藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: milk
打印 上一主題 下一主題

不吐不快! [複製鏈接]

Re: 不吐不快!

[quote:d77711c3f0="dick&queenie"][quote:d77711c3f0="milk"]本人由起初得知這網站以來,一直視這裡為吹水﹑聯誼及交流之用途,而不是在
這網站決定什麼共用設施是否推行或落實,也不認為業委會是有無限權力能做這
麼多的決定。

業委會成員不是拿著這名字光坐著在等消息的,他們也在不斷為居民爭取有關之
需求,私底下也不時開小組會議討論各個項目的進度 (大多數網友以提出或未提出
的問題,其實業委會已一早在進行中,但未成事所以不便公佈,因為事情未明朗
前公佈的話,可能會影響其項目過程的進行。);這邊為居民爭取服務,那邊又要
應付管理處那遲疑的答覆,而私下會議有時也會開至零晨1 至 2時多才散會,明
日又要一大清早爬起來上班,這可真累透,委員們也有自己的工作﹑家庭﹑娛
樂…等等,煩請各鄰居體諒及包容,因他們真的沒有時間去回覆這麼多的提問!

另外本人在上年8月(那時是用R&M網名)曾收過一位網友的PM (即與Jessica遇到
的情況一樣 http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=6672 ),當時
給我的訊息內容大致是談及不好在該網站發言,因他形容這裡不公平﹑喜歡杯
葛﹑玩針對及不接受其他人意見等等;在本人收到這訊息後,也曾花了時間去看
一些舊文章是否真有其實,但看後並不像所說的那回事,並且也有引用舊文章
來PM回覆這裡不是所說的那麼糟。

起初看到Jessica問有沒有鄰居發生同樣事情,當時本人也沒有回應,因不想那事
愈鬧愈大,但多看了別的論壇之文章後,發覺是經常有意無意地在搧動或挑撥
網友與網友之間的信任,真不明其居心何在。

希望那位網友身心健康!

以上言論全屬個人意見,本人亦願意接受任何批評之言論![/quote]

我好認同...我都係緊張我屋企人(我老公),之前睇唔過眼...乜嘢有rc個名都關業委事...所以先至會响度出聲,但我冇咁多時間同心情去認真研究嗰啲言論指責(可能有人做法都係一樣都唔定)...有人覺得同人嘈...邊個覺得針對邊個...咩一人少句...呢個世界係咁0架喇...人哋閙你就要企定,自己唔鍾意就要扮靜...我响度發言都只係用幾分鐘去打字...網上世界係虛擬0既...所以你有你嘈...我有我講...總之屋企人先至最緊要,而家又唔係要瞓街冇飯開...同你夾倒咪friend囉...唔係幾啱傾咯咪算數囉...立場中立永冇正反意見0既咁咪照舊囉...正所謂各施各法...

當然大家想benefit from 呢個website0既嘢可能大有不同...我都只係想同啲朋友仔响度傾吓計,聯誼吓...但唔代表我唔理唔關心屋苑民心等issues,只係認為有其他正常official途徑可以參與同發表意見...

q. :yeah:[/quote]
非常同意~
本身已經有一個official既途徑
上黎forum你有你自由喜歡討論自己喜歡的事 有人鐘意
討論管理處/業權之類既野 但有o的人唔鐘意
正所為你有你講 我有我忙....有時無人回應並唔係因為
大家唔關心 因為除左forum仲有好多方式去關心自己既屋苑問題
大家又何必將呢個forum睇得咁重呢....?

以我自己既個人想法 我唔想24小時任何地方網上又好網下又好
總之同RC有關既網/人/事/地/時/空/XYZABC乜都要同業委/權益/民生
之類既野拉上關係.....一個人唔係有好多時間同空間去做自己既野
我唔想將所有NON-office hour既野都放哂係RC既民生討論之上
我認為在關心自己屋苑之外仲有很多很多更重要的事情要去做(包括娛樂.... :mrgreen: )

[quote:a79b95b7ff="vivian:"] 比您發現亞邊個係攪屎棍又怎樣?
比您打擊亞邊個係小動作又怎樣?
都係無用架 ! [/quote]
非常讚同!
雖然呢個世界有d 人係比較容易被搧動 你認為但作為成年人 rc的業主 會不經大腦 就咁睇完個pm 就乜都唔理 完全地認同佢的講法嗎?
咁樣係你低估晒rc的業主的智慧 定係高估那位 "故人" 的威力?

pm就係private message 不秘密地發 難度我要在這裡公佈給全世界知? 咁仲點叫pm???? 收到pm後 認不認同係一件事 你不認同大可當冇收過 佢又唔係話你祖宗十八代. 你認同 就自己再搵佢傾 就係咁.

