藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 8436|回復: 34
打印 上一主題 下一主題

回應內務專區文章 [複製鏈接]

我就不同意網主Hales所講 話我無權睇管理公司盤數 又話我無權事後發表意見. 藍澄灣公契上既然列明 每個業主都要交管理費 自然每個業主都有權睇管理公司盤數 公契更列明每張單我都有權睇 而且我已經講過好多次 我要求睇的是公用部份開支 不是酒店開支. 我手上也有土地註冊處的文件証明管理公司講大話 但我想業委會解釋點解無一個人有興趣跟進這件事.

老實講 我就不會用自己錢去請律師解釋 反正也沒有人想聽. 我想關心自己個屋企 要不要問過你們同意? 你班人開個內務區 由入伙到現在 不斷對我單單打打 我已經忍無可忍. 別人話這裹是小圈子 這個跟本是鐵一般的事實. 之不過我就唔明當初係邊個把我升級 我從來無要求這個特權.

我就唔知你班人開這個網目的是什麼 我只係見到這個網已經發展成對屋苑愈重要的事項 愈不能發表和討論 所以我先要求係地產城另設專版 這就是我既目的.

還有你地講既Gohome人 我不覺得有什麼大問題 他當初的質疑 今天不是事實嗎? 用咁既理由去除消原本地產城藍澄灣專區?

[quote:d31f9fd667="hales"]前半部暫時無comment 不過可以參考一下"建築物管理條例"
上係有清楚寫明當中的權力義務和責任

酒店賺定蝕方面 法律上我地唔會有權睇 除非有法庭搜令
而就算真係唔知乜事陰差陽錯 你真係拎到張法庭信去check佢盤數都好
當你check既時候 同check完之後 你亦有責任將你既所見所聞保密
不能向任何非受權人仕披露你既所見所聞 否則真係監都有得你坐....[/quote]

唔該哂 :
鬧人之前麻煩你花少少時間睇清楚每一個字眼先..
小弟邊一隻字有話你唔可以睇管理處條數?

唔駛講到公契 法例上亦係有寫明你係可以睇管理公司
動用到管理費和所有來自屋苑的收入盤數
由頭到尾我話邊個邊個有權無權睇既都係講緊酒店既收支
唔係講緊管理公司
而且我文章內亦隻字都沒有提過你個名... :?:
你花左咁多時間睇公契 你又有無花過時間去睇公司法(香港普通法例第32章)?

我唔明係邊個唔俾你討論屋苑既重要的事項 :?:
請你唔好強迫人地去同意你講既野 唔好強迫其它唔想去討論既人
都要參與你既討論 ok? 而且你講既小圈子內務區目前原來已經有
120幾個人了 都真係幾小圈....而且呢個區唔係入伙後先開 而係個網開
左咁耐就有咁耐 而個區既目的係用來討論一o的唔想俾和黃睇到既野 只
要能証明係業主就可以去睇 重來都不存在任何階級觀念 至於任何人
想要去討論任何事我亦重來沒有過問過
我唔可能知道每個人上黎個網係想expect有o的乜野俾你地 而且我亦
花個很多筆墨去說明呢個forum係用黎做乜 如果你上左
黎咁耐都未知個網用黎做乜既話我真係幫你唔到 唔好意思..

又係邊個話因為gohome人所以去"除消"地產城既藍澄灣專區? :?:
我地唔再係地產城既專區討論係因為自立出來可以開多幾版
以方便把文章分類 我地從來都沒有去主動要求取消果邊個版
而係果邊個網主自己覺得唔會有人再去果邊discuse所以先取消
而且gohome人既出現已經係地產城果邊摺版之後既事
我唔明白你點解好似乜都唔知但又可以搵o的野出黎鬧 真係神奇... :?:
如果係因為你係果邊收視率太低所以一直都開唔到版既話 我唔介
意你係呢邊出post拉人過去睇 i don't care! 反正呢個forum係一直
有放地產城個link出來的 : 我一向都無阻止過你去發表任何論點 而且
亦好欣賞你為大家出左咁多力 但我對於你呢個"扮爆料"既舉動就很反感了.

by the way 我唔知邊個咁好心機去send o的 virus email俾我而且
仲用一個有"ramblercrest"字眼既email address啦 但我想話唔駛浪費
心機了 因為我習慣上係唔會將o的email收返黎自己電腦的 唔駛o徒心機了 :

這篇文章後來討論到內務區的部份已分割出來forward到 站內相關版 討論
謝謝

請問什麼是"相關版"
多謝各位!! :em04: 滑滑呀嘟嘟~~似豬膏咁滑,牛油蛋達無咁滑~~圓圓面珠我想錫一啖~~ :em04:

[quote:3259e38d05="hales"]這篇文章後來討論到內務區的部份已分割出來forward到 站內相關版 討論
謝謝[/quote]

--

[quote:66afb24769="Royhk"][quote:66afb24769="hales"]這篇文章後來討論到內務區的部份已分割出來forward到 站內相關版 討論
謝謝[/quote]

hales:
好一個理由delete 我的發言!!!(於 22/3/05 @ 11:00am 留言)

究竟你地班人係到玩乜? 玩爆大鑊? 玩小組討論?玩乜x野呀?
真係越來越不知所謂日日係到你話我我話你 真令人灰心!!!
~繨悒H前唔係咁? 究竟有人玩分化?定係.......?.......

ps ---> x =鬼[/quote]

我話你知 我唔係只delete你既文 係我成條not related既文都砍哂
我所以delete既follow係因為off topic 如果你唔同意你呢篇文係off
topic既話 你可以出post去返站入相關版問點解要delete你地既文
但如果你唔理 又再post一次只能說你在無視規則既存在

希望你明白到你再post一次 又會有人再post 某人既PM出黎反擊你既文章
請問你係咪好想當事人落唔到台 一直被人拎出黎討論呢

x 這個代碼很好用
我較喜歡用和x

(護身符 : 我都好關注內務的問題)
原居民2004~2013

[quote:988b5196c8="turbowing"]請問什麼是"相關版"[/quote]
http://rcrest.bzone.com.hk/viewforum.php?f=2

[quote:e82c5e1ff3="hales"][quote:e82c5e1ff3="turbowing"]請問什麼是"相關版"[/quote]
http://rcrest.bzone.com.hk/viewforum.php?f=2[/quote]

板主大人

小弟並沒有登記什麼內務會員可能因此未能看到那些文章。
個人覺得問題出了在"點解要分什麼內/外會員"呢?

有小小在一個大家庭內有一間要"受權"先可以入o既房點解及真係有這需要嗎??
多謝各位!! :em04: 滑滑呀嘟嘟~~似豬膏咁滑,牛油蛋達無咁滑~~圓圓面珠我想錫一啖~~ :em04:

[quote:07506298c1="turbowing"][quote:07506298c1="hales"][quote:07506298c1="turbowing"]請問什麼是"相關版"[/quote]
http://rcrest.bzone.com.hk/viewforum.php?f=2[/quote]

板主大人

小弟並沒有登記什麼內務會員可能因此未能看到那些文章。
個人覺得問題出了在"點解要分什麼內/外會員"呢?

有小小在一個大家庭內有一間要"受權"先可以入o既房點解及真係有這需要嗎??[/quote]

可能個名改得唔好 所以大家誤會了
你睇返我這個thread最頂既followup內就有提到"

而個區既目的係用來討論一o的唔想俾和黃睇到既野 只
要能証明係業主就可以去睇

that is