藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3225|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

組立案法團的問題,及其他問題同議員相討下的跟進內容! [複製鏈接]

相信有部分人同我一樣覺得個管理做事冇乜效率,太慢。
我本來都好支持成立立案法團,但係同議員傾過後我都覺得要再諗諗,主要問題:
1) 法團要成立要有過半數業主支持,但以而家住戶係公共事務上的參與率,從居民大會可見好小人參加可見,所以我估好難夠票成立。
2) 權力問題法團個權力好力,只要主席同成員搵錯人做,會出現好多問題,eg. 用錢用錯地方,貪污,要的野不是大家想要.....etc 總之權力帶出好多相對問題都幾矛盾。
3) 當發覺個法團吾好時想解散個步驟好煩複。

所以就以上各點,我覺得會吾會大家加強監督個管理公司,或者換管理公司會好d呢?

之後我地又傾過監督的問題,而家我地出現的問題係業委會有等如冇,呢個問題好大原因係居民冇去參與,同廣告不足。
如果居民大會廣告多d,令到多d住戶知道幾時舉行,內容係乜,會吾會多d人參與呢,多d人參與變相令一d要等齊人先決定到的事會易d通過實行,效率自然會高一d。
所以我提倡要加強個宣傳,而且每次居民大會要相議事項要一早例明,等有興趣住戶會自己出席!

至於換管理公司,問題其實都幾煩,從議員口中得知,屋苑管理項目分為酒店,商場,同屋苑,要換管理公司可能係要通過三方同意,即係要多數業主同意都可能仲要過另外兩關...,事實係點我要再去問一問查下先知,但換一定吾係小事,大家一定要團結先有可能...所以我心想機會都係吾大...

其他事項跟進
1) 電子告事版,同樣同成辨商傾緊。
2) 座同座之間加蓋,會係下月有問卷,決定設計。
3) 村巴問題,運輸署最多都只係批俾我地去到荃灣西鐵站,再遠小小就吾批,但呢個地點好多人都吾多滿意,要成事要睇政府,所以想要的人最好聯名去運輸署個邊要求可能會快D。
4) 停車場租金問題,根據議員所講,吾知點解由2000蚊加到2200,數據上返而多人租左....,所以生意佬死都吾會減...,從生意佬角度睇,因為屋苑邊有兩個露天場,價錢由4百至7百左右,所以要D人回流最小要平到1500以下(議員講的)先會吸人回流,太價生意佬覺得冇肉食,而且1500都仲有一倍個差距,回流的人會有幾多呢都係一個問號,如果冇實質數據俾佢地睇到平左會賺多D,我諗都好難有得減....只有苦了D車主了。
大家一齊來睇下頭兩件事會做成點吧,再決定係咪真係要換管理公司,問卷大家會係信箱收到,吾會有假吧!

最後有冇邊d住戶有興趣加入業委會,好似就來再選,要改變而家呢個情況,等人不如自己來,有興趣就來玩下,另外真係希望呢個討論區由私人變成官方,咁當然吾係管業處的啦,係業委會負責,令到我地真係開始有我地自己住戶的討論地方,想要乜野,都可以拿出來大家傾傾,成功爭取or失敗而回,最小都有個人回報下,吾駛而家下下要打個電話去問長問短,但最後先得個知字....!

回復 1# sjacky

支持sjacky競選「業主會」主席,

幾時開業主會?到時記得通知一聲。

回復  sjacky

支持sjacky競選「業主會」主席,

幾時開業主會?到時記得通知一聲。 ...
大民 發表於 2010-10-28 12:14

幫下手做打什就OK,主席我做吾來!

sjacky在本討論區的表現是有目共睹,
熱心、實幹、分析力強、為爭取權益不厭其煩................
所以值得推薦。

潘議員稱:很少人有興趣做此「苦差」。

sjacky在本討論區的表現是有目共睹,
熱心、實幹、分析力強、為爭取權益不厭其煩................
所以值得 ...
大民 發表於 2010-10-28 15:06

我只係自己想知,也只是為自己利益,講吾上熱心...其他更加講吾上。

環觀本討論區,其實也有不少人在此發表意見-對「和黃管理公司」深表不滿,但又無可奈何!

能改變這一不合理的狀況,就是各小業主要積極參與,就目前而言,應盡量出席「業管會」的會議,提出批評及建議........,這樣會比較有效。

住左超過一年, 從來都唔知業委會幾時開會, 想出席都冇法 ! 強烈要求業委會要將開會時間, 議程等有關資料放入各單位通知各業主, 唔可以只係貼張密密字通告就當通知左...... 如果知開會時間, 我一定會出席。

住左超過一年, 從來都唔知業委會幾時開會, 想出席都冇法 ! 強烈要求業委會要將開會時間, 議程等有關資料放 ...
xomama104 發表於 2010-11-2 16:10

「業委會」開會本應好好宣傳,讓多D小業主參加才是。

但是每次開「業委會」給人的感覺總是鬼鬼鼠鼠的.........

村巴問題,運輸署最多都只係批俾我地去到荃灣西鐵站,再遠小小就吾批

入伙咁多年
我每格一輪就出黎解釋一次
shuttle 根本唔洗搵政府批
只要學映x園在老尖/mk租個2萬蚊上下的"rambler club 分會"
之後由rambler club mk -> rambler club tsing yi 的"會內/尊貴會員shuttle"就合法
see?

根本係管理公司唔x肯做野先至拖到3年3年3年
事關映x園有第2期
rc冇第2期
發展商呃完我地班傻仔落踏(好似當年rc租車會)
之後就拍下lawyau走人
我地班傻仔日日同大陸仔迫van就我地死我地事
如果再唔炒管理公司, rc樓價永遠冇得升上合理水平

你諗下點解300尺有露台冇廚房豆腐潤都賣500萬(仲要山卡啦咁遠)
我地咁大間屋賣得仲平過居屋

我記得好耐之前,管理處做過一份問卷,問大家對村巴的看法,請問有無人知問卷的結果是如何呢?有無一些數據,是非繁忙時間,住客搭小巴數目的數據呢?

請問大家一路想有村巴,到底講緊的是村巴會自負盈虧,還是要管理費補貼呢?

如果不用錢,大家朝早會去搭,那要多少部車,服務先會好過現在小巴的服務的呢?有好多車時,管理費要補貼幾多呢?

如果要錢,人少咗,車費可以support 幾多部車呢?如果一兩部,會密得過小巴嗎?

如果要管理費補貼,要補貼幾多才可以做得好過由demand and supply 經營的小巴呢?

如果不用管理費補貼,自負盈虧,車費會平得過小巴嗎,而服務又好得過小巴?