藍澄灣業主社群

標題: [討論區] - C/D. 會所問題 (P.4 P.8-9) [打印本頁]

作者: wychan    時間: 2003-10-17 19:02:28     標題: [討論區] - C/D. 會所問題 (P.4 P.8-9)

[討論區] - C/D. 會所問題  請在此討論
作者: hales    時間: 2003-10-17 19:21:11

我見佢地話只有室內會所是由獨立會所公司管理 而空中花園以及
泳池都係由酒店方面管理 照咁睇 唔知係咪唔俾會費(150/mth)
都可以用泳池呢? 冇理由空中花園都要俾入場費咖??
作者: wicyh    時間: 2003-10-17 19:50:32

[quote:ad86bba886="hales"]我見佢地話只有室內會所是由獨立會所公司管理 而空中花園以及
泳池都係由酒店方面管理 照咁睇 唔知係咪唔俾會費(150/mth)
都可以用泳池呢? 冇理由空中花園都要俾入場費咖??[/quote]

佢話介定為公共地方 :roll:
作者: wicyh    時間: 2003-10-17 19:58:25

注意業主兩年後要負責8部車之維修和雜費
作者: hales    時間: 2003-10-17 20:07:17

[quote:de96b2bb75="wicyh"][quote:de96b2bb75="hales"]我見佢地話只有室內會所是由獨立會所公司管理 而空中花園以及
都可以用泳池呢? 冇理由空中花園都要俾入場費咖??[/quote]

佢話介定為公共地方 :roll:[/quote]
接咁睇應該唔入會都可以去游水喎@@??

如果花園係公眾地方即係要我地俾錢做維修...
作者: wychan    時間: 2003-10-17 20:15:36

總之兩年後就大檸樂 ....

不過都有兩年密月期....
作者: Crystal    時間: 2003-10-17 20:56:40

[quote:258f72abbb="wychan"]總之兩年後就大檸樂 ....

不過都有兩年密月期....[/quote]

咁兩年後好大機會會加管理費  :?:  :?:
作者: Simpsons    時間: 2003-10-17 21:02:38

[quote:316acae5fd="wicyh"]注意業主兩年後要負責8部車之維修和雜費[/quote]

兩年後可以賣晒 d 車佢 收入可作為管理用 !  
作者: H and H    時間: 2003-10-17 21:05:44

不過我相信頭兩年既管理費應該會儲到唔少 日後冇咩大鑊野應該ok 唔駛太擔心
作者: wicyh    時間: 2003-10-17 21:09:31

[quote:cee98fcd97="hales"]如果花園係公眾地方即係要我地俾錢做維修...[/quote]
無錯!一般屋苑都係咁做法
作者: wicyh    時間: 2003-10-17 21:10:15

[quote:a717d5ed51="Simpsons"][quote:a717d5ed51="wicyh"]注意業主兩年後要負責8部車之維修和雜費[/quote]

兩年後可以賣晒 d 車佢 收入可作為管理用 !  [/quote]

要大多數業主同意
作者: Ray    時間: 2003-10-17 21:26:28

[quote:63f5e20f7f="wicyh"][quote:63f5e20f7f="Simpsons"][quote:63f5e20f7f="wicyh"]注意業主兩年後要負責8部車之維修和雜費[/quote]

兩年後可以賣晒 d 車佢 收入可作為管理用 !  [/quote]

要大多數業主同意[/quote]

Good idea.
作者: H and H    時間: 2003-10-17 21:27:24

會所其實都ok 用者自付就最好

酒店用戶唔知用泳池駛唔駛錢呢 :?: 要就好d 但睇黎好似唔駛喎
作者: wychan    時間: 2003-10-17 21:30:33

[quote:dd7be1aa65="Ray"][quote:dd7be1aa65="wicyh"][quote:dd7be1aa65="Simpsons"][quote:dd7be1aa65="wicyh"]注意業主兩年後要負責8部車之維修和雜費[/quote]

要大多數業主同意[/quote]

Good idea.[/quote]

for 車,起碼要玩6年先化算
作者: H and H    時間: 2003-10-17 22:07:10

商場唔係open for 24hours 換言之 百佳唔係24小時啦........曾幾何時有個agent 話係24小時...........我都覺得奇怪架喇.......agent 真係信唔過 :em05:

40000 平方尺大約=邊個商場咁上下呀????
作者: Teresa and Fai    時間: 2003-10-17 22:34:00

[quote:f45449fa8c="wicyh"]注意業主兩年後要負責8部車之維修和雜費[/quote]

