藍澄灣業主社群

標題: 終於決定唔用怛昌傢俬﹗ [打印本頁]

作者: B and MAN    時間: 2003-12-10 16:19:36     標題: 終於決定唔用怛昌傢俬﹗

我11月頭 接到 恒 昌 電 話後﹐於11月 8日 去 了灣 仔揀 傢俬﹐

當日 揀了 6個 鐘頭﹐但 仍 未 揀 到 合 心 水的 傢 俬﹐主 要 原

因 是 款  式 太 少﹐最 後 勉  強 地 揀 晒 全 屋 主 要  既 野 (燈﹐

餐  椅 等 等 因 款 式 因不 能 改 所 以 同 恒 昌 職 員講 遲 些 等 出

多 款  式 先 至 揀) 他 們 也 應承﹐但 當 晚 因 太 夜 了(10 ﹕00

我 們 沒 有 等 他 報 價 便 離 開(他 說 會 遲 些 覆 )﹐ 但 等 了

差不 多 20日還 沒 有電 話﹐其 間 我 們 去 了其 他 的 傢俬 鋪

及 室 內 設 計 睇 過﹐無 論 款 式 及 質 量 也 比恒 昌 好﹐但價

錢 亦 唔 係貴 好多(因 恒 昌 要 改 款 也 要每 樣 加 錢 的) 越 睇

得 多 越 唔 鍾 意 恒 昌﹐最 後 決 定 唔 用 怛 昌(因 我 們 沒 有

用 那 個 與 樓 價一起 供 款 的 計劃) 只 是 比了 一 成 訂 金﹐

當 初 亦 因 擔 心會 唔  岩 心 水 而  唔 落 咁 多 訂﹐ 最 壞打算

係 恒 昌 唔 肯 退 返 訂 金 比 我﹐不 過 無 理 由 為 $3 xxx   

而 用 自 己 唔 鍾 意 既 野﹐於  是 上 星 期 日 打 比 吳 小 姐 話

退 訂﹐佢 問 點 解﹐我 地 話 因 為 我 地 唔 鍾 意 的款 式﹐佢 竟

然 話 無 問 題﹐叫 我 地 幾 時 得 閒 落 去 取 回 訂 金﹐終 於 今

朝 落 灣 仔 取 回(仲 要 係 比 現 金 我 地 ) ﹐真 係 成 身 鬆 晒﹗

:  :  :  :
作者: LO LO    時間: 2003-12-10 16:40:05

恭喜,恭喜,你的決定係正確。其實恒昌都知自己做唔掂咁大班客,所以你走佢都歡迎。另外想問吓,你問過其他傢俬舖,咁做哂全屋傢俬,大約乜嘢價錢呢?
作者: candy-cheung    時間: 2003-12-10 16:59:28

我想知你拿回幾多訂我落了一半訂金.都想轉.
作者: B and MAN    時間: 2003-12-10 17:13:11

大約 $35﹐000-$45﹐000 要 睇 尺 數﹐
例 如 有 些 傢 俬 鋪 650 尺 以 下 $35﹐000
包 設 計﹐ 傢 俬 任 做(件數﹐當然要合理﹐例 如
不 可 能 一 間 房 要 兩 張 大 床 等等。。)
不 包 吊 櫃﹐不 包 sofa
在 土 瓜 灣 及 灣 仔 都 有﹐
作者: FireFire    時間: 2003-12-10 17:20:49

我都落左一半訂......唔知有冇得退..... :|
作者: B and MAN    時間: 2003-12-10 17:23:44

candy-cheung

我  只  落  了 一 成  訂  ﹐ 可 以 全 部  取  回 。
作者: FireFire    時間: 2003-12-10 17:36:47

[quote:77bb54c08d="B&MAN"]candy-cheung

我  只  落  了 一 成  訂  ﹐ 可 以 全 部  取  回 。[/quote]
COuld you please tell me wanchai hang cheong's telephone no.?
作者: B and MAN    時間: 2003-12-10 17:53:20

HANG CHEONG (WANCHAI)
TEL. 2507 5052

MS. NG
MOBLILE NO. 9559 1788
作者: cliff    時間: 2003-12-10 18:08:54

BnMAN 你就啦 佢地前一兩天打電話比我叫我去睇傢私 (去沙田分行 約左下個星期) 我之前去過沙田間睇 唔係好多傢私 .....

我想問下近日有無鄰居去過沙田睇過呢 ?
作者: hales    時間: 2003-12-10 20:14:49

[quote:27a82dba7e="B&MAN"]大約 $35﹐000-$45﹐000 要 睇 尺 數﹐
例 如 有 些 傢 俬 鋪 650 尺 以 下 $35﹐000
包 設 計﹐ 傢 俬 任 做(件數﹐當然要合理﹐例 如
不 可 能 一 間 房 要 兩 張 大 床 等等。。)
不 包 吊 櫃﹐不 包 sofa
在 土 瓜 灣 及 灣 仔 都 有﹐[/quote]

亦可以去北角睇睇
其實而家好多間都有做package的
如果係好接近收樓時才去問的話 好多應該都會有
事先做好既草圖俾你地睇了 例如早三個月左右我去
過北角都有睇到泓景既草圖
作者: joey    時間: 2003-12-10 21:32:29

我星期一去左灣仔恆昌睇 不過未揀 我只係路經順便睇下 不過見到你地有咁多不滿 我都有d擔心 因為我個plan喺送既 如果揀唔啱 我咪又要再買過!!??
仲有我個朋友最近搬去昇悅居 佢搵左間傢私鋪做傢私全屋只係+/- $25000.-
(好似喺to kwa wan ) 佢仲話手工唔錯.. ( 不過我仲未去佢居企睇)
作者: 小yen    時間: 2003-12-10 21:35:55

我都係噤think呀 :em11: 其實依家可以佢俾個floor plan俾人做住個design圖先 1路俾唔同既design choice自己都好既 有陣時1急真係會好易晒$架 :roll: 亦好好開心有rc friends可以收番$ :mrgreen: 希望你地可以收番俾左既$喇 :em19:
作者: KS    時間: 2003-12-10 22:59:50

[quote:9f2776b8d7="joey"]我星期一去左灣仔恆昌睇 不過未揀 我只係路經順便睇下 不過見到你地有咁多不滿 我都有d擔心 因為我個plan喺送既 如果揀唔啱 我咪又要再買過!!??
仲有我個朋友最近搬去昇悅居 佢搵左間傢私鋪做傢私全屋只係+/- $25000.-
(好似喺to kwa wan ) 佢仲話手工唔錯.. ( 不過我仲未去佢居企睇)[/quote]

有無資料呀....有時間去睇下先
thx
ks
作者: joey    時間: 2003-12-10 23:07:22

永成(bmw對面)
作者: leebrian    時間: 2003-12-10 23:22:52

Why do you pay 10% deposit only?  I have paid 50% deposit alway. It is very unfair.
作者: AngusZire    時間: 2003-12-10 23:47:47

小yen

發表於: 星期三 十二月 10 2003 9:35 pm   文章主題:         
我都係噤think呀  其實依家可以佢俾個floor plan俾人做住個design圖先 1路俾唔同既design choice自己都好既 有陣時1急真係會好易晒$架  亦好好開心有rc friends可以收番$  希望你地可以收番俾左既$喇

where can we get the scaled floor plan ar?

AngusZire
Thanks
作者: AT    時間: 2003-12-11 00:01:54

見到你能refund真有d 安心 我join 口左皇室家居能夠有人出圖款色任諗當然有
size限  :em03: $$ 尚算接受      
作者: manhk167    時間: 2003-12-11 11:01:51

沒 有 用 那 個 與 樓 價一起 供 款 的 計劃...

係唔係代表與 樓 價一起 供 款 唔可以???
作者: Teresa and Fai    時間: 2003-12-11 13:40:52

[quote:f18a93ebd8="manhk167"]沒 有 用 那 個 與 樓 價一起 供 款 的 計劃...

係唔係代表與 樓 價一起 供 款 唔可以???[/quote]

我地咪用緊呢個計劃.........

當初個agent 叫我地join 埋個plan 咁到時執幾成衫就搬得入去住.........

佢建議將個傢俬plan join 埋入樓價一齊供..........因為入伙時要駛好多錢.........而且儲夠一筆錢又可以比返銀行.......冇咩唔好.........而且而家唔join可以到比大訂先決定........但就唔可以加落個樓價度供............

而家我都有d後侮.........見到恒昌d傢俬款又唔多........真係有d"焗要"的感覺
作者: diedsee    時間: 2003-12-11 19:27:02

[quote:7975d75285="joey"]我星期一去左灣仔恆昌睇 不過未揀 我只係路經順便睇下 不過見到你地有咁多不滿 我都有d擔心 因為我個plan喺送既 如果揀唔啱 我咪又要再買過!!??
(好似喺to kwa wan ) 佢仲話手工唔錯.. ( 不過我仲未去佢居企睇)[/quote]

睇完記得話聲我哋知wor~
作者: 小yen    時間: 2003-12-12 01:31:00

[quote:987ebfc915="Teresa&Fai"][quote:987ebfc915="manhk167"]沒 有 用 那 個 與 樓 價一起 供 款 的 計劃...

係唔係代表與 樓 價一起 供 款 唔可以???[/quote]

當初個agent 叫我地join 埋個plan 咁到時執幾成衫就搬得入去住.........

佢建議將個傢俬plan join 埋入樓價一齊供..........因為入伙時要駛好多錢.........而且儲夠一筆錢又可以比返銀行.......冇咩唔好.........而且而家唔join可以到比大訂先決定........但就唔可以加落個樓價度供............

而家我都有d後侮.........見到恒昌d傢俬款又唔多........真係有d"焗要"的感覺[/quote]

算喇 唔好唔開心 :em16: (pls. don't mind我多事 :mrgreen: )
作者: 小yen    時間: 2003-12-12 01:32:40

[quote:be5193466b="AngusZire"]
小yen

發表於: 星期三 十二月 10 2003 9:35 pm   文章主題:         
我都係噤think呀  其實依家可以佢俾個floor plan俾人做住個design圖先 1路俾唔同既design choice自己都好既 有陣時1急真係會好易晒$架  亦好好開心有rc friends可以收番$  希望你地可以收番俾左既$喇

where can we get the scaled floor plan ar?

AngusZire
Thanks[/quote]

我既意思係俾個 "售樓書"既 "單位平面圖"間design company睇等佢地幫你整個design (記住大部份唔駛$)等你可以參考o下 :mrgreen:
作者: stephenyeong    時間: 2003-12-12 01:55:17

[quote:818e674442="AngusZire"]
[/quote]

樓書應該ok
我用autocad把樓書畫一次 D 尺寸都ok.
我把樓書度出來的距離和中環個demo、灣仔恒昌個size度出來是一樣.

不過樓書中的傢俬有些比例不準. 個sofa比IKEA買到的細.
作者: stephenyeong    時間: 2003-12-12 02:00:11

我都決定不用恒昌D傢俬. 因為始終不合心水.
不過因為恒昌D錢已加入了樓價 我只可以要他們用同等的貨物補償.

現在自己努力DESIGN中.
作者: Ricky Gloria    時間: 2003-12-12 02:10:59

[quote:094475f6bf="小yen"][quote:094475f6bf="Teresa&Fai"][quote:094475f6bf="manhk167"]沒 有 用 那 個 與 樓 價一起 供 款 的 計劃...

而家我都有d後侮.........見到恒昌d傢俬款又唔多........真係有d"焗要"的感覺[/quote]

算喇 唔好唔開心 :em16: (pls. don't mind我多事 :mrgreen: )[/quote]

我地都係用緊呢個 plan... 去過幾次恒昌 (灣仔 / 黃埔 / 沙田) 睇來睇去
都睇唔o岩 有時衝動點想乜都唔要喇  :em13: 淨係要佢o的燈/餐檯/sofa
就算喇.... 當買貴o左層樓喇...
擒日走去沙田 見有一個家庭好似揀得好開心 我同朋友仔就笑唔出喇...
之後行過兩步入o左另一間 design 公司叫佢地報價 一條龍咁做晒裝修走線
油wall 間櫃... 等等... 都唔會俾恒昌加 $$ 之後貴多掛... 仲可以自己出主意
同佢地傾 design... ... poor me... 等我攞埋個 design 問下恒昌要加幾多$
會做到啦.. 不過唔期望咁多lu ...  :em18:
作者: Solskjaer    時間: 2003-12-12 12:40:48

[quote:af14319908="Mr. & Mrs. FireFire"]我都落左一半訂......唔知有冇得退..... :|[/quote]
你(簡)左傢俬未.
作者: FireFire    時間: 2003-12-12 12:58:16

[quote:777d30e436="Solskjaer"][quote:777d30e436="Mr. & Mrs. FireFire"]我都落左一半訂......唔知有冇得退..... :|[/quote]
你(簡)左傢俬未.[/quote]
仲未呀....咁你呢..?
作者: Solskjaer    時間: 2003-12-13 00:43:05

[quote:db552914a8="Mr. & Mrs. FireFire"][quote:db552914a8="Solskjaer"][quote:db552914a8="Mr. & Mrs. FireFire"]我都落左一半訂......唔知有冇得退..... :|[/quote]
你(簡)左傢俬未.[/quote]
仲未呀....咁你呢..?[/quote]
我己行左不歸路啦! :em01:
作者: Tomato    時間: 2003-12-13 00:52:51

[quote:485fb84c73="Solskjaer"]我己行左不歸路啦! :em01:[/quote]
講得0岩 真係一條不歸路............. :em01:
惟有盡量揀最好的..........自己第日買野裝飾0下間屋lor!
我想揀張紅色sofa 唔知有無呢??
我尋日0係"屈人寺"買左盞粉紅色豬豬燈 好得意0架!只係38蚊0咋!
作者: Solskjaer    時間: 2003-12-13 01:02:08

[quote:7382092f55="Tomato"][quote:7382092f55="Solskjaer"]我己行左不歸路啦! :em01:[/quote]
講得0岩 真係一條不歸路............. :em01:
惟有盡量揀最好的..........自己第日買野裝飾0下間屋lor!
我想揀張紅色sofa 唔知有無呢??
我尋日0係"屈人寺"買左盞粉紅色豬豬燈 好得意0架!只係38蚊0咋![/quote]
顏色多到你唔知要咩色好款式就............!!!而家發表言論要好小心架粉紅色豬豬燈我公司樓下都有間我今日都去睇下先.
作者: Ice    時間: 2003-12-13 01:04:29

[off topic] 唔知點解 我硬係覺得我公司同 solskjaer 你公司好似會有關係咁 :p
作者: Solskjaer    時間: 2003-12-13 01:07:52

[quote:a23702a727="Ice"][off topic] 唔知點解 我硬係覺得我公司同 solskjaer 你公司好似會有關係咁 :p[/quote]會有唔出奇因我公司係一間無所不在的公司.(在香港)
作者: H and H    時間: 2003-12-13 01:12:41

Tomato

i have chosen the red colour sofa the colour looks good
作者: Tomato    時間: 2003-12-13 01:14:27

[quote="Solskjaer"]
顏色多到你唔知要咩色好款式就............!!!而家發表言論要好小心架粉紅色豬豬燈我公司樓下都有間我今日都去睇下先.

知道 知道 唔該晒!
盞燈除左豬型之外 仲有bear bear型 (黃色) 磨姑型 (白色)
燈膽係黃色...........好得意0架!著燈0個陣 成盞燈閃令令 好鬼靚!

我之前仲買左d snoopy吸光貼 而家好期待用呢!
作者: Tomato    時間: 2003-12-13 01:15:59

[quote:90f8250e84="H&H"]Tomato

i have chosen the red colour sofa the colour looks good[/quote]

真係???0禁我可以放心喇!
我想問有無梳床0架???
作者: 我是誰    時間: 2003-12-19 18:32:06

i also paid 50% i have be there 灣仔恆昌 a week ago and i also wanna take my money back. they have little choices and every change need add money. it's different when i go to see their show room on central when i bought.. anyway if i can't take back money i must accept it... >_<
作者: wong    時間: 2004-1-2 12:41:09

joey

可唔可以俾多d資料?例如公司名稱電話地址等等.我睇好多業主都有興趣有必要可以一齊去睇睇添!

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2