藍澄灣業主社群

標題: 大門對 [打印本頁]

作者: 我是誰    時間: 2004-4-15 12:55:01     標題: 大門對

請問大門對在風水學上是否不利?有方法可化解?
作者: FireFire    時間: 2004-4-15 14:15:58

大門對乜野呀.... :?:
作者: alankle    時間: 2004-4-15 14:37:13

大門對房門:
    影響:對主人腸胃不佳
     化解:在房門筐的中央掛上五帝古錢
唔知你係咪問呢樣呢?     :!:
作者: FireFire    時間: 2004-4-15 14:42:17

[quote:fd138d3f00="alankle"]大門對房門:
    影響:對主人腸胃不佳
     化解:在房門筐的中央掛上五帝古錢
唔知你係咪問呢樣呢?     :!:[/quote]
alankle乜你咁熟.....不如幫我地睇風水...... :mrgreen:
作者: alankle    時間: 2004-4-15 14:51:40

我都係學緊咋~~~
所以唔介意的話都唔緊要架~~~ :em12:
作者: FireFire    時間: 2004-4-15 14:52:59

[quote:3ccbeb9d97="alankle"]我都係學緊咋~~~
所以唔介意的話都唔緊要架~~~ :em12:[/quote]
好呀好呀.............. :mrgreen:
作者: 我是誰    時間: 2004-4-15 16:52:13

大門對 (lift door)
作者: alankle    時間: 2004-4-15 23:40:39

哦~~~如大門對電梯門的話....就要小心口舌!!!
因電梯是在家外~~~~即有人際之意~~~~
故要化解的話...可掛一八掛鏡在大門筐的中央~~~~
但掛在現代的樓宇都不美觀....
所以亦可選擇掛五帝古錢在同樣位置......
善哉善哉!!!!
作者: 我是誰    時間: 2004-4-17 13:09:18

[quote:a88050d363="alankle"]哦~~~如大門對電梯門的話....就要小心口舌!!!
善哉善哉!!!![/quote]Wah! u're so prof.
can you free helping us to solve our little 風水 problem?
作者: FD    時間: 2004-4-17 13:22:56

[quote:eb8bc1ae98="alankle"]哦~~~如大門對電梯門的話....就要小心口舌!!!
善哉善哉!!!![/quote]

藍澄個大單位,雖然唔係對正個lift 門,但傍邊仲有一面直身鏡...咁樣,八掛鏡都唔用得喎 :em05: ...又用咩化好呢?

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2