藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: grassman
打印 上一主題 下一主題

8/4 業主大會 [複製鏈接]

我去唔到 請問張授權書係咪放入業委會信箱就得?

[quote:3a71906b58="Tomato"]我去唔到 請問張授權書係咪放入業委會信箱就得?[/quote]

絕對可以,但係妳既意思係妳會授權比邊個呀?
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil:

我想補充少少:根據大廈公契所寫,o個十巴仙係指業主人數,並唔係指單位數目;例如一個單位有六個業主既名,咁即係話有六個業主既人數,如果本苑 o係 lee 個月內冇加到業主人數既話,根據管理處既資料,最少要有二百五十名業主既人數,Lee 個補選大會才會有法律效力,希望大家有時間既就出席啦!如果冇既話,都寫番封授權書啦! :em14:

我再補充少少:如果有鄰居想寫授權書既話,請留意自己單位既業主人數喎;因為正如我上面咁講,出席率係計業主人數,即係話你既授權書要有齊哂你單位既業主簽名,咁先至可以當計埋入出席率;如果你既單位有四個業主,你簽 o左一個名,就當一個出席人數,簽 o左四個名,就當四個出席人數咖勒!

[quote:c8cdeb47ae="Robert"]我想補充少少:根據大廈公契所寫,o個十巴仙係指業主人數,並唔係指單位數目;例如一個單位有六個業主既名,咁即係話有六個業主既人數,如果本苑 o係 lee 個月內冇加到業主人數既話,根據管理處既資料,最少要有二百五十名業主既人數,Lee 個補選大會才會有法律效力,希望大家有時間既就出席啦!如果冇既話,都寫番封授權書啦! :em14:

我再補充少少:如果有鄰居想寫授權書既話,請留意自己單位既業主人數喎;因為正如我上面咁講,出席率係計業主人數,即係話你既授權書要有齊哂你單位既業主簽名,咁先至可以當計埋入出席率;如果你既單位有四個業主,你簽 o左一個名,就當一個出席人數,簽 o左四個名,就當四個出席人數咖勒! [/quote]

好古怪.
如果我個單位有3000個業主咪可以話晒事.
真係好唔合理.

如果有一個單位係和黃.
但和黃有幾十萬個owner.
又點計呢.

真係好怪??? :?:
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:61c17e29e5="Billy"]

好古怪.
如果我個單位有3000個業主咪可以話晒事.
真係好唔合理.

如果有一個單位係和黃.
但和黃有幾十萬個owner.
又點計呢.

真係好怪??? :?:[/quote]

Lee 個係計出席人數,如法定人數足夠既話,咁個大會先至開得成;至於投票方面,先至會計單位既業權份數,係兩種計法黎咖!

用業主數目 住戶唔計數 咁租戶又點計呢?

[quote:987f82aad3="saga"]用業主數目 住戶唔計數 咁租戶又點計呢?[/quote]

據我所知大廈公契及本港法例(第344章),都冇講到租戶 o係居民大會裏面有身份既,所以租戶係冇權參與大會。 :dead:

勁OUT問題~
請問個業主會幾點開始呢?
謝謝~
多謝各位!! :em04: 滑滑呀嘟嘟~~似豬膏咁滑,牛油蛋達無咁滑~~圓圓面珠我想錫一啖~~ :em04:

[quote:a8bf370ad7="turbowing"]勁OUT問題~
請問個業主會幾點開始呢?
謝謝~[/quote]
今晚八點前要到達會所,因為登記業戶資料需時,而大會議程預訂八點開始,如等到三十分鐘後仍未足出席人數,便會做成流會;所以敬希各位業主一定要擁躍參與及準時到達會所!

流會 :dead:
G :em21: P