藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Billy
打印 上一主題 下一主題

新鏡落地 [複製鏈接]

[quote:f18fcccd5c="Robert"][quote:f18fcccd5c="grassman"][quote:f18fcccd5c="Robert"][quote:f18fcccd5c="grassman"]你地好變態,0個邊到火紅火綠,呢邊就講興趣、講Shopping.[/quote]
做人要對事,咁先至係我地哩 d 新一代既作風! [/quote]

你仲新呀?[/quote]
我後生過你呀! :[/quote]

咁我都後生過你 :mrgreen:
見過鬼就唔怕黑啦~

Re: 新鏡落地

[quote:85d2e676d5="Jess&Burns"]

主要想影人像.[/quote]

人像就要買支長少少架喇.
我之前都諗過支85/1.8.
二千幾.
85/1.4就太貴喇.

hales 就recommend呢支.
AF-S 100mm f/2.8G VR IF-ED
我諗都唔會平.
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:2ac7319797="Billy"][quote:2ac7319797="Jess&Burns"]

二千幾.
85/1.4就太貴喇.

我諗都唔會平.[/quote]

2000幾都貴喎... 我覺得.
hales 你話果支幾錢到?
===

[quote:8f52a1b156="Jess&Burns"][quote:8f52a1b156="Billy"][quote:8f52a1b156="Jess&Burns"]

二千幾.
85/1.4就太貴喇.

hales 你話果支幾錢到?[/quote]

hales話果支就一定更貴啦.
100mm重要有VR添.
BELOW 2000 就好少選擇喇.
50/1.8就最抵玩6xx光圈又大.
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:7e7960ef48="Billy"][quote:7e7960ef48="Jess&Burns"][quote:7e7960ef48="Billy"][quote:7e7960ef48="Jess&Burns"]

二千幾.
85/1.4就太貴喇.

hales 你話果支幾錢到?[/quote]

hales話果支就一定更貴啦.
100mm重要有VR添.
BELOW 2000 就好少選擇喇.
50/1.8就最抵玩6xx光圈又大.[/quote]

Below 2000既大光圈真係無乜選擇喎........

100mm 2.8 果支係 macro鏡來咖~~~仲要有埋VR $57xx
其實數字上佢係貴少少 不過佢呢支算係抵喇 100mm macro 喎...........
Canon 100mm f/2.8 Macro $3xxx
Canon 100mm f/2.8 Macro USM $4XXX

Nikon 呢支係focus既時候唔會伸長縮短 而且仲有AF-S同VR
其實係好抵咖喇 o的鏡剩係個VR 都值返3幾千.....=.=

[quote:9ebbd8166b="Billy"][quote:9ebbd8166b="Jess&Burns"]

二千幾.
85/1.4就太貴喇.

85/1.4 你話佢貴 比較起 85/1.8 只係大唔夠一級光圈 賣成6xxx 係貴左少少...
不過o的廠商出o的鏡頭係咁衰....85/1.4 唔單止係光圈大左 其實成支鏡個成像
都好唔好 85/1.4 比起 85/1.8 佢係柔和o的 個散景又靚好多 發色又會更鮮...
好多時平鏡同貴鏡比較除左佢有機會光圈大左少少之外 其實成支鏡其它既表
現都會係有分別的........間間廠都係咁 Nikon算係有良心o的咖喇
貴鏡 90分 平鏡都俾到60分你 Canon既平鏡最多俾到你30分......... :dead:

[quote:e5312db4eb="hales"][quote:e5312db4eb="Billy"][quote:e5312db4eb="Jess&Burns"]

二千幾.
85/1.4就太貴喇.

85/1.4 你話佢貴 比較起 85/1.8 只係大唔夠一級光圈 賣成6xxx 係貴左少少...
不過o的廠商出o的鏡頭係咁衰....85/1.4 唔單止係光圈大左 其實成支鏡個成像
都好唔好 85/1.4 比起 85/1.8 佢係柔和o的 個散景又靚好多 發色又會更鮮...
好多時平鏡同貴鏡比較除左佢有機會光圈大左少少之外 其實成支鏡其它既表
現都會係有分別的........間間廠都係咁 Nikon算係有良心o的咖喇
貴鏡 90分 平鏡都俾到60分你 Canon既平鏡最多俾到你30分......... :dead:[/quote]
我哩 d 影相白痴,都係玩番最基本既傻瓜 DC 算把啦! :dead:
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil:

[quote:b312c42976="dracula"][quote:b312c42976="Robert"][quote:b312c42976="grassman"][quote:b312c42976="Robert"][quote:b312c42976="grassman"]你地好變態,0個邊到火紅火綠,呢邊就講興趣、講Shopping.[/quote]
做人要對事,咁先至係我地哩 d 新一代既作風! [/quote]

你仲新呀?[/quote]
我後生過你呀! :[/quote]

咁我都後生過你 :mrgreen:[/quote]
哦,咁樣我地都係同一代姐! h:
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil: