藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2802|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

大家知否會否因對面酒店貴貴租,相對我地d差餉會唔會貴d? [複製鏈接]

如果酒店係租的話 一定貴租,相對我地d差餉會唔會貴d。大家直得考慮下

Re: 大家知否會否因對面酒店貴貴租,相對我地d差餉會唔會貴d?

[quote:812f77777f="wychan"]如果酒店係租的話 一定貴租,相對我地d差餉會唔會貴d。大家直得考慮下[/quote]

係喎!差餉的計算方法好像和同區的租值掛鉤, 是嗎 :?:

係既咩????
我真係唔識wor :?:

Re: 大家知否會否因對面酒店貴貴租,相對我地d差餉會唔會貴d?

[quote:a1e4a2c718="BearBear"]
係喎!差餉的計算方法好像和同區的租值掛鉤, 是嗎 :?:[/quote]

係呀 係同同區租值掛鉤架
如果 RC 一帶租金高 差餉都會多d
但唔應該用酒店來計
如果唔係 美景o個d 好大鑊

[quote:2961a4876c="saga"][quote:2961a4876c="BearBear"]
係喎!差餉的計算方法好像和同區的租值掛鉤, 是嗎 :?:[/quote]

但唔應該用酒店來計
如果唔係 美景o個d 好大鑊[/quote]

:?: 但我們不是一般樓,而係變質的『服務式住宅』

酒店同住宅唔同計法
我係隱形人  :em19:

[quote:4fe5ef57c0="saga"][quote:4fe5ef57c0="BearBear"]

但唔應該用酒店來計
如果唔係 美景o個d 好大鑊[/quote]

我們四周大多是共屋(除了美景),咁咪應該平過灝景灣?

差 餉 評 估 基 準   http://www.info.gov.hk/rvd/chinese/rates/index2.htm

應 課 差 餉 租 值 是 假 設 物 業 在 一 個 指 定 估 價 依 據 日 期 空 置 出 租 時 , 估 計 可 得 的 年 租 。 物 業 的 租 售 限 制 (例 如 居 者 有 其 屋 單 位 所 受 的 限 制 ), 以 及 差 餉 繳 納 人 的 財 政 狀 況 , 都 不 在 考 慮 範 圍 內 。 評 估 應 課 差 餉 租 值 時 , 必 須 參 考 同 區 類 似 物 業 於 估 價 日 期 或 接 近 該 日 期 , 在 公 開 市 場 所 議 定 的 租 金 , 並 按 面 積 大 小 、 位 置 、 設 施 、 完 工 質 素 及 管 理 水 平 的 分 別 加 以 調 算 。

所 有 類 別 的 房 產 物 業 , 包 括 私 人 及 公 營 房 屋 , 都 是 按 相 同 基 準 評 估 應 課 差 餉 租 值 。 在 這 個 公 平 而 相 同 的 基 礎 上 , 所 有 物 業 的 差 餉 都 是 根 據 市 值 租 金 來 徵 收 。