我同意vivian的意見 覺得公開別人的pm不是太好 . 就好似有人寫情信比你 想追你 你不接受不單止 仲要公開出黎比全世界睇. 指住佢黎笑. 係人都會話你冇品啦. 佢同一時間寫情信比其他女仔又點? 其他女仔接唔接受呢個男仔 又關你乜事? 有d 女仔容易被打動又如何? 願者上釣 你有權管佢咩?

同管理署bargain唔係打仗 唔係你死就我亡 而係要合作 令我地的居所更好.
你手上的籌碼會因為人地知道而變成唔係籌碼嗎? 如果管理署真係solve左咪仲好 咁你仲要d 所謂籌碼做乜.
就算你所謂的籌碼冇比管理署知 管理署知道問題後 唔識得搵律師 唔識得搵有關經驗的人去耍你嗎? 佢一句話要d 時間先回覆 就可以耍走你 再諗辨法卸膊啦.

有小道消息就公開比大家知有咩問題? 你想到發生左果一刻先知咩? 你覺得臨急抱佛腳好過預先計劃好嗎? 依家唔係玩包剪搥 唔出包就一定要出剪或搥. 人地出剪 你想贏就一定要出搥. 依家關乎法律責任問題 人地搵個律師出黎講 '根據xx 法第xxx 條 你.....' 都未講到第幾條 你都己經收皮啦.

你可以容忍其他人係度講一d 你冇興趣的事 post一d game website的link 可以接受每人有不同的興趣 但點解唔可以接受這裡有不同的聲音? 我覺得一個成熟的人係會想聽多方面的意見多於一面倒囉.

有小小意見........個人意見姐.

[quote:b4db68721d="patty&jimmy"][quote:b4db68721d="vivian:"] 比您發現亞邊個係攪屎棍又怎樣?
非常讚同!
雖然呢個世界有d 人係比較容易被搧動 你認為但作為成年人 rc的業主 會不經大腦 就咁睇完個pm 就乜都唔理 完全地認同佢的講法嗎?
咁樣係你低估晒rc的業主的智慧 定係高估那位 "故人" 的威力?

jessica: 你有智慧姐 有 d 人無架ma.

pm就係private message 不秘密地發 難度我要在這裡公佈給全世界知? 咁仲點叫pm???? 收到pm後 認不認同係一件事 你不認同大可當冇收過 佢又唔係話你祖宗十八代. 你認同 就自己再搵佢傾 就係咁.

我同意vivian的意見 覺得公開別人的pm不是太好 . 就好似有人寫情信比你 想追你 你不接受不單止 仲要公開出黎比全世界睇. 指住佢黎笑. 係人都會話你冇品啦. 佢同一時間寫情信比其他女仔又點? 其他女仔接唔接受呢個男仔 又關你乜事? 有d 女仔容易被打動又如何? 願者上釣 你有權管佢咩?

jessica: 無權管 :shock:  不過我見到d 女仔咁可憐 咪公開比佢地知. 等其他女仔小心d 姐.

同管理署bargain唔係打仗 唔係你死就我亡 而係要合作 令我地的居所更好.
你手上的籌碼會因為人地知道而變成唔係籌碼嗎? 如果管理署真係solve左咪仲好 咁你仲要d 所謂籌碼做乜.
就算你所謂的籌碼冇比管理署知 管理署知道問題後 唔識得搵律師 唔識得搵有關經驗的人去耍你嗎? 佢一句話要d 時間先回覆 就可以耍走你 再諗辨法卸膊啦.

有小道消息就公開比大家知有咩問題? 你想到發生左果一刻先知咩? 你覺得臨急抱佛腳好過預先計劃好嗎? 依家唔係玩包剪搥 唔出包就一定要出剪或搥. 人地出剪 你想贏就一定要出搥. 依家關乎法律責任問題 人地搵個律師出黎講 '根據xx 法第xxx 條 你.....' 都未講到第幾條 你都己經收皮啦.