咁我地可唔可以簡唔要呀 :em05:  :em05:
作者: Teresa and Fai    時間: 2003-10-17 22:36:30

[quote:429124dcd3="H&H"]會所其實都ok 用者自付就最好

酒店用戶唔知用泳池駛唔駛錢呢 :?: 要就好d 但睇黎好似唔駛喎[/quote]

你租酒店住都已經比左錢..........點會又要再比呀 :em05:  :em05:
作者: wicyh    時間: 2003-10-17 23:27:41

[quote:28d366c65f="H&H"]商場唔係open for 24hours 換言之 百佳唔係24小時啦........曾幾何時有個agent 話係24小時...........我都覺得奇怪架喇.......agent 真係信唔過 :em05:

40000 平方尺大約=邊個商場咁上下呀????[/quote]

百佳未firm架 唔一定有
作者: wicyh    時間: 2003-10-17 23:28:32

[quote:9a6e656184="Teresa&Fai"][quote:9a6e656184="H&H"]會所其實都ok 用者自付就最好

酒店用戶唔知用泳池駛唔駛錢呢 :?: 要就好d 但睇黎好似唔駛喎[/quote]

你租酒店住都已經比左錢..........點會又要再比呀 :em05:  :em05:[/quote]

所以唔駛再俾
作者: H and H    時間: 2003-10-17 23:29:53

[quote:ba2401729c="wicyh"][quote:ba2401729c="H&H"]商場唔係open for 24hours 換言之 百佳唔係24小時啦........曾幾何時有個agent 話係24小時...........我都覺得奇怪架喇.......agent 真係信唔過 :em05:

40000 平方尺大約=邊個商場咁上下呀????[/quote]

百佳未firm架 唔一定有[/quote]but 十乘九都有架喇 肥水不流別人田嘛
作者: wychan    時間: 2003-10-17 23:30:13

[quote:f649228386="wicyh"][quote:f649228386="H&H"]商場唔係open for 24hours 換言之 百佳唔係24小時啦........曾幾何時有個agent 話係24小時...........我都覺得奇怪架喇.......agent 真係信唔過 :em05:

百佳未firm架 唔一定有[/quote]

唔駛咁驚,肥水不流別人田。你同我定...
作者: saga    時間: 2003-10-19 00:31:24

[quote:8346eaa967="Teresa&Fai"][quote:8346eaa967="H&H"]會所其實都ok 用者自付就最好

你租酒店住都已經比左錢..........點會又要再比呀 :em05:  :em05:[/quote]

我地夠俾左滾你費又供樓 點會又要再比呀  8)
個泳池一人一半 佢唔使次次俾 咪係月租度扣返多少放入泳池維修基金
作者: KK and J    時間: 2003-10-19 17:19:32

[quote:9a795d44b1="H&H"]商場唔係open for 24hours 換言之 百佳唔係24小時啦........曾幾何時有個agent 話係24小時...........我都覺得奇怪架喇.......agent 真係信唔過 :em05:

唔係7萬呎商場咩 :?:  7萬呎=40000平方尺  :?:
作者: gp    時間: 2003-10-19 20:23:58

[quote:5cd9aa546b="wychan"][quote:5cd9aa546b="wicyh"][quote:5cd9aa546b="H&H"]商場唔係open for 24hours 換言之 百佳唔係24小時啦........曾幾何時有個agent 話係24小時...........我都覺得奇怪架喇.......agent 真係信唔過 :em05:

百佳未firm架 唔一定有[/quote]

唔駛咁驚,肥水不流別人田。你同我定...[/quote]

賣樓時所展示o既模型係有百佳喎 無理由無 況且o係美景長青及長康村只有惠康無百佳 佢仲唔成機開番間搶生意咩! :mrgreen:
作者: wicyh    時間: 2003-10-19 20:59:21

[quote:93114e02c4="gp"]賣樓時所展示o既模型係有百佳喎 無理由無 況且o係美景長青及長康村只有惠康無百佳 佢仲唔成機開番間搶生意咩! :mrgreen:[/quote]
模型D野信唔過架 佢只係話俾你知o個度係商場 順便宣傳埋百佳啫
作者: Ha and Kui    時間: 2003-10-20 00:47:43

[quote:ce8c8a9452="H&H"]會所其實都ok 用者自付就最好

唔會掛??乜唔係好多酒店都要俾$用泳池同其他設施咩?如果佢地唔使$就用得就慘la!! :em01:

歡迎光臨 藍澄灣業主社群 (http://rcrest.bzone.com.hk/Discuz/) Powered by Discuz! X2