藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: wychan
打印 上一主題 下一主題

就設立隔音設施約見路政署 民政署及 [複製鏈接]

ARE/RE都做過,但我而家做design多,唔係ARE/RE

O....i see.....

我剛買了海欣(因為8幹問題所以唔買藍澄)

不能在旁邊的地面起嗎?

因我不是專業人士,不知是否可行?? :?:

[quote:cf11a6dddc="smpoon"]我係註冊土木工程師,曾做過道路等基建。照我意見,如果8號幹線10月動工,依家要加設隔音屏障,是很難做到的,因為詳細設計經已落實,要加隔音屏,條橋要承受額外重量及風力,橋面及地基都要重新設計,令工程有很大廷誤,而且要支付巨額費用,屏障連加碼條橋,閒閒地都要5-6憶,法律上你地個用途又唔係住宅用途,咁大個金額,沒有合理合法理由是很難做到的。而家長x是明玩你地,咁遲先至比你地知,根本已到了不可逆轉的地步。[/quote]

每一到地方都有佢地好處 同壞處 點解你地只報導D壞處 ?? :em16:  :em16:
我只係睇左這個"綱"兩天 只發覺全部都係壞處 :em20:  :em20:
如果之前我未買RC 又睇到的負面新聞 而且用買家角度去睇 當時我一定晤買"RC" :em12:  :em12:  :em08:
:em15: 最終"RC"樓價又點會升 只會不斷下跌… :em16:  :em16:

哩D壞處係事實﹐就算唔報導﹐問題都存在﹐爭在你知唔知﹐想唔想知。
我地唔淨止報導﹐而且積極諗緊辦法去解決。若果只報喜不報憂﹐唔通壞處會自己消失﹐RC樓價就會升咩﹖自欺欺人先至係消極的做法。
大家都想RC升﹐所以希望大家可以團結﹐解決問題。你話係咪﹖
馬蹄踏水亂明霞,醉袖迎風受落花。

[quote:3d56370b42="Bear & Miao"]不能在旁邊的地面起嗎?[/quote]

可行 但政府話一改 就要重新設計該段同條僑 又要立法局再通過. 好在工程最快要出年中才開工 如果一二座居民齊心 一定可以爭取隔音 以後唔需要再煩.

[quote:d0e6666072="leemoksau"]哩D壞處係事實﹐就算唔報導﹐問題都存在﹐爭在你知唔知﹐想唔想知。
我地唔淨止報導﹐而且積極諗緊辦法去解決。若果只報喜不報憂﹐唔通壞處會自己消失﹐RC樓價就會升咩﹖自欺欺人先至係消極的做法。
大家都想RC升﹐所以希望大家可以團結﹐解決問題。你話係咪﹖[/quote]

Agree…
逃避係解決唔倒問題!

哩D壞處係事實﹐就算唔報導﹐問題都存在﹐爭在你知唔知﹐想唔想知。
大家都想RC升﹐所以希望大家可以團結﹐解決問題。你話係咪﹖

Agree . . .  一定要團結 !!!!

其實尼段路面只是8號幹線架伸延 有關影響rc架地段只有約50-100米 而且此段支線將會在約2006年中開始動工(rc段) 現在仲有好多時間比佢地做嘢 而且該段路早期設計系用於重形車行駛 可承受很大的重量 而且現時地政局及運輸局巳在會上說明可行並答應會積極考慮這幢申請 而有關smpoon所說須5-6億元去做區區數10米的支線屏障 我本人認為有些不實及誤導 故出黎講2句公道說話!! :!:
我地2公婆巳經過咗第11個思愛架年頭喇 :em21: 祝願rc所有有情人或兩公婆開開心心 永遠恩恩愛愛 :em19: :o :wink: :em12: :D :) :face13: :em04: :mrgreen: