藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3424|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

電腦一問 [複製鏈接]

當我瀏覽一些網站的時候
我個電腦就經常出現一個警告 :

發生執行錯誤,要偵錯嗎?
行 :xxx
錯誤 :存取被拒

可以選擇 "yes" or "no"

呢個警告notice通常都出現在我少瀏覽的網站
有時要click好多次 "no" 先至可以繼續看.....  (好煩)

點解會咁?

我的電腦好似無防火場,又無防毒軟片

結果都係繼續睇啦,以上警告根本無實質的用途,點樣可以整理無呢樣野出呢?
原居民2004~2013

最有可能的原因是
1. 你個IE 個securtiy set得高
2. 對方個網頁又用一些特別的component.

你可以
1. 在IE個security zone 把 internet zone 個security set 做 default
     (IE6 SP1裝完後是會set 高o左)
2. 在internet options 中 advanced 裏有個display a notification about every script error 你不選這個有唔會有禁多message彈出來
超頻COD中 (Compulsive Obsessive Disorder)

set左了,好似得左!  Thanks
另,請問一個家庭的電腦
應該裝甚麼(最基本)的防毒軟片?
這些防毒軟片有得免費下載嗎?
還是要購買?
因為我個電腦好似無
當我瀏覽網頁的時候
時常都出現一個advertisement window : (內容大概話我個電腦run得慢buffering...)
咁又應該點?

[quote:18cf1dfb24="vivian"]這些防毒軟片有得免費下載嗎?
還是要購買?
[/quote]
http://free.grisoft.com/doc/1

[quote:18cf1dfb24="vivian"]
當我瀏覽網頁的時候
時常都出現一個advertisement window : (內容大概話我個電腦run得慢buffering...)
咁又應該點?[/quote]
最好唔好理佢 因為好多時都是adware (廣告軟體)
download套ad-aware去scan吓有無廣告軟體
http://www.lavasoft.com
超頻COD中 (Compulsive Obsessive Disorder)

1.  只係free for 30 days ??
2.  要錢架!

我個電腦成日都有Spyware Stormer
話detect到有buffer !!

[quote:8437d85839="vivian"]1.  只係free for 30 days ??
2.  要錢架!

我個電腦成日都有Spyware Stormer
話detect到有buffer !![/quote]

1. 佢話full version 可try 30日 有free version 的
http://free.grisoft.com/softw/70free/setup/avg70free_344a618.exe
2. plus edition 才要錢personal edition 唔洗
http://www.download.com/Ad-Aware ... ubj=dl&tag=top5

buffer ?? buffer overflood ?

Instal 左個ad-aware
呢家scan 緊
有百幾個object recognised  :em07:
點算?  :em01:

[quote:05d76cf1ad="vivian"]Instal 左個ad-aware
呢家scan 緊
有百幾個object recognised  :em07:
點算?  :em01:[/quote]

kill 哂佢  8)