藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: GT
打印 上一主題 下一主題

小巴班次越來越唔掂 [複製鏈接]

我早上都唔答小巴.
但我看到呢排條龍係好明顯長左好多.
===

大家有無留意葵芳小巴站既通告? 明天開始加價 $3.0 -> $3.2
咁既服務 仲要加價... 賺死佢~ :em05:
www.lightcreation.com.hk/lewis

[quote:9ac6b045f3="RangerX"]大家有無留意葵芳小巴站既通告? 明天開始加價 $3.0 -> $3.2
咁既服務 仲要加價... 賺死佢~ :em05:[/quote]

我都係咁話. 不過有一次有個人在車上說" 嘩. 重加價添呀"

個司機好大返應. 話唔關佢地事. 佢地無得益 因為油價加. 佢地先加.
想打人咁呀.
===

[quote:574e6fc29e="Jess&Burns"][quote:574e6fc29e="RangerX"]大家有無留意葵芳小巴站既通告? 明天開始加價 $3.0 -> $3.2
咁既服務 仲要加價... 賺死佢~ :em05:[/quote]

我都係咁話. 不過有一次有個人在車上說" 嘩. 重加價添呀"

個司機好大返應. 話唔關佢地事. 佢地無得益 因為油價加. 佢地先加.
想打人咁呀.[/quote]

但係點解唔用燃油付加費.
依家咁油價減番佢都唔會減價架啦.... :x
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

你刪除我的文章,最好不過啦。

各位業主如果認為今次加價不合理,大可以叫業主委員會去信申訴專員公署投訴運輸署行政失當,是關業主委員會既然出信表達不滿加價,而他們是唯一可以用管理處地址的居民代表,所以這件事應該由他們來做,無理由我們業主用私人地址來做的咁既野。

今次運輸署可以話係斷正係我們手上,我們有理有據,我想信申訴專員一定會接受我們的投訴。

1. 藍澄灣入紙申請村巴,到現在運輸署都未回覆,這樣已經可以指控運輸署行政失當,村巴這件事,由入伙講到現在足足兩年,但完全無回音,而且酒店批准了村巴,又不准我們乘搭,咁樣即是歧視我們,我們係真金白銀買服務式住宅,政府係地契上講明我們也是酒店一種,所以咁多新住宅都可以有村巴,藍澄灣有什麼理由唔批,到時我地開唔開係一件事。

2. 你條88F同88G是在私人屋苑上經營的公共小巴,藍澄灣是我們的私人物業,你運輸署一定要我們批准,你先可以開辦這兩條線,現在你改變這個三方同意的合約價格,是否一定要我們業主同意,現在運輸署你未得我們同意就加價,即是單方面違反協議,這個當然是行政失當。

如果之前你有投訴過交通投訴組,你會發現對司機就好有效,但對小巴公司就無什麼用,如果你對藍澄灣的交通服務好不滿,今次是改善服務的大好機會。

http://www.ombudsman.gov.hk/

我想知九巴用左咁多巴士站係咪全部都係佢所擁有呢.
又係唔係佢要加價都要得到全香港人同意呢.....

達文西的密碼d內容都好似講得通.
又係咪等如佢d野係啱呢.
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

運輸署有無行政失當,申訴專員自然會調查,宜家不是討論小巴或者九巴有無權加價,現在係有業主不滿小巴服務差還要加價,我認為他們係有權投訴,而且一定加快村巴申請,藍澄灣可以有第二種交通服務。

這樣只係証明我作為網主,見到個網站無人發言,我就唔會一人扮演不同角色,來增加人流,因為我只係設立一個屋苑新聞網站,方便業主交流意見,用Forum形式只係方便回應。

所以各位業主如果不滿運輸署,係無需自己出馬,一定要業委會投訴運輸署,因為業委會是屬於藍澄灣的,既然有咁多業主覺得唔滿意,業委會點解可以唔代表大家出信。

而且如果唔係運輸署一早批准兩條小巴路線,發展商就自然要跟售樓書開村巴,我地現在已經有村巴用,不用同大陸客爭位坐,原本應該係酒店的村巴接待大陸客同街外人,我地個村巴應該係住客專用,宜家個安排相反就出問題。

所以藍澄灣唔投訴運輸署,他們又怎會聽我地的意見,小市民的意見大得過和黃、小巴公司的意見,事實証明運輸署連回應你都多如。

還有,現在不是我要投訴,我不是Royhk,係其它業主對藍澄灣的交通服務不滿,我提議他們找業委會出信投訴,不要自己做,因為業委會是代表藍澄灣所有業主的。

呢度D住客既preference都幾有趣
朝朝有幾十人等車等10-20...30min 佢地就有時間
我真係suggest點樣以後真係解決等車問題
真係唔夠10個人reply
一分半分鍾reply下 [good] 都真係難過朝朝等車咩

我地怕小巴加價仲On車
有左 intra rambler club shuttle之後
叫d小巴收檔啦
個站唔該搬開D唔好咁近我地tim ar

其實有時都好難怪會少人講
純個人感覺 對於好些基本上不搭小巴上下班既人
或者係 上下班都不是在繁忙時間的人來講
真係好難積極起來的..... :dead: