藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: G-NET
打印 上一主題 下一主題

一個私人屋苑有無可能有咁多機密 [複製鏈接]

[quote:33124b4e87="daniel_Q"][quote:33124b4e87="Tomato"]

炒管理公司係我一直ge願望[/quote]
Tomato 的願望亦係我的願望 ! 一定要換左佢 咁管理質素先有可能改善...

我諗業委會係我地的代表要支持一下.[/quote]

重有成一年先到期.
正面d應該睇o下呢年裹點同管理公司合作.
better then none呀.
到期喇就要睇過點喇.

希望到時真係換管理公司o既時候.
大家多多出席.
出唔到都寫o下授權書啦....
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:7e33baee0e="Billy"]多d去旁聽o下啦.
我有時間o既多數都會去.
可能遲到亦會早走.
盡可能了解多d.[/quote]係o羅,唔好再坐o係度估估o下,行多一步,親身去參與會議就更清楚來龍去脈,
遲到都冇所謂o架,因為業委會會議經常開到 11 點幾 12點多,而且每次都會有Q&A時間俾居民發問問題o架~ :em11:
:em09:

[quote:ca655df01f="Billy"]
重有成一年先到期.
正面d應該睇o下呢年裹點同管理公司合作.
better then none呀.
到期喇就要睇過點喇.

你都講得0岩ge.....  

大家多多出席.
yes sir...... :em11:[/quote]

[quote:1dfd3430e5="Tomato"][quote:1dfd3430e5="Billy"]
重有成一年先到期.
正面d應該睇o下呢年裹點同管理公司合作.better then none呀.
到期喇就要睇過點喇.

你都講得0岩ge.....  

大家多多出席.
yes sir...... :em11:[/quote][/quote]

我都覺得好啱 :em11: ...大家開心見誠講...有咩要求咪出聲囉...

我個人認為...雙方無需估估吓...又或者好似講數咁(又唔係咩股壇大追擊)...講真丫...有啲問題都唔係管理處0既能力範圍之內...根本係起樓時0既問題...

q. :wink:
永遠愛著您 :em21: [/code]

發吓夢啫...

如果可以啲話...慳噃啲"丙"同埋"教"管理處嗰啲時間,可能會快啲到居民 q&a 0既session...就唔駛吓吓開到11...12點喇...大家正面啲向著解決同改善0既方向就 very good 喇 :wink:

我已經向”個別委員”反影左好奈0架喇,佢都好似無能為力,小數服從多數 :em06: ...但好似仲未有改善...唉...

q. 8)

[quote:16529832bd="dick&queenie"]發吓夢啫...
如果可以啲話...慳噃啲"丙"同埋"教"管理處嗰啲時間,可能會快啲到居民 q&a 0既session...就唔駛吓吓開到11...12點喇...大家正面啲向著解決同改善0既方向就 very good 喇 :wink:
q. 8)[/quote]發表o下,唔好見怪~

會議已經開左5次,除左第一次冇去之外,其餘4次都有去旁聽(當中我也有遲到過 ops: )

個人認為
點解要"丙"就唔駛多講喇,因為大家都對呢間管理公司o既辦事效率心中有數;
委員們去"指引"管理處時,出發點都只係想件事能夠達到大部份居民o既意願吧了!
:em09:

可吾可以帶dv 機入去 record 架 ?

[quote:9cab0a437b="milk"][quote:9cab0a437b="dick&queenie"]發吓夢啫...
q. 8)[/quote]發表o下,唔好見怪~

會議已經開左5次,除左第一次冇去之外,其餘4次都有去旁聽(當中我也有遲到過 ops: )

個人認為
點解要"丙"就唔駛多講喇,因為大家都對呢間管理公司o既辦事效率心中有數;
委員們去"指引"管理處時,出發點都只係想件事能夠達到大部份居民o既意願吧了![/quote]

i meant ...如果可以縮短 / 削減嗰啲時間0既話,大家將人力資源同精神多啲 / 盡量集中响重要issues 0度,效率應該會有所提高...) :em11: 其實吓吓"丙"咪盞frustrate 大家...anyway...各有各做法 / 諗法啦...

唔講lu  :em02:  :em02:

q.

其實可唔可以先開始 q&a 之後先丙&插 有需要最後再 q&a....
:roll:
見過鬼就唔怕黑啦~

[quote:44dfe50152="Tomato"]點解要重選業委會?[/quote]

不召開業主大會才是不合理 是關香港每個有法團的屋苑 都會每年招開週年業主大會 只有由和黃寫的藍澄灣公契 先規定每兩年開一次業主大會 而且議題由管理人話事 我問過民政事務署 由管理人招開業主大會 業主無權提出正式質詢. 還有當晚的投票或選舉 原來事後無權追究 如果有異議 業主要立即向當晚召集人提出 否則只有上法庭先可以推翻投票結果.

如果現在提議召開業主大會 我認為就算開得成 都要等到十一二月 剛好離開上次業主大會一週年. 之於點解要重選業委會 理由好簡單 因為一定有業主想做業委 又或者上次落選的業主想再選. 即然我要求召開業主大會 我會講明大會包括這個議題. 而且重選可以由同一人再連任. 最重要係有機會改變業委會的運作模式.

我就已經被人質疑我並非業主 唔好攪事 所以我不會參選業委.

如果想換管理公司 招開業主大會係必須的 我會再解釋.