藍澄灣業主社群

標題: 整蛋糕同樂日 [打印本頁]

作者: Billy    時間: 2004-11-9 10:58:10     標題: 整蛋糕同樂日

由於我同我女友都好鍾意食蛋糕. :em04:
所以都好有興趣試o下自己整.

依家會所就開唔知可唔可以利用一o下演藝廚房.
搵個人番黎教整蛋糕.
咁就可以一齊學一齊整.

又或者唔知有冇RC友識整蛋糕可以充當教師??
不過最衰演藝廚房只可八個人一齊用. :twisted:

不如大家比d意見.
作者: dracula    時間: 2004-11-9 11:05:38

billy~ 我地都好想睇你整~  :mrgreen:
作者: Billy    時間: 2004-11-9 11:08:38

[quote:82c98d82ec="dracula"]billy~ 我地都好想睇你整~  :mrgreen:[/quote]

我都好想試o下.
不過唔識整又冇tools.
你幾時教我呀. :em12:
作者: bikbark    時間: 2004-11-9 11:34:45

其實會所係咪會有多幾套整蛋糕o既用具呢?  :!:
可能要租用o既街坊自己帶都唔定
作者: Billy    時間: 2004-11-9 11:45:02

[quote:6d85482929="bikbark"]其實會所係咪會有多幾套整蛋糕o既用具呢?  :!:
可能要租用o既街坊自己帶都唔定[/quote]

專家o既回覆是"有咁o既可能o既".
等會所開左再去睇睇同問問先. :em12:
作者: bikbark    時間: 2004-11-9 12:02:42

billy專家﹐你係咪會租用一次視察環境先呢?  :em12:
作者: Billy    時間: 2004-11-9 12:09:53

[quote:2c8424cbd6="bikbark"]billy專家﹐你係咪會租用一次視察環境先呢?  :em12:[/quote]

我唔係專家啊. :em06:

我諗就算唔租應該可以睇o下參觀o下呱. :?:
如果視察都唔比點叫人租啊.
作者: Robert    時間: 2004-11-9 12:28:18

[quote:d135da7535="Billy"]我諗就算唔租應該可以睇o下參觀o下呱. :?:
如果視察都唔比點叫人租啊. [/quote]
係囉...我都想實地視察o下個戰場!
作者: FireFire    時間: 2004-11-9 13:56:27

好呀...好呀...我同火太報名..... :mrgreen:
我要同大家試食................
作者: leemoksau    時間: 2004-11-10 09:16:58

[quote:fbf43fb53f="R & M"]
係囉...我都想實地視察o下個戰場![/quote]
:?: 戰場? 你地讲紧整蛋糕定系掟蛋糕啊?
作者: carry and chris    時間: 2004-11-10 09:31:30

我平時都有同朋友仔整開。D工具都齊架。預埋我喇
作者: Billy    時間: 2004-11-10 09:48:13

多謝咁多位o既意見. :em14:
等我視察完環境做個計劃先.

不過我有一個問題到底整個蛋糕要幾耐?
同第一次做咩蛋糕好呢??
再比d 意見Y. :em14:
作者: bikbark    時間: 2004-11-10 10:33:22

其實通常整蛋糕都應該係雪o既易過焗o既
因為雪o既好多時都會用魚膠補鑊﹐所以通常會埋到餅

不過要視乎會所o既設施先知要整幾耐﹐兩三個鐘一定預o左﹗
焗爐大d可以一次過焗多d餅或者好多部細爐o既話﹐就會快d
雪o既就要視乎有無freezer急凍櫃﹐無o既就要...............雪好耐先埋到餅啦  :em06:
作者: Robert    時間: 2004-11-10 18:33:18

bikbark︰

請問材料方面是否很難買得到?同埋自己去買工具是否很貴?
唔好意思,因為我唔識整蛋糕,而且又未學過!所以想請教o下! ops:
作者: Robert    時間: 2004-11-10 18:51:36

