藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Jeffrey Shirley
打印 上一主題 下一主題

決定 [複製鏈接]

[quote:addc77196d="hales"]
咁呢樣睇你自己點處理喇
當你有兩個小朋友的話同樣問題亦會發生係你身上囉...[/quote]

除非係孖貽架姐.
如果唔係大既都要就吓個細架啦.
細佬/細妹黎加麻.
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:2c74bba00a="Jess&Burns"]
---> 貓都好弱小 你又知唔知?

[/quote]

猫有9條命人只得一條.
電視都有賣啦....... :
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:8a9326918e="Billy"][quote:8a9326918e="Jess&Burns"]

[/quote]

猫有9條命人只得一條.
電視都有賣啦....... :[/quote]

你信呀?----- :
睇黎你同你個女一樣咁天真.  :

好既~~ 天真都好既..開心d 囉.唔好諗咁多啦~ :
===

其實最終想講一句,養大一個小朋友是需要好多金錢、時間同心機。要從中再取出空閒時間是非常因難,要教好就更加負出更多。正因如此大人亦都要作出取捨,少左睇戲、少左旅行、少左去街、少左打機、少左影相、少左睇電視。每人都只得 24 小時,訓覺都可能受到影響既情形下,人會作出更深層0既取捨。
像生下孖女的 RC 鄰居,一家更要暫時搬離開 RC,到別處找人協助,這情況下萬一之前他們有養小動物。他們不夠人手下,甚有時間理會小動物呢?而且不是一、兩個月可以解決的事。

所以之前 Tomato 講得 ARM,佢話兩個都愛既情況下,最後決定不生小朋友,免得將來要取捨,我會讚成這樣。所以我喜歡小動物,不過我想比最好的給小朋友,所以我不養小動物。

家中有小朋友的網友,實在好明白小朋友需要幾多,而自己可以比幾多佢,吾係齋講對小朋友好。之前的例子係比多 D 不同既情況,等未有小朋友的鄰居考慮清楚,以免將來因為家中其他原因,而放棄小動物,皆因大家都未清楚有小朋友需要什麼。 :wink:

好喇...好喇,大家唔好傾傾o下好似出哂火咁樣啦!
每個人心裡面都有自己一把尺,哩把尺點樣去量度自己所遇到或者將來既事,
出黎既決定都唔會一定相同;你覺得咁樣自己可以接受及能夠達到目標,咁你咪去做囉!

正方︰只要處理得好清潔問題及對小朋友和寵物有教導,反而會早些令到初生bb或小朋友有健康的體魄,和愛護及珍惜生命,所以他們認為初生bb或小朋友與寵物同處是沒有問題;
反方︰為要令到初生bb或小朋友得到適當的保護,而適當的保護是不想因寵物引致初生bb或小朋友受傷或疾病,父母又沒有精神及體力去照顧好兩方面,所以認為初生bb或小朋友與寵物同處是有問題的。

你地睇清楚以上既論點,只要大家嘗試在對方立場去諗,其實兩方面都唔可以話對方係絕對的錯,係咪!
至於o個 D 比喻,大家忘記佢把啦!
唔好講講o下 D 回覆傷感情亞!
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil:

[quote:ed5ff33db7="Jess&Burns"][quote:ed5ff33db7="Billy"][quote:ed5ff33db7="Jess&Burns"]

[/quote]

猫有9條命人只得一條.
電視都有賣啦....... :[/quote]

你信呀?----- :
睇黎你同你個女一樣咁天真.  :

好既~~ 天真都好既..開心d 囉.唔好諗咁多啦~ :[/quote]

如果我個女依家識得咩野係猫.
我都開心死啦.

講吓笑姐....

[quote:5466994217="Jeffrey & Shirley"]其實最終想講一句,養大一個小朋友是需要好多金錢、時間同心機。要從中再取出空閒時間是非常因難,要教好就更加負出更多。正因如此大人亦都要作出取捨,少左睇戲、少左旅行、少左去街、少左打機、少左影相、少左睇電視。每人都只得 24 小時,訓覺都可能受到影響既情形下,人會作出更深層0既取捨。
像生下孖女的 RC 鄰居,一家更要暫時搬離開 RC,到別處找人協助,這情況下萬一之前他們有養小動物。他們不夠人手下,甚有時間理會小動物呢?而且不是一、兩個月可以解決的事。

所以之前 Tomato 講得 ARM,佢話兩個都愛既情況下,最後決定不生小朋友,免得將來要取捨,我會讚成這樣。所以我喜歡小動物,不過我想比最好的給小朋友,所以我不養小動物。

家中有小朋友的網友,實在好明白小朋友需要幾多,而自己可以比幾多佢,吾係齋講對小朋友好。之前的例子係比多 D 不同既情況,等未有小朋友的鄰居考慮清楚,以免將來因為家中其他原因,而放棄小動物,皆因大家都未清楚有小朋友需要什麼。 :wink:[/quote]

係呀 又要大又要細.. 付出係更加多.
如果打算生 我都覺得最好唔好養住了. 以免到時諗埋一邊. 害多條生命.
===

[quote:666e6ad1ea="Robert"]好喇...好喇,大家唔好傾傾o下好似出哂火咁樣啦!
每個人心裡面都有自己一把尺,哩把尺點樣去量度自己所遇到或者將來既事,
出黎既決定都唔會一定相同;你覺得咁樣自己可以接受及能夠達到目標,咁你咪去做囉!

正方︰只要處理得好清潔問題及對小朋友和寵物有教導,反而會早些令到初生bb或小朋友有健康的體魄,和愛護及珍惜生命,所以他們認為初生bb或小朋友與寵物同處是沒有問題;
反方︰為要令到初生bb或小朋友得到適當的保護,而適當的保護是不想因寵物引致初生bb或小朋友受傷或疾病,父母又沒有精神及體力去照顧好兩方面,所以認為初生bb或小朋友與寵物同處是有問題的。

你地睇清楚以上既論點,只要大家嘗試在對方立場去諗,其實兩方面都唔可以話對方係絕對的錯,係咪!
至於o個 D 比喻,大家忘記佢把啦!
唔好講講o下 D 回覆傷感情亞!
[/quote]

下... d 比喻都係得談笑. 應該唔會傷感情啦~  ops:
我就無喇 其他人就唔知.
===

我相信只會有人講:
養一個小朋友好辛苦,吾會講養小動物辛苦呱!
所以小朋友係需要我地多 D,所以"盡量"都吾想將"非必要"既小動物攞番黎養。
別人的小動物(已出世)- 可以簡養吾養。
自己既小朋友(已出世)- 你會簡乜?
一係就吾生小朋友啦!

[quote:10348e0056="Jess&Burns"][quote:10348e0056="Jeffrey & Shirley"]其實最終想講一句,養大一個小朋友是需要好多金錢、時間同心機。要從中再取出空閒時間是非常因難,要教好就更加負出更多。正因如此大人亦都要作出取捨,少左睇戲、少左旅行、少左去街、少左打機、少左影相、少左睇電視。每人都只得 24 小時,訓覺都可能受到影響既情形下,人會作出更深層0既取捨。

家中有小朋友的網友,實在好明白小朋友需要幾多,而自己可以比幾多佢,吾係齋講對小朋友好。之前的例子係比多 D 不同既情況,等未有小朋友的鄰居考慮清楚,以免將來因為家中其他原因,而放棄小動物,皆因大家都未清楚有小朋友需要什麼。 :wink:[/quote]

係呀 又要大又要細.. 付出係更加多.
如果打算生 我都覺得最好唔好養住了. 以免到時諗埋一邊. 害多條生命.[/quote]
就是這樣喇! :em11: