藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Jeffrey Shirley
打印 上一主題 下一主題

決定 [複製鏈接]

[quote:bc588cd36e="Jeffrey & Shirley"][quote:bc588cd36e="hales"][quote:bc588cd36e="Jeffrey & Shirley"][quote:bc588cd36e="Tomato"]又比個結論:
Hales Jessica同我有信心可以同時生bb同埋養寵物!!
Billy唔可以養寵物!!
Jeffery唔好養寵物~
雖然討論傾唔完, 但係可以睇到有好主人,好父母!!

哈哈~~[/quote]
問題是以上討論,因為你們都可能會生下一代,只我看到妳、Jessica 同 Hales 是好主人,但未看到是好父母!
好似 Hales 所講:
[quote:bc588cd36e="Hales"]
好老實講 如果我有個仔 打o的寵物 我一定係將個仔關起來
你要做既係要話俾個仔知 佢打寵物係錯既行為! [/quote]
可能小朋友改變吾到,仲會報警拉個仔坐牢。 :dead:
老實講我無諗過會將個仔關起來囉! :em18:[/quote]

勁搞笑!!! 咩坐牢阿?  你講關係來係拉去坐監咖? 你會唔會有少少太過詞不達意?
我一直係以為你係講關起來 係關佢入房 入廁所 或者係寵物入籠咋喎
我無諗過你係話拉去坐監咖喎...老友.....唔好生安白造先得咖....
我無諗過原來寵身都可以拉去坐監囉........ :em14:

拿...好老實講句....三歲既小朋友 (你自己話三年後咖....)
你都教唔到佢改變錯誤既行為 我覺得你真係唔好生小朋友喇.....
咁搞法實多個不良少年......... :em05:
你咁搞法真係好父母了.....好到不得了 但你有無諗過可能十年廿年後
你會同你個仔/女講一句 "愛你變成害你" ??[/quote]
老實講,大家都係人,要改變一個人既性格同想法,並不容易。
我之前所講:小朋友同小動物相處了兩、三年,要喜歡就喜歡,不喜歡的話又如果改變一個人,小朋友亦是有一個個體,佢有佢想法,你好似要用父親的身份強迫小朋友喜歡小動物呢?不喜歡不是有罪,不一定要改,因為咁令佢與你們關係差了,你會如何?[/quote]

算了吧 你都係唔明.....唔鐘意 同打 係兩回事 我係話教導佢地
打貓打狗係錯誤既行為 我無話要你改變佢由唔鐘意變到鐘意
如果你覺得唔鐘意就可以打 個小朋友打貓打狗都可以由得佢
唔駛教 咁無喇....無討論既空間喇........... :em05:
慈母多敗兒 養不教父之過 果然係千古不變既定律 :dead:
希望十年廿年後你唔需要同個仔/女講 "愛你變成害你" 囉.... :dead:

好簡單嗟...你只要回答 個仔打貓打狗 行為是正確還是錯誤?

[quote:37ccd45fa2="Jeffrey & Shirley"][quote:37ccd45fa2="Tomato"]又比個結論:
Hales Jessica同我有信心可以同時生bb同埋養寵物!!

問題是以上討論,因為你們都可能會生下一代,只我看到妳、Jessica 同 Hales 是好主人,但未看到是好父母!
[quote:37ccd45fa2="Hales"]
你要做既係要話俾個仔知 佢打寵物係錯既行為! [/quote]
老實講我無諗過會將個仔關起來囉! :em18:[/quote]

咪住咪住....我無話過我係好父母
上面所講ge好父母係Billy
我都唔敢講係好主人 因為我做左主人無耐 好多野仲學緊
只不過我係認為養得佢 你就要照顧好佢 唔可以用任何藉口遺棄佢。

[quote:05c2932094="Jess&Burns"][quote:05c2932094="Billy"]

我都同你講過.
為左個女好多野都可以犧牲.
點會"你個女 = 我家的貓". :em18:

我只係想講bb一定會比寵物更重要. --> 兩個都係生命, 兩個都重要, 無得分喎
而你就唔想將兩樣野拉埋黎講. ----> 為咩一定要拉埋黎比較? 一齊比較咪即係我隻貓等如你個女囉, 咁都唔明?但我又應為bb同寵物真係有不能共存既情況出現. --> 唔能夠共存咪唔好養囉,邊個迫你姐?

啱唔啱???

好似你媽媽唔認同or老公唔認同己已經係問題啦. ---> 我阿媽同我老公都認同左我了.又點會係問題呢?
又點會冇問題呢.....
(其實我覺得寵物多毛係最大問題到bb大過左成為小朋友都可以共存) ---> 咁你個人睇法係咁,都無辨法啦....
[/quote][/quote]

我覺得呢個係一個話題.
唔係講緊你既問題.
你做到又唔等如所有人都做到麻.
唔係就唔會有問題啦.

好多責任問題我都好認同.
最唔認同只係養寵物對bb係咪真係冇影響姐.
如果你抱過真正初生既bb你就會感受到佢地既弱小.
感受到對bb應有既保護.