你可以容忍其他人係度講一d 你冇興趣的事 post一d game website的link 可以接受每人有不同的興趣 但點解唔可以接受這裡有不同的聲音? 我覺得一個成熟的人係會想聽多方面的意見多於一面倒囉.[/quote]
===

[quote:74053225e1="patty&jimmy"]pm就係private message 不秘密地發 難度我要在這裡公佈給全世界知? 咁仲點叫pm???? 收到pm後 認不認同係一件事 你不認同大可當冇收過 佢又唔係話你祖宗十八代. 你認同 就自己再搵佢傾 就係咁.
[/quote]

係相向o既,發PMo既人叫private message,但收o既人有冇同感先。 3唔識7既人send比你,內容又9唔答8,呢D唔係pm,係騷擾!  

個人mail box唔係保險箱,收件人又無承諾要保密;唔係垃圾筒,入左你個mail box,都冇得揀唔睇,點可以當冇收過。
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

首先 我其實認同公開pm係一個唔o岩o既做法 所以jess&burns係唔o岩.
但係 唔通o係pm o既內容度亂扣人帽子就係o岩o既做法?

唔通一個曾經救過好多人o既人 謀殺o左有婚外情o既妻子 會因為佢救過好多人而令殺人o既行為變做一件o岩o既事?

妻子有婚外情係錯 殺人同樣係錯.
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

Re: 不吐不快!

[quote:eccbef11b8="hales"]that's the point當初點解要有一個叫 內務區 既版
唔係有乜爆乜就等於可以幫到手的
乜野底牌都俾人睇哂 人地睇住你黎打 你贏得到先奇啦[/quote]

我都幾認同呢點! 乜都預先俾人睇哂D底牌 咁已經蝕將先喇! 仲要係向未確定某D事既時候 好似爆D咩料咁 講到實牙實齒咁 之後又話以前既理解唔岩等等 令人混淆0羅! 有時幫唔到手不特指仲可能破壞左其它部署緊做緊野既朋友咁就唔係咁好啦.
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~

[quote:94e5d583d5="patty&jimmy"][quote:94e5d583d5="vivian:"] 比您發現亞邊個係攪屎棍又怎樣?

[/quote]

其實我都好想係可以合作 但我唔相信佢地會同我地合作囉.
同好多政府部門一樣 會情願諗一千個一萬個理由出黎去close左你個file
諗一千個一萬個理由出黎令你覺得唔關佢地事 亦唔會去諗一個方法出黎
幫你去解決問題! 呢個係現實...........我相信呢度好多人都感受到呢樣野囉

管理處會幫我地去解決問題 同我地好好合作令生活更趨完美
為大家服務 承諾令大家在日間辛苦工作回來後有一個美滿的家
一切以客為先 住客的要求 我們會不惜一切代價 慕求令大家稱心又滿意

以上既野 只會係廣告中出現....
ok...夠鐘起身返工喇.....唔好再發夢了...................

[quote:a66e141be5="diedsee"]Milk唔好咁啦 我請你食春卷 :zdevil:[/quote]多謝先,但我要食加強版"魚翅春卷" :em04:
:em09:

首先多謝咁多位網友的回覆!

本人不是一時衝動而出這文章,若要是一時之氣而出這文章,大可以在去年已張貼了,何需等到今時今日?需則大家都是成年人,但總有判斷錯誤的時候出現吧!所以希望在這能給一些個人意見。

這裡是一個公開的平台,每個人發言都有他自己的獨特見解,若在看到不同己見時,閣下是可以選擇回答與否又或作出任何反駁;做人請光明磊落一點,事無不可對人言,發表自己的見解不是一件錯事吧,大多數人的不認同就並不表示閣下沒有支持者的,但又何必鬼鬼祟祟的去PM其他無關痛癢的人作出批判?而且此批評對這屋苑設施又有何干?!

能令居住環境改善得更美好,應該是每位鄰居都想吧!業委會成員也不斷的東奔西跑為居民爭取多項設施,並且每月也會開一次業主委員會會議,會上會公開的解說他們正在進行其項目進度及將會進行之項目計劃,所以想了解多些RC問題,就請各位鄰居抽空出席會議吧。

若有鄰居想推行其他項目時,煩請了解是否與業委會的項目重疊!
:em09:

[quote:2dcce4c44a="milk"][quote:2dcce4c44a="diedsee"]Milk唔好咁啦 我請你食春卷 :zdevil:[/quote]多謝先,但我要食加強版"魚翅春卷" :em04:[/quote]
春~卷~就遅少少先啦 h:
我買咗隻芝麻雞未得閑整 不如我整過你試...............................遲少少 :zdevil:
:zdevil: :zdevil: :zdevil: