藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1968|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

噪音滋擾 [複製鏈接]

本人經歷如下:
我須要輪班工作(連假期都要),但D"好" 鄰里唔會理人感受,一係將Hi-Fi開到好大聲 :evil: ,再唔係同朋友唱 K到凌晨(有時一星期三晚) :em01: ,另外,又夜晚打麻雀發出噪吵聲 :em08: ,係人都知噪音管制條例晚上11時要將音量調低(可以告得)!但D人睬你都傻,搞到我好sa :cry: !其實,我都好想鄰里守望相助,唔想大家唔開心,免得過都費時搵管理署處理。但大佬!我有時更份要返0400時,佢-嚝落鴙漹嶀@兩點先收聲,試問點忍!諗住買個安樂窩,點知仲sa過以前!請問各位有無辦法幫下我 (我真係唔想到最後要call police投訴)??

Re: 噪音滋擾

[quote:58d8c2b5b4="hellomimi"]本人經歷如下:
我須要輪班工作(連假期都要),但D"好" 鄰里唔會理人感受,一係將Hi-Fi開到好大聲 :evil: ,再唔係同朋友唱 K到凌晨(有時一星期三晚) :em01: ,另外,又夜晚打麻雀發出噪吵聲 :em08: ,係人都知噪音管制條例晚上11時要將音量調低(可以告得)!但D人睬你都傻,搞到我好sa :cry: !其實,我都好想鄰里守望相助,唔想大家唔開心,免得過都費時搵管理署處理。但大佬!我有時更份要返0400時,佢-嚝落鴙漹嶀@兩點先收聲,試問點忍!諗住買個安樂窩,點知仲sa過以前!請問各位有無辦法幫下我 (我真係唔想到最後要call police投訴)??[/quote]

I have same experience in my previous house and more serious. Even I complain to estate Mgt but after few minutes their noise had appeared again. Finally I call to police. And this situation not only one time. Some of the young guy is still selffish. We should teach them. So please don't hesitate to complain to estate Mgt. even to police.
:detective :detective :detective

係咪日日呀? 咁wet 得?
===

叫第三者出面 無論你叫管理處或警察又好 最重要不要被人知道你的位置 不知道上下左右 他們就遲早要守法.

先小人後君子,
查到邊個單位
就搵日冇人時,自己貼張警告響佢度門
說明自己係隔離鄰舍(不要表露真正身份),要求佢地協助自重
如果都係咁....則報警處理。
永遠愛著您 :em21: [/code]

Some of the young guy is still selffish. We should teach them. So please don't hesitate to complain to estate Mgt. even to police.

I totally agree with SUZUKI. Sometime we may think the noise  is from the same floor but it may be from other floors. Then it is hard to figue out which floor. Anyway we paid Management fee let them do it !!!

我都發現三更半夜D人係平台鬼咁大聲講野.......我住低層好應聲.....   

[quote:81266dc5f5="Bear & Miao"]我都發現三更半夜D人係平台鬼咁大聲講野.......我住低層好應聲.....   [/quote]
關左窗都聽到...  ??

[quote:077e02f3b3="菠蘿油王子"][quote:077e02f3b3="Bear & Miao"]我都發現三更半夜D人係平台鬼咁大聲講野.......我住低層好應聲.....   [/quote]
關左窗都聽到...  ??[/quote]

其實只要係當周圍寧靜o既時候——如深夜,很少的聲音也會很凸出!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

我舊居住39樓,下面公園傾計大聲d都聽到,嘈音唔係低層O陰M利。