如果真係要生bb我建議起碼寵物搵期他人養住一斷時間.
有人坐月重要請兩個人幫手.
唔好諗住生bb重可以同時照顧bb同寵物(我係指初生).
訓都冇時間呀重話湊埋寵物真係好難.
總知唔好輕視湊bb既工作量.
到時你寵物同bb都湊得唔好就唔好啦...

每個人都可以有個人立場同意見.
所以又唔使咁緊張.
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

等我又講故仔先
其實人同寵物又點可以比較呢
我一家人由細到大都有養狗
細佬亦嚮細個果陣比自己養隻狗咬左塊面一口
唐狗wor 個口都唔細 但我細佬冇因此而怕狗 屋企人亦冇因為咁而放棄隻狗
點解隻狗會咬自己人呢 好明顯就係我細佬做錯事 令到隻狗發嬲 所以引致狗狗咬佢
當然 唔一定係整嬲隻狗先會比佢吠 有時人不知不覺做左一d狗狗唔高興事 一樣可能會比狗狗襲擊 其他寵物一樣

養得寵物你就預左照顧佢一世
或者佢唔可以好人咁長大之後照顧番你 但起碼嚮呢一刻 你的寵物係陪伴著你過每一日
佢唔會鬧你 唔會打你 只會忠心於你
你返工 佢默默等你放工
你冇錢 佢又唔會要求你買嘢比佢
或者大家未必相信 你的寵物有病 知自己冇得醫... 就走 佢係會自己搵一個地方 慢慢咁走 呢個情形發生嚮我身上已經唔止一次 果陣緊係未住樓啦
講真 寵物都係得十幾年命 洗得幾多 起碼唔會敗家先啦

至於 bb 呢
我應該都會生 ge 但一定唔會放棄任何一隻寵物
有好多 documentary 都証實個有毛的寵物係好可加強 bb 的抵抗能力
反面一點去睇 你病多幾次都冇抗體啦
好果真係要取捨 bb 一定緊要 d 咁我咪繼續搵方法去解決lor
呢個世界冇解決唔到的問題 :mrgreen:
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:0d55218683="grassman"][quote:0d55218683="Tomato"]又比個結論:

這一刻,我唔會及冇資格challenge你地呢個想法,我冇養過寵物,唔知養寵物有幾複雜。但是特別當有BB仍然時初生時,家庭裡絕對有很大的壓力在時間和精神方面,要同時兼顧,主人必須有莫大的堅持和信念,還要有多方面的支援如朋友、金錢。
當你們責罵為BB而遺棄寵物的主人時,請想想他們也有艱難撰擇的時候。總有一部份主人,他們當初也有一份愛護動物的熱情!

p.s. 一個真實的故事,主角是GW。
當GW仍經是約一歲時,家中一直養了一隻狗,一直相安無事,但有一天,隻狗突然咬了GW一口,雖然不知道狗是否受到不知明的刺激,但因為不知道事件會否重複,狗終於被送走了。[/quote]

好認同....
我以前媽媽有養狗.
養狗有幾多野做我好清楚.

但係未生過bb既要佢明白真係好難.
:em18:
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:1b57043fcb="hales"][quote:1b57043fcb="Jeffrey & Shirley"][quote:1b57043fcb="hales"][quote:1b57043fcb="Jeffrey & Shirley"][quote:1b57043fcb="Tomato"]又比個結論:

[quote:1b57043fcb="Hales"]

勁搞笑!!! 咩坐牢阿?  你講關係來係拉去坐監咖? 你會唔會有少少太過詞不達意?
我一直係以為你係講關起來 係關佢入房 入廁所 或者係寵物入籠咋喎
我無諗過你係話拉去坐監咖喎...老友.....唔好生安白造先得咖....
我無諗過原來寵身都可以拉去坐監囉........ :em14:

拿...好老實講句....三歲既小朋友 (你自己話三年後咖....)
你都教唔到佢改變錯誤既行為 我覺得你真係唔好生小朋友喇.....
你咁搞法真係好父母了.....好到不得了 但你有無諗過可能十年廿年後
你會同你個仔/女講一句 "愛你變成害你" ??[/quote]
我之前所講:小朋友同小動物相處了兩、三年,要喜歡就喜歡,不喜歡的話又如果改變一個人,小朋友亦是有一個個體,佢有佢想法,你好似要用父親的身份強迫小朋友喜歡小動物呢?不喜歡不是有罪,不一定要改,因為咁令佢與你們關係差了,你會如何?[/quote]

算了吧 你都係唔明.....唔鐘意 同打 係兩回事 我係話教導佢地
唔駛教 咁無喇....無討論既空間喇........... :em05:
慈母多敗兒 養不教父之過 果然係千古不變既定律 :dead:
希望十年廿年後你唔需要同個仔/女講 "愛你變成害你" 囉.... :dead:

好簡單嗟...你只要回答 個仔打貓打狗 行為是正確還是錯誤?[/quote]
就算吾打,佢吾鍾意貓,而你好鍾意貓,佢覺得你喜歡貓多過佢(這是因為小朋友經常吃醋),咁令佢與你們關係差了,你會如何?你會為左隻貓同個小朋友疏離嗎? ops:

[quote:4c9b569459="Billy"]
我覺得呢個係一個話題.
唔係講緊你既問題.
你做到又唔等如所有人都做到麻.
唔係就唔會有問題啦.

好多責任問題我都好認同.
最唔認同只係養寵物對bb係咪真係冇影響姐.
如果你抱過真正初生既bb你就會感受到佢地既弱小.
感受到對bb應有既保護. ---> 貓都好弱小 你又知唔知?

如果真係要生bb我建議起碼寵物搵期他人養住一斷時間. --> 我諗我點都試下先 要生就要習慣.
有人坐月重要請兩個人幫手.
唔好諗住生bb重可以同時照顧bb同寵物(我係指初生).
訓都冇時間呀重話湊埋寵物真係好難. --->咁難你又生? 湊bb 係難架啦~ 最難重唔係湊 係教呀!
總知唔好輕視湊bb既工作量. ---> 真係無輕視過湊bb 既工作 我知道好多野做 所以暫時唔生啦~ 第時再諗.
到時你寵物同bb都湊得唔好就唔好啦...  ---> 唔生咪使諗囉.

每個人都可以有個人立場同意見.
所以又唔使咁緊張.[/quote]
===

[quote:5700416e83="Jeffrey & Shirley"]
就算吾打,佢吾鍾意貓,而你好鍾意貓,佢覺得你喜歡貓多過佢(這是因為小朋友經常吃醋),咁令佢與你們關係差了,你會如何?你會為左隻貓同個小朋友疏離嗎? ops:[/quote]

我有個貓友 就有以下分享:

我地係o係ben仔四歲時養貓
最初ben仔只鐘意狗
當我地決定養貓時佢都唔太興奮
到貓貓返到家時ben仔想同佢玩
咁當然貓就絕對唔會好似狗咁咁聽話去同佢玩啦
而且o個日我同太太又只理隻貓b
所以ben仔初初唔太鐘意隻貓b

跟住到第二日ben仔返學上課時
剛巧老師問全班同學有無人有養貓
結果全班只得兩個人有
我放工返屋企時ben仔即刻急不及待咁同我講
我就答佢"喇!好彩我地尋日開始o左養貓咋如果唔係你今日都無得舉手呀!"
就係咁ben仔開始接受隻貓b喇

不過最初養貓時可能我真係太可投入
導致我有少少疏忽ben仔o既感受
跟住ben仔又再次開始唔鐘意隻貓b
而我就一直無理會ben仔o既反應

後來有一次隻貓b咬難o左ben仔o既努作(當時我返緊工ben仔由婆婆湊住)
ben仔好嬲咁佢婆婆就話"等爸爸返黎叫爸爸教訓佢"
ben仔回應"爸爸邊會鬧佢啞"
跟住婆婆就即刻暗地裡打電話比我老婆
由我老婆張哩件事轉告我知
所以我o個日一放工返去見到ben仔唔開心
我就即刻問佢咩事
佢跟住話比貓b咬難o左個努作
我咪即刻好醒目咁走去鬧同係咁二打o左兩野
再走去抱住ben仔話"佢咁衰咬難你d野"
ben仔聽完即刻開心番晒

所以我個人經驗覺得
如果自己原本有個小朋友而又想養寵物
記住唔好過份去照顧佢而疏忽o左小朋友o既感受

其實父母點處理先係問題所在 同寵物無關係
===

[quote:9c51a14aff="Jeffrey & Shirley"][quote:9c51a14aff="hales"][quote:9c51a14aff="Jeffrey & Shirley"][quote:9c51a14aff="hales"][quote:9c51a14aff="Jeffrey & Shirley"][quote:9c51a14aff="Tomato"]又比個結論:

[quote:9c51a14aff="Hales"]

好簡單嗟...你只要回答 個仔打貓打狗 行為是正確還是錯誤?[/quote]
就算吾打,佢吾鍾意貓,而你好鍾意貓,佢覺得你喜歡貓多過佢(這是因為小朋友經常吃醋),咁令佢與你們關係差了,你會如何?你會為左隻貓同個小朋友疏離嗎? ops:[/quote]

咁呢樣睇你自己點處理喇
當你有兩個小朋友的話同樣問題亦會發生係你身上囉...

[quote:b95e7ed410="grassman"]
p.s. 一個真實的故事,主角是GW。
當GW仍經是約一歲時,家中一直養了一隻狗,一直相安無事,但有一天,隻狗突然咬了GW一口,雖然不知道狗是否受到不知明的刺激,但因為不知道事件會否重複,狗終於被送走了。[/quote]

咁GW 係從父母口中知道呢件事? 知道之後 覺得點樣呢?
===