藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 老鼠倫大米
打印 上一主題 下一主題

10個大學生9個答錯的小學算術題來瞧瞧吧 [複製鏈接]

其實只有兩條數:
1.100元假既 - 損失$100
2.18元成本21元賣出 - 賺$3

合共 $97.00 - 就係咁簡單。

另一種睇法:
王老闆由頭至底比出既錢有:
18元成本同最後出既真100元,中途無過錢
不過過程中佢收左21 元
咁 $21-$18-$100 = $97

即係當係王老闆俾佐兩個人錢 一個係個客97 第二個係俾佐街坊100

所以係$197    8)

(^^) V
===

[quote:12d25199d1="hales"][quote:12d25199d1="~ Man & Agnes ~"]我覺得

老細LOSS左$197

因為顧客得到左$79現金加18元貨=$97
鄰居係$0 (-$100+$100)
老細就LOSS左$197 (-現金$79-$18貨-$100賠款)
果張$100元假錢係有-$100 VALUE既...唔係$0 VALUE[/quote]

你計少左老闆由鄰居手中所得到的$100散紙... 8)[/quote]

100散紙已經俾佐79個客啦已經
但係仲有18元的成本價
179 + 18 =197
===

[quote:3ebf612b4f="Jess&Burns"][quote:3ebf612b4f="hales"][quote:3ebf612b4f="~ Man & Agnes ~"]我覺得

老細LOSS左$197

老細就LOSS左$197 (-現金$79-$18貨-$100賠款)
果張$100元假錢係有-$100 VALUE既...唔係$0 VALUE[/quote]

你計少左老闆由鄰居手中所得到的$100散紙... 8)[/quote]

但係仲有18元的成本價
179 + 18 =197[/quote]

唔係喎~~
俾個客既 79 蚊係來自個鄰居喎...佢自己無拎錢出黎喎 :?:
你計左 loss to 鄰居 and loss to 個客...
但無計到 gain from 鄰居喎 :?:
loss to 個客既錢係來自gain from 鄰居咖嘛 8)

所以 $100假銀錢當無收過 再100散紙借貸from鄰居 自己袋21 $79就俾左個客
in this moment 有$21 net income $100負債

finally 賠返100蚊俾鄰居 = +$21 - $100 = $-79
8)

我認為是次交易唔應該計算$18成本 因為人地無叫你計monthly balance
year end balance....而且事實上你係賣左件貨 只不過收返黎既$100
係壞帳.....from 借貸你係得到了$21現金的...呢$21現金抵消了部
份壞帳後 net loss 係 $79蚊....

:

出答案未呀!!...王老闆在這次交易中損失了現金79元+禮物成本18元.

[quote:2434d01941="hales"][quote:2434d01941="Jess&Burns"][quote:2434d01941="hales"][quote:2434d01941="~ Man & Agnes ~"]我覺得

老細LOSS左$197

但係仲有18元的成本價
179 + 18 =197[/quote]

唔係喎~~
俾個客既 79 蚊係來自個鄰居喎...佢自己無拎錢出黎喎 :?:
你計左 loss to 鄰居 and loss to 個客...
但無計到 gain from 鄰居喎 :?:
loss to 個客既錢係來自gain from 鄰居咖嘛 8)

所以 $100假銀錢當無收過 再100散紙借貸from鄰居 自己袋21 $79就俾左個客
in this moment 有$21 net income $100負債

finally 賠返100蚊俾鄰居 = +$21 - $100 = $-79
8)

我認為是次交易唔應該計算$18成本 因為人地無叫你計monthly balance
year end balance....而且事實上你係賣左件貨 只不過收返黎既$100
係壞帳.....from 借貸你係得到了$21現金的...呢$21現金抵消了部
份壞帳後 net loss 係 $79蚊....

:[/quote]

到最后你件個客的79 同埋還俾鄰居的100都係王老細自已出的....
所以唔可能會係79架.
===

I think net lost $197
超頻COD中 (Compulsive Obsessive Disorder)

原本賺 $3 後尾賠番 $100比人 咪lost $97 囉~ 唔係咩?
見過鬼就唔怕黑啦~

勿論答案係咩..我發覺Rc 既朋友都比較喜歡用腦同分析.
一條小小既問題 可以看到大家既分析能力係幾咁強!
===

[quote:5fbe651aa0="dracula"]原本賺 $3 後尾賠番 $100比人 咪lost $97 囉~ 唔係咩?[/quote]

佢都無賺. 果d 假銀紙黎架.
===