藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3582|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

希望召開業主大會 [複製鏈接]

希望各位了解 業主大會並非一人可以招開 業主大會開會前 必須事先聲明當晚討論事項. 每位召集人都可以提出要求討論的事項 各位如果有意見 無需解釋理由 歡迎把有關事項加入議程 但我並無權單獨決定有關議程.

業主大會召集人必需是業主 意思是有80位業主聯署做召集人招開大會 並且當晚要有160位業主出席. 我們初步要求討論有關事項:

1) 投票屋苑任何事務.
2) 討論寵物問題.
3) 討論外來人流問題.
4) 討論交通問題.
5) 討論管理公司續約問題.
6) 解釋管理預算.
7) 業委會委員選舉.
8) 會計師選舉.

我們希望尋求多位義工協助 一齊派發集會通告. 我們計劃先派通告於各戶信箱 再尋求正式召集人. 如果閣下希望加入 請到藍澄灣專區. 今後大會細節也在該區討論.

已將此內容移到..

http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=7243&start=60
===

ops:
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:58553994ce="vivian"]又係有雞先定係有雞蛋先的問題 :

1.  點解要召開業主大會?
2.  點解唔需要召開業主大會?

究竟開尼做乜?[/quote]

答1. 炒業委,特別係o個6個。
答2. 要有個動機先要開業主大會,如果動機唔成立,咁就唔需要召開業主大會。
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

咁~ 又假如有居民想開 又應從何提出? 及依什麼途徑?
原居民2004~2013

[quote:e687019c09="grassman"][quote:e687019c09="vivian"]又係有雞先定係有雞蛋先的問題 :

1.  點解要召開業主大會?
2.  點解唔需要召開業主大會?

究竟開尼做乜?[/quote]

答1. 炒業委,特別係o個6個。
答2. 要有個動機先要開業主大會,如果動機唔成立,咁就唔需要召開業主大會。[/quote]

1. 我都唔知........
2. 我都係唔知..............

其實呢o的民生問題 業委好似定期就有大會去討論
所以我都唔清楚點解要特別簽名聯署去開個大會再討論呢o的問題....
如果只係咁既話 係咪真係有需要開一居民大會?

我認為係咁....:
因為有需要去開 先會開 無理由因為想開會 先去諗o的原因出黎開o下會.....

我認為default係唔需要開會 而因為有o的事發生左 然後先決定要開會
無理由無事無幹無內容之下去開個大會 然後再諗點解要反對開會...

[quote:1b0a617b88="vivian"]咁~ 又假如有居民想開 又應從何提出? 及依什麼途徑?[/quote]
如果有居民想開 咪好似gnet咁做囉 搵召集人 招人支持再搵個人出黎主持大局
然後定好時間日期再通知其它居民....

that means :

第一關 :  召集人
第二關 :  招人支持 (quorum)  (how many ?)
第三關 :  搵人主持大局
第四關 :  定時間/地方
第五關 :  通知 (by what means ? 派傳單? 入信箱?)

強調 : 我不是想召集呀 我睬您都傻 我只係八卦 想知多d ! 不過如果有得開唔驅 因為我上次無去!!  :dead:
原居民2004~2013

[quote:b031058390="vivian"]that means :

第二關 :  招人支持 (quorum)  (how many ?)
第五關 :  通知 (by what means ? 派傳單? 入信箱?)

強調 : 我不是想召集呀 我睬您都傻 我只係八卦 想知多d ![/quote]忍唔住想 : vivian 你好可愛呀
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~

[quote:3253d29988="vivian"]that means :

強調 : 我不是想召集呀 我睬您都傻 我只係八卦 想知多d ![/quote]

<--立場鮮明.....
如果有好既主題同內容 我會簽名支持
但我自己搵唔到理由要去開 所以我唔會召集
如果無好既主題同內容 我唔會簽名支持亦唔會反對...
但如果最後都係開得成既話我會出席