[quote:d5bb75cae0="leemoksau"][quote:d5bb75cae0="R & M"]係囉...我都想實地視察o下個戰場![/quote] :?: 戰場? 你地讲紧整蛋糕定系掟蛋糕啊?[/quote]
乜妳咁無記性o架,我地講緊"掟"蛋糕呀,上個星期咪同妳講好左o羅! :em05:
妳仲搶住話要做被"掟"o個個添;依家o的後生.....真係無記性! :em16:
作者: Tomato    時間: 2004-11-10 21:58:07

我要報名試食~~ :em12:
作者: bikbark    時間: 2004-11-11 11:03:34

[quote:8a38de2cb6="R & M"]bikbark︰

請問材料方面是否很難買得到?同埋自己去買工具是否很貴?
唔好意思,因為我唔識整蛋糕,而且又未學過!所以想請教o下! ops:[/quote]
大家街坊嘛﹐唔好客氣啦......
材料唔難買﹐但係價錢會好參差﹐同埋好視乎你買o既量
工具最貴通常係焗爐/打蛋器/攪拌機﹐幾百到二三千都有.
其他用具就通常係幾十蚊﹐去上海街買會平d(近油麻地)!

希望下面條link幫到你:
工具-
www.chanchikee.com

材料 (要返屋企先有......)

:em19:
作者: m and e    時間: 2004-11-11 17:13:09

我有個朋友尋日同我講係葵涌廣場3樓都有整陡蛋糕的材料買呀不過我未去過唔知實際位置同埋D價錢.
作者: Robert    時間: 2004-11-11 18:23:18

[quote:96659d0eca="bikbark"]大家街坊嘛﹐唔好客氣啦......
材料唔難買﹐但係價錢會好參差﹐同埋好視乎你買o既量
工具最貴通常係焗爐/打蛋器/攪拌機﹐幾百到二三千都有.
其他用具就通常係幾十蚊﹐去上海街買會平d(近油麻地)!

希望下面條link幫到你:
工具-
www.chanchikee.com

材料 (要返屋企先有......)

:em19:[/quote]
唔該晒呀...

但係我諗...我都係要出去學o下先至得喇! :!:
作者: bikbark    時間: 2004-11-11 21:56:00

其實頭o個幾次出去學係會好d o架,
因為可以學o下基本動作/方法咁,
依家我都成日出去學  :wink:
作者: FireFire    時間: 2004-11-11 22:50:32

[quote:f023ef3a6b="m&e"]我有個朋友尋日同我講係葵涌廣場3樓都有整陡蛋糕的材料買呀不過我未去過唔知實際位置同埋D價錢.[/quote]
葵涌廣場三樓映視會對面...
作者: Billy    時間: 2004-11-11 22:56:51

[quote:52c3cd1a22="m&e"]我有個朋友尋日同我講係葵涌廣場3樓都有整陡蛋糕的材料買呀不過我未去過唔知實際位置同埋D價錢.[/quote]

我今日去葵涌廣場睇過.
間野叫X子教室就係2/F 中電左近.
有整蛋糕O既野賣.
又有COURSE上$180一個蛋糕COURSE$450三個蛋糕COURSE.
不過冇我最鍾意食O既紐約芝士餅. :em04:  :em04:  :em04:
等我去試O下睇O下間野掂唔掂先.
順便學O下D機本野同睇O下有咩要買先.
作者: Robert    時間: 2004-11-11 23:05:26

[quote:bfa19124ef="Billy"]我今日去葵涌廣場睇過.
有整蛋糕O既野賣.
又有COURSE上$180一個蛋糕COURSE$450三個蛋糕COURSE.
不過冇我最鍾意食O既紐約芝士餅. :em04:  :em04:  :em04:
順便學O下D機本野同睇O下有咩要買先. [/quote]
比利︰

睇完學完之後可唔可以匯報o下行情呀?唔該你~~~ :mrgreen:
作者: Billy    時間: 2004-11-11 23:09:46

冇間題希望佢D COURSE唔係太FULL啦.
作者: Robert    時間: 2004-11-11 23:14:49

Thank you !
作者: dracula    時間: 2004-11-11 23:30:21

[quote:22cfaa705b="bikbark"]其實頭o個幾次出去學係會好d o架,
因為可以學o下基本動作/方法咁,
依家我都成日出去學  :wink:[/quote]

Bilbark~~ 幾時學 opera cake???
作者: bikbark    時間: 2004-11-12 09:13:50

未學呀﹐因為太貴啦
不過聽晚學"意大利芝士雙層朱古力餅" (Mascarpone Chocolate Charlotte)

(大家唔好誤會﹐個餅唔係我整o架﹐hehe...... )
作者: carry and chris    時間: 2004-11-12 09:44:46

[quote:be899b5c96="R & M"][quote:be899b5c96="Billy"]我今日去葵涌廣場睇過.
有整蛋糕O既野賣.
順便學O下D機本野同睇O下有咩要買先. [/quote]
比利︰

睇完學完之後可唔可以匯報o下行情呀?唔該你~~~ :mrgreen:[/quote]

葵涌廣場有兩間0家,而X子教室比較“企禮“,我同朋友仔都想報下,但係十分FULL 呀。佢仲有D 班可以兩個朋友仔SHARE 一份材料。平D呀。
不過由於葵芳咁近,有時有D野想整,近近地都可以買到。以前買呢D野,不是度度有呀。而家不用去到太遠買,方便好多喇。
作者: dracula    時間: 2004-11-12 09:53:05

[quote:1127279ea7="bikbark"]未學呀﹐因為太貴啦
不過聽晚學"意大利芝士雙層朱古力餅" (Mascarpone Chocolate Charlotte)

(大家唔好誤會﹐個餅唔係我整o架﹐hehe...... )[/quote]

wa~ 好靚呀~~
入面個火星 & 地球食唔食得ga??
作者: bikbark    時間: 2004-11-12 10:26:23

[quote:7db6a202cf="dracula"][quote:7db6a202cf="bikbark"]未學呀﹐因為太貴啦

(大家唔好誤會﹐個餅唔係我整o架﹐hehe...... )[/quote]

wa~ 好靚呀~~
入面個火星 & 地球食唔食得ga??[/quote]
都話聽晚先學﹐點知食唔食得呢?
不過應該係朱古力......

如果我同hales試過係ok﹐可以請大家食o架﹐因為我o地實食唔晒
作者: m and e    時間: 2004-11-12 10:41:00

[quote:d2df0aea40="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:d2df0aea40="m&e"]我有個朋友尋日同我講係葵涌廣場3樓都有整陡蛋糕的材料買呀不過我未去過唔知實際位置同埋D價錢.[/quote]
葵涌廣場三樓映視會對面... [/quote]

THX
作者: m and e    時間: 2004-11-12 10:44:39

我今日放假等我去睇下先
作者: Billy    時間: 2004-11-12 11:30:04

[quote:995c316753="bikbark"][quote:995c316753="dracula"][quote:995c316753="bikbark"]未學呀﹐因為太貴啦

wa~ 好靚呀~~
入面個火星 & 地球食唔食得ga??[/quote]
都話聽晚先學﹐點知食唔食得呢?
不過應該係朱古力......

如果我同hales試過係ok﹐可以請大家食o架﹐因為我o地實食唔晒[/quote]

嘩 :em04:  :em04:  :em04: 咁多謝呀. :em12:
作者: bikbark    時間: 2004-11-12 12:18:11

無所謂啦﹐趁新鮮食晒﹐好過擺得耐要逼人食嘛!
同埋蛋糕細細個﹐一人食少少感覺會開心d
作者: Billy    時間: 2004-11-12 23:03:44

[quote:089466694b="R & M"]比利︰

睇完學完之後可唔可以匯報o下行情呀?唔該你~~~ :mrgreen:[/quote]

我報左名喇.
不過間野真係幾full.
要十二月四日先上得.
是"焗blueburry芝士蛋糕".
有興趣果晚可以上黎我道試o下.
學完再向大家匯報.

個會所廚房剛參觀過.
得個焗爐叫用得o下.
期他睇黎都要自己出.
幸好地方尚算ok.
四五個人一齊整蛋糕應該可以.
加埋放得落十個人左右.
作者: Robert    時間: 2004-11-12 23:10:14

[quote:21897df8db="Billy"]我報左名喇.
不過間野真係幾full.
要十二月四日先上得.
是"焗blueburry芝士蛋糕".
有興趣果晚可以上黎我道試o下.
學完再向大家匯報.

個會所廚房剛參觀過.
得個焗爐叫用得o下.
期他睇黎都要自己出.
幸好地方尚算ok.
四五個人一齊整蛋糕應該可以.
加埋放得落十個人左右.[/quote]
我地兩個第一對報名   
作者: Robert    時間: 2004-11-12 23:12:01

[quote:c9b0899d28="bikbark"]未學呀﹐因為太貴啦

幾靚喎 :em04:
請問學呢個蛋糕要幾$$呀?
作者: Billy    時間: 2004-11-12 23:27:07

R&M
你隻高達貓幾得意播.
作者: Robert    時間: 2004-11-12 23:41:42

[quote:e8bc3d324d="Billy"]R&M
你隻高達貓幾得意播.[/quote]
多謝

駛乜講呀 8) 你隻高達...唔夠我抽o既... :em12:
作者: Billy    時間: 2004-11-12 23:49:43

[quote:12fcb05f1e="R & M"][quote:12fcb05f1e="Billy"]R&M
你隻高達貓幾得意播.[/quote]
多謝

駛乜講呀 8) 你隻高達...唔夠我抽o既... :em12:[/quote]

咁就係.
你隻識飛我隻唔識.
不過我隻係元祖RX-78-2.
係你隻野既祖先.
即係你隻野既長輩. :em12:
HA........HA.......
作者: Robert    時間: 2004-11-13 00:02:22

[quote:9b0e32b292="Billy"]咁就係.
你隻識飛我隻唔識.
不過我隻係元祖RX-78-2.
係你隻野既祖先.
即係你隻野既長輩. :em12:
HA........HA.......[/quote]
你知唔咩叫做...青出於藍勝於藍...長江後浪推前浪...
你只不過係一隻........老古董.....極其量係一隻.........Q版o既老古董........haha

但我就係一隻...人見人愛,車見車載,棺材見到都會打開蓋o既............高達貓 8)
作者: dick queenie    時間: 2004-11-13 09:06:48

billy,你咁型
一個大男人走去學整餅...
你女朋友會唔會陪你?? :mrgreen:
作者: Billy    時間: 2004-11-13 10:27:54

[quote:78737363b3="dick&queenie"]billy,你咁型
你女朋友會唔會陪你?? :mrgreen:[/quote]

好出奇咩伯爵都係咁.
何況女友係道點識女仔呀.(講笑)
BILLY  :em20:  女友
我想睇下間野O唔OK至一齊去學.
作者: Billy    時間: 2004-11-13 10:29:37

[quote:ce7f9173fe="R & M"]你知唔咩叫做...青出於藍勝於藍...長江後浪推前浪...
你只不過係一隻........老古董.....極其量係一隻.........Q版o既老古董........haha

但我就係一隻...人見人愛,車見車載,棺材見到都會打開蓋o既............高達貓 8)[/quote]

又離題喇......  8)
作者: bikbark    時間: 2004-11-13 10:47:23

[quote:cca089d00a="R & M"][quote:cca089d00a="bikbark"]未學呀﹐因為太貴啦

幾靚喎 :em04:
請問學呢個蛋糕要幾$$呀?[/quote]
會員價$310
貴呀,不過個亞sir教o既餅面裝飾真係好靚,所以無法啦!
作者: Robert    時間: 2004-11-13 11:44:46

[quote:413070b01b="bikbark"]會員價$310
貴呀,不過個亞sir教o既餅面裝飾真係好靚,所以無法啦![/quote]
多謝妳提供咁多資料 :em21:

會員都要 $310 真係唔平喎!如果唔係會員咪 :?
但個"火星同地球"又真係幾靚幾得意o既!
作者: dick queenie    時間: 2004-11-13 11:58:55

[quote:1294f0919c="Billy"][quote:1294f0919c="dick&queenie"]billy,你咁型
你女朋友會唔會陪你?? :mrgreen:[/quote]

好出奇咩伯爵都係咁.
何況女友係道點識女仔呀.(講笑)
BILLY  :em20:  女友
我想睇下間野O唔OK至一齊去學. [/quote]

都好喎...不如一齊實地視察一下環境,
例如地方整唔整齊,
學整餅的女性平均年齡多少、人品好唔好....... :em12:  :em12:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2