藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 風水地師
打印 上一主題 下一主題

我看過藍澄灣風水之後........................... [複製鏈接]

風水地師

點樣為之對仇忌為火者則不利呀? 可唔可以講明白一d 我唔明呀.....

唔該晒!!!!!!!!!

風水地師 may you describe Flat E in general?
Thx a lot.

[quote:5f1de95054="YY & KC"]風水地師

點樣為之對仇忌為火者則不利呀? 可唔可以講明白一d 我唔明呀.....

唔該晒!!!!!!!!![/quote]\

嘩! 已經很簡單淺白lu wo
ok 再簡單一點 八字中見仇神或忌神是火 便不好.

[quote:40c9366d0a="Tomato"]禁好大功程喎!!唔理lu!
唔該晒diedsee :em21:[/quote]

唔洗唔該  :em21:
我係寒命人 不過紫色我都唔用得.
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:bf4585865b="YY & KC"]哈哈 禁又唔好禁講 依家我地都有自己的安樂窩啦 就算出面做野幾辛苦 返到屋企舒服咪得囉 係咪???

"寒命人" 係指新曆8月5日-3月5日出生的人呀...禁你係唔係呀???[/quote]

我同老公兩個都係寒命人呀!哈哈哈............

唔該晒YY & KC :em21:

[quote:c9c165a52d="風水地師"]根據蘇文峰據師理論 的確如此. 而我派所持理論則如下:
人命八字中分用神喜神閒神仇神忌神 喜忌在於所屬金木水火土. 而所有顏色均有五行所屬 所以顏色需要配合宅內人所喜為佳 例如Tomato所選的紫色是為火 對仇忌為火者則不利 會不利肝臟及情緒 但對喜用為火者則有利於精神及人緣.[/quote]

唔知自己係咪忌火喎???

真係唔該晒風水地師 :em14:

知d唔知d... 八字means the 4 columns: year month day time of your birthday. each column contains 2 characters according to the "天干" and "地支". These combinations are lookup a table to determine the 五行...
However no idea for 仇忌 relationship...

風水地師 想問

1. 廚櫃(頂部)是用glass面的 想知是否都要封. 好似換過無um煩.
2. 我選了橙色於飯區 有沒有禁忌? (生產中了)
3. 我於flat a 大房位置改成了書房置了地台  後來看"每年風水書" 發覺今年財位於東北 正是我置地台之地方 有些風水師傅話不可為 不利財運. 現在感到有點憂心.  聽你所講 "每年風水書"的財位是不正確. 是嗎?  請指點.

[quote:3bb7ea0c0e="CJ"]知d唔知d... 八字means the 4 columns: year month day time of your birthday. each column contains 2 characters according to the "天干" and "地支". These combinations are lookup a table to determine the 五行...
However no idea for 仇忌 relationship...[/quote]

在這綱頁開設話題 源於一位藍澄灣客戶要求 希望替他的一些業主朋友解答一些簡單問題 如在此會招惹一些人反感 本人或者可以就此拜別. 將不會再回答問題 以免大家浪費時間看一些無聊對話 但對一些對風水命理有興趣朋友 本人仍會登出一些拙作 以供參考  為謝.

CJ 源於你的多次挑釁 實為本人最討厭之事 風水命理的對駡遊戲 本人在其他綱頁已見識過了 敢說閣下絕非玄門硏習之人 真正玄門硏習之仕 不會完全否定他人學術 只會選擇多個門派中自己喜歡或可用的理論 或者閣下曾經看過一些有關介紹八字的雜誌書刊 但可知一般文章不可能將八字內容和盤托出 僅為一些娛樂興趣文章 源於八字之學有價 現送你一堂免費的:

八字講求陰陽五行 五行循環中分 “ 生 克 耗 洩 同 “  這五種現象造就喜忌 以” 水 “ 為例:

金生水 為 “生”
土克水 為 “克”
火被水克 為 “耗”
木為水生 為 “洩”
水與水同 為 “同”

八字四柱中  以陰陽五行定被算命者屬於 “身強” 或 “身弱”

“身弱”者以 " 生 同 " 為喜 以" 耗 洩 " 為忌
“身強”者以 " 耗 洩 " 為喜 以" 生 同 " 為忌

P.S. 本人算命比風水更強 查五行根本不需用什麼TABLE 正宗學習五行亦不需用什麼TABLE.

呢條問題係我問先0既.................唔好意思!!對唔住呀!!

和氣生財