藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 老鼠倫大米
打印 上一主題 下一主題

10個大學生9個答錯的小學算術題來瞧瞧吧 [複製鏈接]

[quote:8a317e0bb4="Jess&Burns"][quote:8a317e0bb4="dracula"]原本賺 $3 後尾賠番 $100比人 咪lost $97 囉~ 唔係咩?[/quote]

佢都無賺. 果d 假銀紙黎架.[/quote]
點會係假呀....嗰100 係佢街坊俾佢...佢抽起21 自己袋...剩79 俾返客...

伯爵啱呀....哈哈....吾見左97 呀....

損失$197蚊............ ops:

[quote:f8d285a66b="stephenyeong"]I think net lost $197[/quote]

.... 應該是$97
同街坊換的100元應該唔計
超頻COD中 (Compulsive Obsessive Disorder)

[quote:408afaa828="肥度"][quote:408afaa828="Jess&Burns"][quote:408afaa828="dracula"]原本賺 $3 後尾賠番 $100比人 咪lost $97 囉~ 唔係咩?[/quote]

點會係假呀....嗰100 係佢街坊俾佢...佢抽起21 自己袋...剩79 俾返客...

伯爵啱呀....哈哈....吾見左97 呀....[/quote]

係丫. 21 係自已袋呀. 咁已經係佢既錢啦喎.

但佢比個客既唔止79 喎. 係79 +18 = 97 ( 真銀)

之後. 佢重要比返真銀. $100 比街方喎.

咁重唔係100+97?
===

[quote:aad400e7d9="Jess&Burns"][quote:aad400e7d9="肥度"][quote:aad400e7d9="Jess&Burns"][quote:aad400e7d9="dracula"]原本賺 $3 後尾賠番 $100比人 咪lost $97 囉~ 唔係咩?[/quote]

伯爵啱呀....哈哈....吾見左97 呀....[/quote]

係丫. 21 係自已袋呀. 咁已經係佢既錢啦喎.

但佢比個客既唔止79 喎. 係79 +18 = 97 ( 真銀)

之後. 佢重要比返真銀. $100 比街方喎.

咁重唔係100+97?[/quote]

嘿嘿~重點...
就係你響邊度 突然出現 $21 蚊可以袋 and 突然出現 $79 俾個客...

個鄰居唔駛理佢喎...唔好俾個鄰居搞亂左....
你俾$100假錢佢 佢俾$100散紙你 後來佢發現係假錢
up to this moment係等於佢俾左$100散紙你 你仲未俾返$100真錢佢
到完成左貨品買賣後 你先俾返$100真錢佢
老闆 VS 鄰居 個net balance 係 = $0 咖....

其實由頭到尾你係無賠過錢俾鄰居 只係找換活動中 找同換呢兩個process
分別在兩個唔同既時間進行
....你只要將個找換process分成 為
老闆取得$100散紙 老闆將$100真現金給鄰居---兩個process
然後將 同年青人交易 呢一個process 夾係兩個process中間....就明白了

老闆取得$100散紙-->同年青人交易-->老闆將$100真現金給鄰居

同鄰居之間net balance = $0
同年青中之間的交易 = 支出 $79 支出貨品一件 收到一張假銀紙...
唔駛理個鄰居~只雖要計算同年青人果畢帳就ok了 8)

其實用張紙寫低佢會好好計... ops:

[quote:b008afc4bc="Mr. & Mrs. FireFire"]其實用張紙寫低佢會好好計... ops:[/quote]

從頭到尾在交易中所涉及的有形資產 只係 $100 散紙 售價為 $21 的貨品....
老闆後來拿出來的 $100 現金 ........................仲未get到? :mrgreen:
老闆只係從自己身上拎過$100現金出黎還俾鄰居that's all........
所有散紙 $79找續 袋左$21蚊 全部都唔係自己o的錢.......邊有可能會Loss
超過$100蚊.....

所以佢拎左$100 袋返$21 當無埋件貨都計($18)
都係 $100+$21-$18 都係$97蚊......

[演員招募]

現招募2個演員,分別要扮演:
1) 王老闆
2) 鄰居 (唔扮都係喇)

我做年青人 :em12:

Action:
年青人:老闆,黎件幾錢呀?

待續.....
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

我做鄰居...

鄰居: Zzzzz.........Zzzzzzzzzzz...........

咁搵 [滾你處] 啲人做王老闆.... :  :