藍澄灣業主社群

標題: 保險 [打印本頁]

作者: KCs    時間: 2003-12-26 12:35:52     標題: 保險

我又有問題想問啦!
我地覺得個廚房好細,如果開埋門就更加唔駛做野,所以打算拆左度門,加個簾。但係又聽聞廚房要用實心防煙門,唔係就做唔到保險。新樓按揭好似一定要買火險喎!到底係唔係架?
作者: 青衣一號    時間: 2003-12-26 23:52:24

新樓的廚房用實心防煙門是消防條例規定
至於在銀行做按揭就一定要買火險 保費就以按揭的金額來定
按揭的金額越高 保險費就越高 例如: 100萬按揭保費大約$1100.00 左右
不過現在新樓大多數都會在管理費包括買火險,因為保費會平過自己獨立買,
好似昇悅居,不過唔知藍澄灣會唔會在管理費包括買火險 因為樓花是唔需要買火險, 要等入佐伙先知 ops:  ops:  
作者: KCs    時間: 2003-12-27 23:20:31

Thank you!!
e? 我發現原來大家都係同座同單位喎! 你好呀!
作者: 青衣一號    時間: 2003-12-28 00:05:52

Hi! 你好   
唔知你在我樓上定樓下呢 :em16:  :em16:  :?
作者: KCs    時間: 2004-1-1 15:44:37

我們是住在防火層以下的呀!  :em09:
作者: 青衣一號    時間: 2004-1-5 17:59:21

哦....!! 8)  8)
咁! 我應該住在你上面啦..... :wink:
順便祝你  新年快樂 財源滾滾來:em12:  :em12:  :em04:
作者: Suzuki    時間: 2004-1-5 18:04:07

Hello 青衣一號

I like to know what is the meaning of 業 in "萬般帶不走 為有"業"隨身".

Thank you for your teaching in advance..
作者: CJ    時間: 2004-1-5 18:23:52

解千佬話:
千文上意境深遠 歌頌香港法律公正 謂有d 野搬屋一萬次都帶不走 因為隨身都帶住業權...
by 賣魚勝
作者: KCs    時間: 2004-1-6 23:34:11

解得好呀!! CJ! :em11:
作者: 青衣一號    時間: 2004-1-7 18:35:49

哈哈.......   
問得好........笞得更好......... :em04:  :em04:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2