藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Dela
打印 上一主題 下一主題

有否常常聽到樓上的腳步聲?? [複製鏈接]

哈哈...
冇野架喎...我覺得所有聲音都係一家人正常活動應該發出既
食野緊係要拉枱...小朋友緊係要走黎走去先可愛架嘛   
我地明白架...
我咁講只係希望同樓下講聲SORRY同請佢體諒之嘛

SORRY....我講之前果段野之前真係唔記得左你住向我上面架 ops:
你放心啦...大家好鄰居嘛...應該互相體諒既

[quote:63ffce00ad="Ice"]波子聲好似係話 d 水經過水喉 令到水喉震動而引起既
係香港 好多屋企都有呢 d 情況架~[/quote]

但係在間睡房發出喎 ?  :nowords:
JANICE :em11:

[quote:d3af5b3ce8="Ice"]波子聲好似係話 d 水經過水喉 令到水喉震動而引起既
係香港 好多屋企都有呢 d 情況架~[/quote]

正常...正常地來說...
是不應該有這個情況的
無錯...是水喉既聲音 開水喉後 再在關的一刻
會令到水喉震動的

但是我所以說在正常情況之下是不會出現震動的
除非水喉內入左氣 如果有空氣入左水喉內的話
才會出現震動的情況 一般來說水喉入空氣有兩個原因
有水喉穿左 或是有人改動過條水喉但手工不好
又或且係在興建的時候 已經做得唔好 才會有空氣入左水喉

[quote:0b3ec5ac57="hales"]正常...正常地來說...
是不應該有這個情況的
會令到水喉震動的
又或且係在興建的時候 已經做得唔好 才會有空氣入左水喉[/quote]博學多才 :em11: 真係要叫聲你"哈歷史博士"先得。

婦產科你應該唔識喇呱 :

其實好多舊式公屋都有"波子聲"
而且唔知邊個咁衰 將呢D聲引伸出"鬼玩波子"o既傳說
嚇到我地D公屋細路死死下!

實話實說 有時拉張椅坐
又或者半夜起身去廁所
咁簡單o既動作
邊個會咁細心省起"唔好嘈住樓下"呢?
不過藍澄d牆同門薄過鬼
唯有互相忍讓下啦~~唉~~
Home: http://www.celialee.net

Fm: piggy ^m^ :

實話實說 有時拉張椅坐
又或者半夜起身去廁所
咁簡單o既動作
邊個會咁細心省起"唔好嘈住樓下"呢?
不過藍澄d牆同門薄過鬼
唯有互相忍讓下啦~~唉~~

Fm: Man & Agnes:

SORRY....我講之前果段野之前真係唔記得左你住向我上面架

:em01: :poor:   Ohh......so sad. How long do u live in RC until now? We'd like to visit ur home.  :detective
藍澄灣內三口子的家........John Esther & Hei Hei :em21:

[quote:b0e55d3a3b="R & M"][quote:b0e55d3a3b="hales"]正常...正常地來說...
是不應該有這個情況的
會令到水喉震動的
又或且係在興建的時候 已經做得唔好 才會有空氣入左水喉[/quote]博學多才 :em11: 真係要叫聲你"哈歷史博士"先得。

婦產科你應該唔識喇呱 :[/quote]

並不是這樣.... :em16:
事由係有一次我在香港仔某住宅的平台進行工作時(他們的平台不是花園
而是一些duct room之類的地方) 冷不防被一條震動中的水喉震中了.. :sweat:
於事我就問我阿伯(佢係一個水喉匠..) 才知道原因..

簡單說係因為一些底轉高位後再轉回低位的水候內水位的問題
當開水喉的時候入水的一邊因為水既衝力水位會俾扯高 出水果邊水位就會
降低 但因為空氣不多 而空氣又輕過水好多 所以空氣走唔到出黎
當一關水喉的一刻 因為水既重量問題 所以水喉內的空氣會突然猛力被
向後拉扯回撞..而跟據牛頓的第一定律...空氣會不停地被向前向後拉扯..
所以會來來回回撞擊水管內壁而引發震動而其間空氣的移動距離越來越短
直到兩邊水位balance..所以就會有"的的達達"的好像波子聲一樣每一下響聲
相隔的時間會越來越短...

[quote:5fe2f4ae9c="Kiliyan"]billy
我無睇果套movie喎...同埋我唔係0係正佢地樓上呀係另一個呀~

dick & queeine
你樓上個住客幾好人架如果你真係覺得好大disturb既話可以上去同佢講聲我之前都係咁先識左佢咋~ ^.^
[/quote]

咁我知佢係邊個喇.xxxn
佢都好似好耐冇上黎喇. :em05:
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

話時話有冇"三更"呀? 我想睇~
見過鬼就唔怕黑啦~

[quote:c2da3b4dbe="dracula"]話時話有冇"三更"呀? 我想睇~[/quote]

我....無呀!! 恐怖片黎架? 係咪黎明果套呀?........ :detective
~~我地新婚喔!~~ ~~好Sweet~~ http://www.webshots.com/user/kilianho 若不是耶和華建造房屋 建造的人就枉然勞力; 若不是耶和華看守城池 看守的人就枉然儆醒! (詩127:1)