藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: bikbark
打印 上一主題 下一主題

Holiday Chef [複製鏈接]

其實係咁o既 我平日放工都好夜先返到屋企 根本就唔會煮飯
先至會有holiday chef出現 就因為咁所以想煮d好味d o既菜式
點知d份量係咁難預......
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

[quote:11e4664817="bikbark"]其實係咁o既 我平日放工都好夜先返到屋企 根本就唔會煮飯
先至會有holiday chef出現 就因為咁所以想煮d好味d o既菜式
點知d份量係咁難預......[/quote]

請埋我食就無咁難預架喇
呵呵呵  :

[quote:3f1a45450c="saga"][quote:3f1a45450c="bikbark"]其實係咁o既 我平日放工都好夜先返到屋企 根本就唔會煮飯
點知d份量係咁難預......[/quote]

請埋我食就無咁難預架喇
呵呵呵  :[/quote]

無錯 預埋我兩個 d份量就唔會咁難預架啦! h:
你煮多0的就會預到架啦!!

蝗虫泛灠 真係好難預喎. :
馬蹄踏水亂明霞,醉袖迎風受落花。

喂~大少奶,記住預埋我倆公婆呀! :mrgreen:  :mrgreen: ..................................咁攪法似開茶餐廳 :yeah:
:em09:

真係為免順得哥情失嫂意
又無理由成日都阻住你o地嘛
加上試過call唔到人食o野o個種徬徨......
所以都係要努力學o下點樣預份量
:em12:
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

Re: Holiday Chef

[b]好似我0地倆公婆通常會買

-約半斤棻
-$5-7廋/牛肉
-2條瓜
-2"mug"米 (因我地倆個鍾意食飯.....唔好見怪 ops: )
一條約$15-20海魚
-义燒$10-

-蝦 人0地"棟"起價錢牌話$2xor$3x/斤/磅 我會買半斤/磅 如果預計今餐食唔哂 剝殼洗乾淨放入冰格 第日無餸蝦可以"蝦仁炒蛋"..... :
:em04:
我鍾意去街市買餸 因為可以買几多都得而且多選擇....

[quote:b501730fc6="bikbark"]真係為免順得哥情失嫂意
又無理由成日都阻住你o地嘛
加上試過call唔到人食o野o個種徬徨......
所以都係要努力學o下點樣預份量
:em12:[/quote]
其實你吾需要學點樣預份量,只需要學點搵到我地就可以喇! :em17:

我呢個朱師奶就咁o既...

[瓜、菜、菇]一係買半斤,一係就買斤幾分開兩餐食。
[魚]買細細條約$18-$20。
[肉]豬牛都係大約買$7-$10一餐。
[湯]煲一大煲,一係分兩日飲,一係就一次過分埋俾隔離鄰舍一齊飲 :em19:
[糖水]煲一大煲,同隔離鄰舍一齊食 :em04:
:em09:

Re: Holiday Chef

[quote:38a44219d4="Mr. & Mrs. FireFire"]好似我0地倆公婆通常會買

-約半斤棻
-$5-7廋/牛肉
-2條瓜
-2"mug"米 (因我地倆個鍾意食飯.....唔好見怪 ops: )
一條約$15-20海魚
-燒$10-

-蝦 人0地"棟"起價錢牌話$2xor$3x/斤/磅 我會買半斤/磅 如果預計今餐食唔哂 剝殼洗乾淨放入冰格 第日無-R蝦可以"蝦仁炒蛋"..... :
:em04:
我鍾意去街市買-R 因為可以買几多都得而且多選擇....[/quote]

兩個人咁好-R
我屋企一家四-五人時先會一餐食咁多  :