藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Henry
打印 上一主題 下一主題

廁所馬桶 [複製鏈接]

會唔會都係水壓問題呢 ??
我parent home 都係禁.於事我開左個cover . 個bump有個lor C .
交高個水位. then the situration improved la .
try it to see whether it can help

[quote:c3390f8aba="ki_ki"]唉!以下又一管理處妙答妙論
故事開始:入伙第三日夜晚1:30發生鹹水流出滿地都係於是立即通知管理處他說
會找師傅看下等了15分鐘師傅取bombombom幾下果然ok無事師傅 就話佢係負責公共地放你屋企廁所塞咗唔關佢事下次都唔好揾佢
               兩日後同樣情況再次發生找官理處佢話師傅今次唔會替我幫我只可以
借個bombom比我仲話買個都好平每個家庭都有我覺得佢下次連個bombom都唔想借比我
               最後都係我自己揾朋友幫手因為我一個女仔真係搞佢唔掂當時眼見滿地鹹水心情真係好無助[/quote]

妳會唔會係低層?

我個人覺得係個儲水箱容量太少之故 亦試過調盡個水位 無大改善 死証 除非更換馬桶.

3x幾樓昨晚沒有上網因為又像中了六合彩又塞搞咗成晚好想喊!!!

[quote:2fa15adab6="Stephen@RC"]會唔會都係水壓問題呢 ??
我parent home 都係禁.於事我開左個cover . 個bump有個lor C .
交高個水位. then the situration improved la .
try it to see whether it can help[/quote]

我以張水位較到都高啦都是一樣是去水去得不好.

咁掂算?

[quote:0896433133="ki_ki"]咁掂算?[/quote]

唔好愁啦比錢換過個靚靚馬桶啦!
(用都用得開心D嗎)   :em17:
無奈

大家有一個方法是可以不用換馬桶又沖得暢快就是.........換水箱內配件
換晒成個缸芯---咁就至實際

又來如果去水去得慢--->(講緊坐廁去水) 可能建築時有英坭沙入左去坐廁去水隔氣咁就煩啦----方法亦只有唉 :em01: ~~~~~

又講下點解會坐廁流出咸水--->是沖水時流出定是無啦啦溢出請ki_ki說明一點 :em12:

[quote:c074073f37="tony&carmen"]又來如果去水去得慢--->(講緊坐廁去水) 可能建築時有英坭沙入左去坐廁去水隔氣咁就煩啦----方法亦只有唉 :em01: ~~~~~

又講下點解會坐廁流出咸水--->是沖水時流出定是無啦啦溢出請ki_ki說明一點 :em12:[/quote]

方法你係有的 只要用超強漒水..... 因為漒水能溶英坭的
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)