藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: dracula
打印 上一主題 下一主題

請不要再吠! [複製鏈接]

我是"過來人",講一些我的經歷......

數個月前,我隔鄰有狗吠,很嚴重。牠的確很嘈,也是一吠不收聲,在忍無可忍,唔知點忍的情況之下,我也曾在這裡post訴苦,希望牠的主人看到。

但牠依然吠得厲害,好影響我的生活,我只有報告管理處,希望他們協助我聯絡屋主。

結果,有改善,一粒聲都沒有。站係我立場,狗係好可愛,但我係好怕嘈的人,正所謂進退兩難~

之後,好奇怪,隻狗立刻唔再吠,據我所知,那屋主依然有養,但為何牠從此不吠,我也不明白。

總之,牠沒有再嘈,沒有影響我,我是可以接受,事件也完結。

其實,做鄰居,邊個想投訴?只是各有所窘,奈何!  :cry:

那時,當我報了管理處之後,當我與那屋主同lift,都會感到很尷尬,不知所措。現在情況改善左,那屋主竟然有跟我們點頭打招呼,雖然未至於開口傾談,但暗地裡我也感謝他的合作。

但願你的情況,也像我一樣,圓滿解決!  Good Luck !  :wink:
原居民2004~2013

[quote:12b85fa60a="vivian"]我是"過來人",講一些我的經歷......

數個月前,我隔鄰有狗吠,很嚴重。牠的確很嘈,也是一吠不收聲,在忍無可忍,唔知點忍的情況之下,我也曾在這裡post訴苦,希望牠的主人看到。

但牠依然吠得厲害,好影響我的生活,我只有報告管理處,希望他們協助我聯絡屋主。

結果,有改善,一粒聲都沒有。站係我立場,狗係好可愛,但我係好怕嘈的人,正所謂進退兩難~

之後,好奇怪,隻狗立刻唔再吠,據我所知,那屋主依然有養,但為何牠從此不吠,我也不明白。

其實,做鄰居,邊個想投訴?只是各有所窘,奈何!  :cry:

那時,當我報了管理處之後,當我與那屋主同lift,都會感到很尷尬,不知所措。現在情況改善左,那屋主竟然有跟我們點頭打招呼,雖然未至於開口傾談,但暗地裡我也感謝他的合作。

但願你的情況,也像我一樣,圓滿解決!  Good Luck !  :wink:[/quote]

俾人毒啞o左???? 太恐怖啦...... :em07:  :em07:  :em07:
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)

睇到呢個post 我覺得好悲哀..........
受苦ge鄰居好辛苦..........
無人理ge狗狗好痛苦.............
主人你去左邊?????
主人你做緊乜???係咪返左工???定係去左玩?????

唔該主人....成日掛住玩就唔好養狗啦~~~
放左工返屋企陪0下狗狗好唔好???
唔好累街坊得唔得?????
係咪要累到我地無得養狗先安樂???
唔養得 我地都偷養已經唔0岩 唔好咁放肆好喎!!
養隻狗來做乜0架 唔理佢.......
比人投訴 送走隻狗 或者殘害隻狗就算 自己扮無事發生過....
呢d行為唔得..

講0下自己d心事先...

真係要同我ge鄰居講句對唔住先...
我返左工比比都吠0架 (唔知呢排有無呢???)我已經諗左好多辦法...
但係夜晚聽到0個d一定唔係佢地製造0架 見過佢地鄰居都知 佢地係見到陌生人都唔識吠ge狗..........
隔離屋可能受左唔少苦 希望唔會搞到你地唔開心...

點樣對D狗令D狗會最舒服,有冇人話我知? :detective
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:378516cac0="grassman"]點樣對D狗令D狗會最舒服,有冇人話我知? :detective[/quote]

其實我地唔係狗 永遠都唔知狗狗點先最舒服 點先唔舒服....
佢地又講唔到比我地聽 所以用吠 佢地吠有好多種理由...........例如我地返左工 比比悶 就會吠 想我地返來.......

所以以下係我個人見解....

狗狗係一種好簡單ge動物 你同佢玩 比野佢食 得閒摸0下佢地 佢地就會好開心......
點先係鍚狗狗呢 唔係攬攬鍚鍚 縱容佢地就得 而係0向生活上照顧得佢地妥妥當當.....

例如狗狗食飯要記得、比足夠ge乾淨水佢地飲、有個舒服ge窩 (不論係床仔定係籠 總之會令佢地安心ge地方)

得閒帶佢地出外玩0下 就算好似我咁唔係日日帶出街 都會睇0下有乜活動參加 等佢玩0下識0下朋友..........

好好保護佢地 每個月滴頸、食心絲蟲藥 即使唔沖涼ge日子都要幫佢地抹身........仲要記得入晶片、定期打針....

呢d係照顧狗狗ge基本野........做到 狗狗會過得好快樂~~可惜而家有d人唔肯做呢d野 養隻狗只為炫耀 或者一時衝動 搵到其他得意野之後 默唔理狗狗lor...等佢一個0向屋企每日孤獨咁等主人返來 成身污糟吠到拆天都無人理........

呢d全部都係主人問題.....我唔敢講我係咪一個好主人 (其實我唔係...) 但係以上ge野我都有做到.....起碼我見到樂樂比比每晚都伏0向我大脾安心訓覺....我諗佢都過得都算開心卦.... :wink:

有人照顧我食,有人照顧我住,會保護我唔會病,只要每日乖乖地關在屋裡八九十個鐘就有人會同我玩幾個鐘,除了可上網兼打中文外甚麼都不能做,但願我會快樂生活!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:4cfddc4df1="vivian"]我是"過來人",講一些我的經歷......

但願你的情況,也像我一樣,圓滿解決!  Good Luck !  :wink:[/quote]

:wink: 相信大部份狗主都是愛錫自己的狗狗,未必是不負責任而令他們吠叫,有一個可能的情況是,狗主上班後狗狗太寂寞才吠,又或是新買回來未適應環境才吠,但當主人放工,狗狗是不會吠...
因此,有些狗主直至投訴才會知道他們的狗狗如此!之後便會找方法解決,或者多買玩具、或是叫家人陪牠在家先適應一排
所以希望投訴的住客亦可以溫和一點,給予主人機會解決問題,相信他們自己也不愛自己的狗狗吠、自己也未必忍受到 ops:
希望RC都能和和氣氣 :em04:

[quote:eb2c8fe5ed="grassman"]有人照顧我食,有人照顧我住,會保護我唔會病,只要每日乖乖地關在屋裡八九十個鐘就有人會同我玩幾個鐘,除了可上網兼打中文外甚麼都不能做,但願我會快樂生活![/quote]

唔..................我覺得...............
以後凡係討論呢d野 我作為狗主都係唔出聲好d....閃!!!

[quote:1dd21ea38c="Tomato"][quote:1dd21ea38c="grassman"]有人照顧我食,有人照顧我住,會保護我唔會病,只要每日乖乖地關在屋裡八九十個鐘就有人會同我玩幾個鐘,除了可上網兼打中文外甚麼都不能做,但願我會快樂生活![/quote]

唔..................我覺得...............
以後凡係討論呢d野 我作為狗主都係唔出聲好d....閃!!![/quote]

:em11: 狗主只要對得住自己、對得住愛犬、對得住鄰居,就可以發言!

[quote:48476a93ec="grassman"]有人照顧我食,有人照顧我住,會保護我唔會病,只要每日乖乖地關在屋裡八九十個鐘就有人會同我玩幾個鐘,除了可上網兼打中文外甚麼都不能做,但願我會快樂生活![/quote]

我都相信好多狗狗都會好開心o既(主人對佢地好的話) 佢地開心係因為佢地要求簡單 有得食住 有主人同佢地玩就已經好心足(唔計生狗仔)
草生乜你生活唔快樂咩? 唔通 d 哀嗚聲係......你??:mrgreen:
有咩唔開心打比我傾囉~  :em09:
見過鬼就唔怕黑啦~