藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Robert
打印 上一主題 下一主題

IQ 題 [複製鏈接]

[quote:48806656d1="Billy"][quote:48806656d1="Jess&Burns"][quote:48806656d1="Robert"][quote:48806656d1="grassman"][quote:48806656d1="Robert"]一條 N 年前既數學題︰
有三個人每人夾十元共三十元租住一酒店房間一晚,他們將三十元交給房間管理員,然後管理員轉交經理,經理說今晚大酬賓,只收他們二十五元,便將五元退給管理員,管理員心想五元退給他們是不能平分,於是他便抽起二元,將剩下三元每人退一元剛好了,於是乎他們三人每人便是夾了九元,共二十七元,但為何將他們所出的二十七元再加上管理員所抽起的二元,只有二十九元,咁仲有一元究竟去邊呢?.............[/quote]

玩野呀!27元-2元=25元才對![/quote]

駛唔駛咁快踢爆阿!我想睇 o下 o的人點答之嘛! :mrgreen:[/quote]

我都係唔明. 講明d 啦.[/quote]

3個人比左27蚊出去加番收番果3蚊先係30蚊.
而比出果27蚊有25蚊比左酒店2蚊比管理員代左.[/quote]

係喎...
===

有一個數字,如果將它減去6後,可以被7整除;減去7後,可以被8整除;減去8後,又可以被9整除。實際上,我隨便減一個數,這個數字都能被比這個減數大的數字整除。請問這個數字到底是多少?
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil:

估4個字︰

天鵝一出鳥不見

男與女同在一起

高低兄弟要2弟

英文字母排弟2

[quote:59a77f858a="grassman"][/quote]

我好鍾意你 lee 個公仔,因為好似你 o的表情....哈哈... :em17:

[quote:1b4cab356a="Robert"][quote:1b4cab356a="grassman"][quote:1b4cab356a="Robert"]一條 N 年前既數學題︰
有三個人每人夾十元共三十元租住一酒店房間一晚,他們將三十元交給房間管理員,然後管理員轉交經理,經理說今晚大酬賓,只收他們二十五元,便將五元退給管理員,管理員心想五元退給他們是不能平分,於是他便抽起二元,將剩下三元每人退一元剛好了,於是乎他們三人每人便是夾了九元,共二十七元,但為何將他們所出的二十七元再加上管理員所抽起的二元,只有二十九元,咁仲有一元究竟去邊呢?.............[/quote]

玩野呀!27元-2元=25元才對![/quote]

駛唔駛咁快踢爆阿!我想睇 o下 o的人點答之嘛! :mrgreen:[/quote]
之前我出過傢喇! :

$4000.00

3000蚊呀~~~~~~~

你地諗下由事情發生既先後次序...

首先..陳生買入左隻錶...用左7000蚊(咁即係佢已經蝕左7000蚊)

之後..就用10000蚊賣比李生..(佢補番7000蚊既付出,佢的確賺左3000蚊)

之後李生話唔要...(我地假設陳生係李生比佢個10000蚊度比番8000蚊佢...問題就係響度喇...我地唔好理陳生頭先賺左幾多先...咁佢用8000蚊買番隻錶...其實已經貴過佢初初買入 o個個價...即係陳生用左8000蚊黎買番隻原本係7000蚊既錶...咁即係陳生蝕左買入個7000蚊之餘仲蝕多左1000蚊比李生..即係陳生由買入隻錶再同李生交易過程中..佢總共蝕左8000蚊(唔好計佢賺左個d住)~

好喇..可以番番去佢賺左個d$到..咁佢10000蚊比左李生8000蚊..佢手頭上仲淨2000蚊..將8000蚊-2000蚊=6000蚊!其實佢最後計埋李生既利潤佢都係蝕左6000蚊o者~

之後張小姐用9000蚊買入...將9000蚊-6000蚊=3000蚊!

應該係咁樣計囉!!

