藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1694|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

化學廢物問題 [複製鏈接]

明天是葵青區議會第32次會議 上次會議就討論藍澄灣 點知今次會議就討論竹篙灣 原來竹篙灣以前間船廠 還有二噁英(Dioxin)污泥要處理 而負責銷毀的化學廢物處理中心 就係我們青衣島上.

現在土木工程署正進行諮詢工作 但我睇過的文件 如果無意外 間處理中心焚化二噁英係好安全 對環境無影響 反而運去別處 可能有更多環境問題 看來政府最終會係青衣處理. 上次有好多人反對 希望今次環保署會小心的.

認識二噁英:
http://www.epd.gov.hk/epd/dioxins/tc_chi/dioxins_general_faq.htm

Thanks G-Net. :em11:
Please follow-up & update the information. I think most of RC resident will 反對係青衣處理 because it's too near us.
Once again thank you.

其實二噁英唔係好危險架咋 所以如果真係係青衣燒都無咩大問題架
大家都唔使太擔心..
反之 其它化學品就危險得多啦...
快0的搬走個化學處理廠就好啦................

支持!!!!!!!! :em11:

乜你地買樓時唔知附近有化學廢料處理中心咩?
:em19: 人生得意須盡歡 莫使金樽空對月 天生我才必有用 千金散盡還復來

今個星期日上午 係青衣碼頭有反對二噁英遊行 詳情請電當區區議員.

Do everyone know this waste treatment company???
[```]

唔講出來 當然唔知有化學廢物處理中心.

http://www.epd.gov.hk/epd/tc_chi/environmentinhk/waste/prob_solutions/chemical_cwtcintro.html