藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: plcheung
打印 上一主題 下一主題

樓上來的聲音 [複製鏈接]

曉峰園處於山谷咪仲多山墳

31# hktakpo
you are absolutely right!
my fd live there and meet "things".

29# 一家四口
我都係聽個的士老講的. 佢話以前好多逃犯在青衣沿岸被發現, 就地正法, 不過咁多年前的事, 應該沒有影響的了.
反而, 我相信情況和"曉峰園"一樣, 因為處於低地, 形成山谷, 四周又未開發, 仍有樹林, 所以有陰氣是很正常.

30# hktakpo
我的殺氣仲勁, 等我開個post講下我的經驗先, 哈哈

希望所有發出嘈音0既鄰居睇到呢段新聞而有所警惕啦, 唔係講笑ga, 長期受嘈音滋擾真係會人都癲ga!!有可能下一個會係我......

難忍噪音斬鄰居 綜援漢囚28月
(明報)2009年12月23日 星期三 05:10
【明報專訊】綜援    男子長年受鄰居發出的撞擊巨響及鑽牆聲滋擾,向房署    多番投訴不果,終在清晨持刀闖至鄰居住所對質,並發難以8吋長利刀襲擊戶主一家,男子早前認罪,昨判囚2年4個月。

居於秀茂坪寶達村的被告李志實(36歲),早前承認有意圖而傷人及傷人罪。法官接納他長期受鄰居噪音滋擾,一家身心大受影響,也令被告易動怒,但在文明社會爭執常有,不能動輒以武力解決,而被告本欲亮刀威嚇對方,最終竟以尖刀傷人,案情嚴重,但接納他犯案違反本性,兩名事主亦沒永久傷害。

辯方稱報告顯示被告的心理及精神均沒問題,惟不懂處理怒氣,事發後百多名街坊亦聯署撰信求情,李在冬至未能與家人團聚,已是最大懲罰。

1. 你地班友有冇聽恐怖x線?
時運低就成日樓上都有人搬野架啦, 成日有人打電話上去講
2. 唔知有冇人記得, 以前呢度有人話3點幾有"看更"上去同佢整冷氣... 所以"怪事" 呢度唔係冇, 戈單野好似真係半夜橫風橫雨發生
3. 科學解釋: 呢度d鋼水"唔太好", 好多時我1/2點都聽見格離karaoke同埋睇dvd, 如果"接受唔到" 都係搬啦
不過我其他"屋企" 都有"樓上2-3點搬木台的情況, 唔知要搬去邊度

2. 唔知有冇人記得, 以前呢度有人話3點幾有"看更"上去同佢整冷氣... 所以"怪事" 呢度唔係冇, 戈單野好似真係半夜橫風橫雨發生
可唔可以講清楚少少呀 ??

大部份樓都有噪音情況,樓上噪到樓下,建議下次買樓要買防火層下層單位。買樓真的要講運氣!樓上樓下及左右鄰居好不好完全是賭運氣,以前我住青華苑時,第C座20樓一單位住了2兄弟,每逢週末日都帶朋友回家打機,由深夜打至天光,發出很大噪音,如大聲叫、講粗口、拍打地板等等,我試過報警達6次之多,結果都是一樣,其實警察是無權的,不能作出任何動作,只有勸阻而已。那時我準備找人打他們,要將他們打至殘廢!結果還是放棄了!最後都是搬,搬至青怡花園頂層單位,雖有改善,但輪到樓下單位噪,原來樓下的噪音可以噪到樓上的,真是不可相信!之後又搬來了藍澄灣,結果都是一樣,樓上的噪音不絶,情況是一樣,就是有小朋友走來走去,掉玩具、拉椅子等噪音。幸好!這家人最近搬走了,否則我會有所行動!

請各住戶要自律以免影響下層住戶,連警察都管不了,樓下的管理員能做甚麽呢!!

6座有個單位, 是女戶主自剎, 但因為個男戶主個單位尚未出售. 仲係自住所以唔係好多人知, 好似係30幾樓? 想知問下青衣城美聯個D小姐, 我睇樓時佢同我講架, 所以我無睇第6座

12# plcheung  
plcheung:
我是住在6座,我越看越似我的情況, 越看越火滾, 因為簡直就是我的心聲......
不知現在怎樣呢?
simonw0711 發表於 2009-12-4 16:48

我都係!近排我都係咁!