其實條IQ題係想混淆你地既先後次序...如果仲唔明既..你地試下假設自己係陳生..由去買入7000蚊既錶開始張d$案件重演

[quote:955d30f248="Robert"]有一個數字,如果將它減去6後,可以被7整除;減去7後,可以被8整除;減去8後,又可以被9整除。實際上,我隨便減一個數,這個數字都能被比這個減數大的數字整除。請問這個數字到底是多少?[/quote]
[quote:955d30f248="Robert"]估4個字︰

天鵝一出鳥不見

男與女同在一起

高低兄弟要2弟

英文字母排弟2[/quote]

lee 兩題有冇人估,如果冇既話,我會 o係聽日下午開估! :

[quote:1908ea3d5e="Robert"][quote:1908ea3d5e="Robert"]有一個數字,如果將它減去6後,可以被7整除;減去7後,可以被8整除;減去8後,又可以被9整除。實際上,我隨便減一個數,這個數字都能被比這個減數大的數字整除。請問這個數字到底是多少?[/quote]
[quote:1908ea3d5e="Robert"]估4個字︰

天鵝一出鳥不見

男與女同在一起

高低兄弟要2弟

英文字母排弟2[/quote]

lee 兩題有冇人估,如果冇既話,我會 o係聽日下午開估! :[/quote]

第二個問題係你先答到! :mrgreen:
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:5fae8c9830="Robert"]3000蚊呀~~~~~~~

你地諗下由事情發生既先後次序...

首先..陳生買入左隻錶...用左7000蚊(咁即係佢已經蝕左7000蚊)

之後..就用10000蚊賣比李生..(佢補番7000蚊既付出,佢的確賺左3000蚊)

之後李生話唔要...(我地假設陳生係李生比佢個10000蚊度比番8000蚊佢...問題就係響度喇...我地唔好理陳生頭先賺左幾多先...咁佢用8000蚊買番隻錶...其實已經貴過佢初初買入 o個個價...即係陳生用左8000蚊黎買番隻原本係7000蚊既錶...咁即係陳生蝕左買入個7000蚊之餘仲蝕多左1000蚊比李生..即係陳生由買入隻錶再同李生交易過程中..佢總共蝕左8000蚊(唔好計佢賺左個d住)~

好喇..可以番番去佢賺左個d$到..咁佢10000蚊比左李生8000蚊..佢手頭上仲淨2000蚊..將8000蚊-2000蚊=6000蚊!其實佢最後計埋李生既利潤佢都係蝕左6000蚊o者~

之後張小姐用9000蚊買入...將9000蚊-6000蚊=3000蚊!

應該係咁樣計囉!!

其實條IQ題係想混淆你地既先後次序...如果仲唔明既..你地試下假設自己係陳生..由去買入7000蚊既錶開始張d$案件重演[/quote]

:em16:
唔可以話用 8000 蚊買返隻原本只係值 7000 既錶就叫你蝕左1000
初初買係 7000 但價格呢d野 一向都係浮動既
你都可以話用 8000 買返隻價值 10000 既錶你賺左架  :dead:

----------------------

你用 7000 入貨 有件傻仔借你隻錶幾日 俾2000 蚊你當租
跟手你賣隻錶 賣到 9000 咁你銀行就夾埋多左 4000 蚊喇  :em04:
---------------------
or think in this way:

10000-7000  你賺左 3000
跟手你入錯貨 用 8000 買左只值 7000 既野 (呢個係強逼性 如果唔係你應該只用 7000 入貨 你蝕左 1000) 貨本身仍然值 7000 你負左 1000
跟住 你將件 7000 既野賣到 9000 賺左 2000

於是 計埋你用高價8000 買入所蝕既錢
3000-1000+2000 = 4000

事實上  Robert 所講既蝕一千 已經扣左係初初賺既三千上面
於是乎 唔可以話 8000-2000 = 6000 支出
應該係 8000-3000 = 5000 支出
再將 9000-5000 = 4000 total 收入