]

可以試下施展你既"亨"功水上飄~  :zdevil:
作者: Sure Win    時間: 2005-6-10 17:38:01

[quote:56346d8b9e="RangerX"]唉~ 小弟都叫做教識過唔少人游水丫(包括細佬 朋友同埋同事...) 但係唔知點解... 教老婆游水教極佢都唔識既?? 都已經好俾心機好有耐性咁教架啦~ 試過有一排佢可以浮到水游到幾步 果次仲好開心咁去左食sushi buffet慶祝~  :roll:
事隔一年佢又唔記得點游喇!~  :dead:
可能就係餐sushi buffet累事... 一定係咁!  :nowords:[/quote]

咁下次唔好游完水去食sushi buffet 啦 改食海鮮buffet 比較好 因為你老婆食完海鮮自助餐後應該可以保持住識游水lu!  :
作者: leemoksau    時間: 2005-6-10 23:52:31

[quote:17941086f0="RangerX"]

可以試下施展你既"亨"功水上飄~  :zdevil:[/quote]

失禮哂 ops:  未練到"水上飄" 淨係識"千斤X"(唔識寫).  :poor:
作者: butbut    時間: 2005-6-11 00:12:34     標題: Re: 請教義務游泳教練~

[quote:d5d5f2a4a3="Sure Win"][quote:d5d5f2a4a3="butbut"][quote:d5d5f2a4a3="Sure Win"]請問有冇人願意義務教我游水呀? :?:

平時放工個泳池已經關閉
加上我未正式搬入0黎住
Tomato Vivian 不如我0地一齊跟 butbut 學游水? :wink:[/quote]

唔好叫我做教練la大家約my游水有伴大約7月頭應可以到時pm你
作者: leemoksau    時間: 2005-6-11 00:31:19     標題: Re: 請教義務游泳教練~

[quote:05abb6ee12="butbut"]

唔好叫我做教練la大家約my游水有伴大約7月頭應可以到時pm你[/quote]

7月頭我都係度 順便教埋我啦 師傳.  :em14:
作者: 肥度    時間: 2005-6-11 00:34:10

覺吾覺其實係人越大越難學...因為諗野複雜化左..其實游水好簡單...吾好諗到真係識浮先得架...你吾俾d力向上游...又點會可以升個頭上黎抖氣呀...
蛙式嗎...咪就係隻腳向後踢...隻手向下按囉...隻手就係負責用力抬起個頭抖氣架咋... 隻腳咪推個人向前囉...無論乜野式..對手都係負責抬頭
作者: hales    時間: 2005-6-11 01:01:17

[quote:6630478bff="肥度"]覺吾覺其實係人越大越難學...因為諗野複雜化左..其實游水好簡單...吾好諗到真係識浮先得架...你吾俾d力向上游...又點會可以升個頭上黎抖氣呀...
蛙式嗎...咪就係隻腳向後踢...隻手向下按囉...隻手就係負責用力抬起個頭抖氣架咋... 隻腳咪推個人向前囉...無論乜野式..對手都係負責抬頭[/quote]

自由式例外..... ops:
自由式係要自己"令"個頭出口面吸氣..
雙手都係用黎向後推水....
作者: milk    時間: 2005-6-11 02:47:34

[quote:d5aedcb8d9="肥度"]覺吾覺其實係人越大越難學...因為諗野複雜化左..[/quote]會的會的~人大了就會明白沉左落水底而又上唔返上水面會有乜後果,所以真係越大越難學!

慶幸幼時家母要我學懂游泳自救,而幼時的我又唔識死,次次去到大人池就唔理三七廿一跳落水,
所以約在七至八歲時已學懂游泳(蛙式),而我個人又好專一,所以到依家都只係............識蛙式 :mrgreen:
背泳都會,不過游得唔好,只會休息時才用! ops:
作者: Tomato    時間: 2005-6-11 09:25:54

[quote:af11758457="milk"][quote:af11758457="肥度"]覺吾覺其實係人越大越難學...因為諗野複雜化左..[/quote]會的會的~人大了就會明白沉左落水底而又上唔返上水面會有乜後果,所以真係越大越難學!

慶幸幼時家母要我學懂游泳自救,而幼時的我又唔識死,次次去到大人池就唔理三七廿一跳落水,
所以約在七至八歲時已學懂游泳(蛙式),而我個人又好專一,所以到依家都只係............識蛙式 :mrgreen:
背泳都會,不過游得唔好,只會休息時才用! ops:[/quote]

一定係越大越難學 你見d小朋友真係唔識死 一見到水沖落去 乜都無有怕 幾咁開心......
我細個0個陣 我媽咪好保護我地 唔比我地游水、踩單車...連入廚房、"渣"針線都唔比 (家政堂係第一次煮野 0個陣煲水都唔識....) 所以出去同同學踩單車都係偷偷地進行 所以成日就住就住 唔敢整傷 怕返屋企比阿媽鬧......可能因為咁怕跌 怕傷 所以乜都學唔識.........
作者: milk    時間: 2005-6-14 02:43:38

[quote:fe481581ed="Tomato"]一定係越大越難學 你見d小朋友真係唔識死 一見到水沖落去 乜都無有怕 幾咁開心......
我細個0個陣 我媽咪好保護我地 唔比我地游水、踩單車...連入廚房、"渣"針線都唔比 (家政堂係第一次煮野 0個陣煲水都唔識....) 所以出去同同學踩單車都係偷偷地進行 所以成日就住就住 唔敢整傷 怕返屋企比阿媽鬧......可能因為咁怕跌 怕傷 所以乜都學唔識.........[/quote]唔............妳媽咪真係好保護妳們幾姊妹喎~ :em21:

家父就唔係太喜歡我去參加任何戶外活動,如游水﹑跑步﹑行山﹑踩單車.....,佢話攞苦黎辛及女仔人家唔應該曬到黑蚊蚊,之後我為左逃過佢o既"法眼" 8) 而特登夜晚先去游水避免曬黑!
後來參加 Outward Bound 同饑饉三十就更加係先斬後奏(Outward Bound 張生死狀都係搵家母攪惦(簽) : ),事後家父知道就哦左我好耐...好耐...好耐.....真係好耐 :em18:   
明白佢都係為我好先會"哦"o既! :face13:
作者: Tomato    時間: 2005-6-14 07:12:19

我阿媽而家間唔中都會哦0下我......上次我話游水 嚇死佢...... :mrgreen:

我隻佬話會幫我等訓 ops:
作者: Ice    時間: 2005-6-14 08:22:39

我識游水 識踩冰 (踩自己 但就唔識踩單車 .................
有無人可以教下我?
作者: dracula    時間: 2005-6-14 08:27:11

[quote:595284b2b4="Ice"]我識游水 識踩冰 (踩自己 但就唔識踩單車 .................
有無人可以教下我?[/quote]

踩單車同游水都要先克服恐懼感~
作者: RangerX    時間: 2005-6-14 09:17:25

[quote:f3da477bf9="milk"][quote:f3da477bf9="Tomato"]一定係越大越難學 你見d小朋友真係唔識死 一見到水沖落去 乜都無有怕 幾咁開心......
我細個0個陣 我媽咪好保護我地 唔比我地游水、踩單車...連入廚房、"渣"針線都唔比 (家政堂係第一次煮野 0個陣煲水都唔識....) 所以出去同同學踩單車都係偷偷地進行 所以成日就住就住 唔敢整傷 怕返屋企比阿媽鬧......可能因為咁怕跌 怕傷 所以乜都學唔識.........[/quote]唔............妳媽咪真係好保護妳們幾姊妹喎~ :em21:

家父就唔係太喜歡我去參加任何戶外活動,如游水﹑跑步﹑行山﹑踩單車.....,佢話攞苦黎辛及女仔人家唔應該曬到黑蚊蚊,之後我為左逃過佢o既"法眼" 8) 而特登夜晚先去游水避免曬黑!
後來參加 Outward Bound 同饑饉三十就更加係先斬後奏(Outward Bound 張生死狀都係搵家母攪惦(簽) : ),事後家父知道就哦左我好耐...好耐...好耐.....真係好耐 :em18:   
明白佢都係為我好先會"哦"o既! :face13:[/quote]

嘩!~ 估唔到我鄰居都係Outward Bounder喎!!   :em19:
作者: bikbark    時間: 2005-6-14 10:36:35

[quote:b7d6f468af="milk"]饑饉三十就更加係先斬後奏[/quote]
我都玩過"饑饉"呀 我想出年再玩呀!

我雖然游水唔叻 但係好細個已經識游 因為爸爸媽咪係拋我落水由得我自己游
作者: Sure Win    時間: 2005-6-14 17:21:58     標題: Re: 請教義務游泳教練~

[quote:673e8a5c57="butbut"][quote:673e8a5c57="Sure Win"][quote:673e8a5c57="butbut"][quote:673e8a5c57="Sure Win"]請問有冇人願意義務教我游水呀? :?:

平時放工個泳池已經關閉
加上我未正式搬入0黎住
Tomato Vivian 不如我0地一齊跟 butbut 學游水? :wink:[/quote]

好呀 熱熾期待!

唔好叫我做教練la大家約my游水有伴大約7月頭應可以到時pm你[/quote]

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2