藍澄灣業主社群

標題: 請問有冇人可以答到我: 係咪你地冇人貼牆紙呀??? 定係新樓貼牆紙 [打印本頁]

作者: bibi 金仔    時間: 2004-4-8 00:12:40     標題: 請問有冇人可以答到我: 係咪你地冇人貼牆紙呀??? 定係新樓貼牆紙

如題
作者: bibi 金仔    時間: 2004-4-8 00:16:32

請問有冇人可以答到我: 係咪你地冇人貼牆紙呀??? 定係新樓貼牆紙唔好ar???
作者: FireFire    時間: 2004-4-8 00:20:45

我唔會貼...怕唔耐用......... :?
作者: Y and T    時間: 2004-4-8 00:25:08

After visited RC 示範單位 i am consider to stick wallpaper now coz the wall received is really 唔掂.  but my father said it needs more than $10000 for wallpaper (638') so thinking the budget.  my father 's new house (near sea) also stick wallpaper he said it has no problem woo.
作者: 貓貓仔 貓貓女    時間: 2004-4-8 00:39:35

喵~
貓貓都打算貼牆紙 而貓貓個裝修朋友就話貼牆紙呢家o野襟唔襟同係咪新樓無冇關係 只要防潮同打底做得好 牆紙亦夠厚身o既話 就一樣咁襟咕喎。
作者: 我是誰    時間: 2004-4-8 00:46:02

i don't suggest u 貼牆紙.. u need to replace it every 3 years
作者: Patrick Cherry    時間: 2004-4-8 01:14:05

貓貓嘅講法絕對正確, 主要系個師傅同你孰唔孰, 肯唔肯同你油多2次光油(打底)先貼牆紙, 因為有好多師傅都唔肯, 每1層光油都要乾左先可以再油, 怕麻煩!!
作者: saga    時間: 2004-4-8 02:55:12

[quote:326a030ad3="atrick & Cherry"]貓貓講法絕對正確, 主要系個師傅同你孰唔孰, 肯唔肯同你油多2次光油(打底)先貼牆紙, 因為有好多師傅都唔肯, 每1層光油都要乾左先可以再油, 怕麻煩!![/quote]

無錯

所以如果無相熟朋友 又無錢逼佢幫你打多幾層樓 就唔好貼牆紙 ...
起碼都講多幾年 等牆d水氣乾咁d先...
作者: manhk167    時間: 2004-4-8 10:08:34

油油同牆紙好似差唔多錢
作者: lamlam    時間: 2004-4-8 10:38:33

我會貼 以前都是住青衣近海的新樓(係一手樓個時) 我都有貼牆紙
超過6 7年d牆紙都無 “樸”出來 因我親戚是做牆紙的佢會介紹好的師傅比我
佢地話最緊要係個師傅同牆紙d料都有好大關係wor.  
試過有個親戚搵第二個師傅做 就算唔近海 2 3年d牆紙都已經“樸”出來.
作者: piglet    時間: 2004-4-8 11:10:11

[quote:c302e7da53="saga"][quote:c302e7da53="atrick & Cherry"]貓貓講法絕對正確, 主要系個師傅同你孰唔孰, 肯唔肯同你油多2次光油(打底)先貼牆紙, 因為有好多師傅都唔肯, 每1層光油都要乾左先可以再油, 怕麻煩!![/quote]

無錯

所以如果無相熟朋友 又無錢逼佢幫你打多幾層樓 就唔好貼牆紙 ...
起碼都講多幾年 等牆d水氣乾咁d先...[/quote]

如果過多幾年先 咪要全屋野搬哂出黎囉?? 咁好似比較煩喎~  :em18: :roll:

我都想貼牆紙 問過裝修的人 貼牆紙同油漆一樣價錢 不過牆紙要自己買
唔知d牆紙貴唔貴呢?? :?:
作者: CJ    時間: 2004-4-8 11:47:59

唔知d牆紙貴唔貴呢??

Recently checked per roll price...
cheap plastic or old cake style <$100
medium range ~$100-150
Italian style ~180 or more
In general can negotiate for discount on the price or return paper if excess...
pattern-matching paper need to prepare ~15-20% more number of rolls...
作者: qualcomm    時間: 2004-4-8 17:32:43

牆紙 price for a flat of 6xx sq ft. is around $5000 la
作者: yo and lok    時間: 2004-4-10 01:47:02

我會貼 以前都是住青衣近海的新樓(係一手樓個時) 我都有貼牆紙
超過6 7年d牆紙都無 “樸”出來 因我親戚是做牆紙的佢會介紹好的師傅比我
佢地話最緊要係個師傅同牆紙d料都有好大關係wor.
試過有個親戚搵第二個師傅做 就算唔近海 2 3年d牆紙都已經“樸”出來.

可否介紹那位師傅比大家識呢?師傅人工連油係咪要一萬元?

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2