藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Jeffrey Shirley
打印 上一主題 下一主題

終於成功轉按 [複製鏈接]

[quote:11136626fb="kitty&Raymond"]免供免息15個月後 終於要面對現實.
好彩樓價升咗. 重新估值.
成功將二按轉去一按 (P 轉 P-2.6) 又將年期縮短10年.
慳咗好多息.

終可在升市中得到實質好處:p[/quote]我層樓有幫發展商做二按(要P),請問各位有無建議可以做轉按減輕下? :!: (我一按在BOC做!)  Thanks :wink:

[quote:691794471b="kitty&Raymond"]免供免息15個月後 終於要面對現實.
成功將二按轉去一按 (P 轉 P-2.6) 又將年期縮短10年.
慳咗好多息.

終可在升市中得到實質好處:p[/quote]

Really?? :em12: 請問你0係邊間bank做mortgage架? 同埋知唔知係咪要層樓估價 而樓價又比買既時候高10%就可以轉按喇? 我聽朝都要打去問下先... 8)
~~我地新婚喔!~~ ~~好Sweet~~ http://www.webshots.com/user/kilianho 若不是耶和華建造房屋 建造的人就枉然勞力; 若不是耶和華看守城池 看守的人就枉然儆醒! (詩127:1)

[quote:0392b7c4cf="hellomimi"][quote:0392b7c4cf="kitty&Raymond"]免供免息15個月後 終於要面對現實.
慳咗好多息.

終可在升市中得到實質好處:p[/quote]我層樓有幫發展商做二按(要P),請問各位有無建議可以做轉按減輕下? :!: (我一按在BOC做!)  Thanks :wink:[/quote]

Depend on 你 BOC 有無罰息期
如無 可以搵其他銀行做轉按 有銀行最高可做 P-2.8%.
如有 就要搵返BOC重新為單位估值 估值高的話 可將二按轉去一按.

[quote:005ab51f8b="Kiliyan"][quote:005ab51f8b="kitty&Raymond"]免供免息15個月後 終於要面對現實.
慳咗好多息.

Really?? :em12: 請問你0係邊間bank做mortgage架? 同埋知唔知係咪要層樓估價 而樓價又比買既時候高10%就可以轉按喇? 我聽朝都要打去問下先... 8) [/quote]

我用winghang.  佢估值比買既時候高40%.  I think it need at least 40% increament to cover 2nd mortgage (1/.07)-1*100%

[quote:a92f6358e0="kitty&Raymond"][quote:a92f6358e0="Kiliyan"][quote:a92f6358e0="kitty&Raymond"]免供免息15個月後 終於要面對現實.
慳咗好多息.

Really?? :em12: 請問你0係邊間bank做mortgage架? 同埋知唔知係咪要層樓估價 而樓價又比買既時候高10%就可以轉按喇? 我聽朝都要打去問下先... 8) [/quote]

我用winghang.  佢估值比買既時候高40%.  I think it need at least 40% increament to cover 2nd mortgage (1/.07)-1*100%[/quote]

Thanks a lot! 我已經搵hsbc估價 估值都比買既時候高約30幾個%!   但係我地出年8月先要供二按 所以佢suggest我地下年先轉過去...但就要take risk個樓價會唔會跌...咁就未必轉到...e...咁二按果邊有無罰你地息? 同埋律師費大概要多少?
~~我地新婚喔!~~ ~~好Sweet~~ http://www.webshots.com/user/kilianho 若不是耶和華建造房屋 建造的人就枉然勞力; 若不是耶和華看守城池 看守的人就枉然儆醒! (詩127:1)

[quote:af5bc15e51="Kiliyan"]Thanks a lot! 我已經搵hsbc估價 估值都比買既時候高約30幾個%!   但係我地出年8月先要供二按 所以佢suggest我地下年先轉過去...但就要take risk個樓價會唔會跌...咁就未必轉到...e...咁二按果邊有無罰你地息? 同埋律師費大概要多少?[/quote]

二按冇罰息o架.
我剛過免息免供期就清還二按都冇罰息.

想問下~ 我做樓按o既時候囉o左佢 7% rebate(洗得一乾二淨) 但係要鎖 3年 頭 3年供 p 好吃力 :|  而家到第 2年 想轉按 有無著數呢??
見過鬼就唔怕黑啦~

[quote:ff1ff2f6ab="dracula"]想問下~ 我做樓按o既時候囉o左佢 7% rebate(洗得一乾二淨) 但係要鎖 3年 頭 3年供 p 好吃力 :|  而家到第 2年 想轉按 有無著數呢??[/quote]

咁就要睇o下d罰則係點啦. :em12:

我都唔記得.... 但係我真係唔想供 P.....
見過鬼就唔怕黑啦~

[quote:e616504297="dracula"]我都唔記得.... 但係我真係唔想供 P.....[/quote]

期實你果 7% rebate 咪等如 P-2.5%果 2.5%乘3年囉.
d錢都用左想唔供p都難.