藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 肥度
打印 上一主題 下一主題

你認為藍澄灣可以養狗嗎 ... [複製鏈接]

[quote:7bce080cc8="一家四口"]

嘈親都係嘈狗既 因為係狗至會大聲吠 又話要拎出街放下 所以養其他都可以靜靜雞養而又唔會有人理你。[/quote]

咁就係另一個 "騷擾到人" 的問題 同比唔比養狗係冇直接關係

人都可以嚮屋大叫 又可開大 hifi 一座耐唔時都有人開 Beyond concern 都算嘈啦 投訴冇數次都依然固我 唔通叫佢搬咩... ops:

又或者樓上屋個小朋友 過度活躍成日跳 + 跑 騷擾到我 我又可以話佢騷擾我 (but 如果樓上屋佢有狗又有小朋友 咁我投訴時可以點分呢??? : )

咁係唔係代表隻狗次次出入入袋 + 唔吠就可以養呢?

根本就係口同鼻 argue : 小強都好騷擾我 又唔見滾你處 kill them all 次次都比我見住佢又屋  :evil:

講真 (唔係鬧交) 而家滾你處係自己送自己去死 上一次趕狗 狗主就問點解唔趕所有寵物 只係趕狗 而家我住左3 年幾 養狗的人反而愈來愈多... 唉... 我相信佢再趕的只會令狗以外的寵物受害 而且公契係指 "養寵物" 而唔係 "寵物騷擾人"
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

呢個問題 點講都係我地狗主理虧......唔單止藍澄灣 其實成個香港都係唔比養狗......唯有做好D自己 唔好麻煩到人地......

亦希望其他鄰居 唔好一支篙打一船人 你被狗騷擾 你可以搵0個家人理論 唔好怪晒全部狗狗 (因為我地當狗狗係家人般重要......事實上有D鄰居真係過份敏感....我隻狗無吠無出聲 又無放落地 我地見到其他人都盡量避開三丈遠...都比人SHIT...).....我地只想好好養大自己隻狗狗!!如果我有錢搬 我一定會搵個好地方搬 等我D狗狗唔駛再做黑市狗狗 唔駛比人歧視.....

大家快d搬去爵悅庭
人地自由出入不突止
原來每晚都在大廈門前放狗
有成二三十隻都冇問題
狗狗終於呼吸到自由空氣
哩d就叫管理!
ps仲有rc舊住客搬左過去呀! :em04:

~

[quote:be10cb02c7="公公婆婆"]大家快d搬去爵悅庭
人地自由出入不突止
有成二三十隻都冇問題
狗狗終於呼吸到自由空氣
哩d就叫管理!
ps仲有rc舊住客搬左過去呀! :em04:[/quote]

爵悅庭會唔會好貴呢???要儲0下錢先....呵呵呵~~
我之前有去過睇海欣 未睇曉峰園 不過搵唔到合心水 又唔夠錢.....
要比心機儲錢 希望將來可以拖住樂樂比比搭LIFT...
村屋老公話唔想AR~~怕小強 ( :mrgreen: ) 不過有個天台約埋D狗友BBQ都幾好!!

[quote:573da78d76="diedsee"][quote:573da78d76="一家四口"]

嘈親都係嘈狗既 因為係狗至會大聲吠 又話要拎出街放下 所以養其他都可以靜靜雞養而又唔會有人理你。[/quote]

咁就係另一個 "騷擾到人" 的問題 同比唔比養狗係冇直接關係

人都可以嚮屋大叫 又可開大 hifi 一座耐唔時都有人開 Beyond concern 都算嘈啦 投訴冇數次都依然固我 唔通叫佢搬咩... ops:

又或者樓上屋個小朋友 過度活躍成日跳 + 跑 騷擾到我 我又可以話佢騷擾我 (but 如果樓上屋佢有狗又有小朋友 咁我投訴時可以點分呢??? : )

咁係唔係代表隻狗次次出入入袋 + 唔吠就可以養呢?

根本就係口同鼻 argue : 小強都好騷擾我 又唔見滾你處 kill them all 次次都比我見住佢又屋  :evil:

講真 (唔係鬧交) 而家滾你處係自己送自己去死 上一次趕狗 狗主就問點解唔趕所有寵物 只係趕狗 而家我住左3 年幾 養狗的人反而愈來愈多... 唉... 我相信佢再趕的只會令狗以外的寵物受害 而且公契係指 "養寵物" 而唔係 "寵物騷擾人"[/quote]

其實d狗...吾係無端端吠...多數都係d人行過 .... 嘈... 佢地先吠...

如果...有人行過我門口..我都鬧佢... 但係我係屋企入面鬧..吾知會吾會俾人投訴呢 ?

而且...rc d 門吾隔音... 真係無計... 我都成日聽到d 人係出面等lift 時候講野啦...

不過..多一事..不如小一事...我都agree大家狗主自律d ... 我都save 緊money 搬...吾想煩.... 養隻狗..我都係想同佢開開心心..佢地又吾係長命...但係成日俾人小又俾人超 ... 如果我後生多幾年..真係次次都會同佢地鬧交... 依家..睇化晒啦...

Re: ~

[quote:cc7860c7f3="Tomato"][quote:cc7860c7f3="公公婆婆"]大家快d搬去爵悅庭
人地自由出入不突止
有成二三十隻都冇問題
狗狗終於呼吸到自由空氣
哩d就叫管理!
ps仲有rc舊住客搬左過去呀! :em04:[/quote]

我之前有去過睇海欣 未睇曉峰園 不過搵唔到合心水 又唔夠錢.....
村屋老公話唔想AR~~怕小強 ( :mrgreen: ) 不過有個天台約埋D狗友BBQ都幾好!![/quote]

哈哈 美孚事件令我對美孚好有興趣 果到位置好. 近排樓市趺 我覺得果到應該會抵
爵悅庭係多人養狗 但 location 唔好... :dead:

[quote:7c44409275="肥度"]

其實d狗...吾係無端端吠...多數都係d人行過 .... 嘈... 佢地先吠...

[/quote]
你呢個 point 我都想加小小意見 如果我嚮屋企聽到狗吠聲 我真係唔會知係樓上 or 樓下 or 隔離果隻吠 or even 更遠的狗對窗吠 但滾你處往往一口咬定係你果隻吠 點解?  因為佢行過去你門口時有聲音 (如拍門 / 按門鐘 / 腳步聲) 令到你隻狗吠 (呢程明明係狗的本能反應...) 所以 confirm 係你隻狗吠 that's it!!!  :dead:

Re: ~

[quote:26a433976b="diedsee"][quote:26a433976b="Tomato"][quote:26a433976b="公公婆婆"]大家快d搬去爵悅庭
人地自由出入不突止
有成二三十隻都冇問題
狗狗終於呼吸到自由空氣
哩d就叫管理!

村屋老公話唔想AR~~怕小強 ( :mrgreen: ) 不過有個天台約埋D狗友BBQ都幾好!![/quote]

哈哈 美孚事件令我對美孚好有興趣 果到位置好. 近排樓市趺 我覺得果到應該會抵
爵悅庭係多人養狗 但 location 唔好... :dead:[/quote]

我有朋友個朋友搬左去美孚 話OK喎!個單位好實用....但係我覺得都係揀返D可以養狗GE好D~~~

[quote:4ad2308bd6="diedsee"][quote:4ad2308bd6="肥度"]

[/quote]
你呢個 point 我都想加小小意見 如果我嚮屋企聽到狗吠聲 我真係唔會知係樓上 or 樓下 or 隔離果隻吠 or even 更遠的狗對窗吠 但滾你處往往一口咬定係你果隻吠 點解?  因為佢行過去你門口時有聲音 (如拍門 / 按門鐘 / 腳步聲) 令到你隻狗吠 (呢程明明係狗的本能反應...) 所以 confirm 係你隻狗吠 that's it!!!  :dead:[/quote]

好似好耐之前 每晚1、2點樓上都有兩隻狗0向屋企跑呀...吠呀..
後尾先知 原來隻狗係樓下0架...隔左隔火層都傳到上來....好勁!!
真係好擔心D人以為我樂樂比比.....SECURE話知道唔係 因為企0向我地門口 樂樂比比無吠....0下!!咁默即係成日定時定候0向我屋企門口莊我地LOR???

除左要儲錢搬,仲有一個難題...
係層樓一路都賣唔出
放左好耐喇
價都減埋
唉都唔明點解咁耐 :?: