藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 31175|回復: 175
打印 上一主題 下一主題

決定 [複製鏈接]

我覺得之前有養開寵物,最後將寵物搬過黎 RC 都可以接受。

點解大家會係知道吾比養寵物既情況下,先至養寵物呢?

可吾可以講下點解呀?因為發覺好多 RC 鄰居都有陸續養寵物,想知點解o姐! h: (其實我由細都喜歡小動物)

[quote:c0ab30951b="Robert"][quote:c0ab30951b="bikbark"][quote:c0ab30951b="Robert"]爭五個回帖入十大呀![/quote]
我幫亞茄入10大先

其實由想養貓到真係養o左兩隻貓 我o地都考慮o左成半年
考慮係因為呢個係對自己同對d貓一世o既承諾
d貓無叫我o地去養佢o地 自己決定要養o既話就要對佢o地負責任.[/quote]
成功啦,啊茄!
:yeah:[/quote]

正呀!!正呀!!入左十大 :em19: 嘩哈哈~~~
講返正題先....
我就考慮左一段短日子 有幾次0向寵物店見到 都好衝動想買返屋企 (不過太貴啦....)咁0岩我朋友隻狗狗生左狗bb 咁0岩係貴婦 又咁0岩係我鍾意ge奶茶色....你話呢d係咪緣份呢?
開始ge時候 生活模式有好大轉變 自己都覺得好唔慣 不過既然養左 就盡力去照顧佢地 呢個係我ge責任...
而家已經習慣左 見到佢地食得玩得無病無痛 我好開心~~
有時諗起自己以前咁怕狗 而家可以同狗狗一齊 我真係好快樂0架~~

[quote:fc4d1d6d9c="bikbark"][quote:fc4d1d6d9c="diedsee"]狗就相反 佢地會成日煩住你 你想訓覺又俾佢捉你玩
想偷偷地係屋企做d私人 佢又成日俾你望到實.......
:[/quote]
都唔係o架 貓都要睇佢咩性格
我o地隻細貓d性格好似狗 成日都好痴身
隻大貓就係似返貓咁 想玩時就熱情 唔想玩就cool到死 自走貓[/quote]

其實一時時啦....貓其實唔係一種好cool  既動物黎既~
不過 貓就真係唔係好鐘意人熱情既對待. 狗可能就唔一樣了.

可能似我~ 有時唔鐘意人煩. 有時又好想人倍.
一時一樣.
===

[quote:7a6ba5a17b="diedsee"]狗就相反 佢地會成日煩住你 你想訓覺又俾佢捉你玩
想偷偷地係屋企做d私人 佢又成日俾你望到實.......
都唔係o架 貓都要睇佢咩性格
我o地隻細貓d性格好似狗 成日都好痴身
隻大貓就係似返貓咁 想玩時就熱情 唔想玩就cool到死 自走貓
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

[quote:f5a481f266="bikbark"][quote:f5a481f266="Robert"]爭五個回帖入十大呀![/quote]
我幫亞茄入10大先

d貓無叫我o地去養佢o地 自己決定要養o既話就要對佢o地負責任.[/quote]
成功啦,啊茄!
:yeah:
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil:

[quote:2ed126c18c="Robert"]爭五個回帖入十大呀![/quote]
我幫亞茄入10大先

d貓無叫我o地去養佢o地 自己決定要養o既話就要對佢o地負責任.
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

[quote:e8f8cf96f5="Robert"]爭五個回帖入十大呀![/quote]
有人離題呀!!!! :x
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:a7bb8e6a47="hales"][quote:a7bb8e6a47="Jess&Burns"][quote:a7bb8e6a47="Tomato"][quote:a7bb8e6a47="diedsee"]我都係冇諗住咁快生小朋友先養亞仔
亦冇可否認 有亞仔之後我地成家人的關係好左好多 特別係我同亞志亞媽
但覺得狗同貓好唔同 黏身好多 唔識獨立
我真係當佢係仔咁養 ga 我地已經好小去街
通常點都要一個人留嚮屋企陪亞仔 去街食飯都盡早返屋企
如果可以帶埋亞仔去朋友的 gathering 就一定帶
要做運動我地就盡量做 d 可以帶埋亞仔去 好似行山同游水
總之咩都預亞仔 你知啦 佢身形都唔細 ga  :
有時我都會埋怨自己做咩養狗失去私人時間 但冇亞仔 我同佢亞媽的關係一定冇改善lor 起碼而家有個共同話題
我知我冇能力去 take care 小朋友 所以我唔會生住
我一定要好好考慮過先去生bb 人地的 bb 咁可愛 玩住人地果 d 先 lor  :mrgreen:[/quote]

好有同感 好有同感呀!!
去街都唔敢去咁耐 放工好想返屋企
朋友gathering無得帶狗狗 唔想去
買糧比佢食 又驚比左隻唔好比佢食 周圍搵天然糧...
佢唔食又心痛 逐d餵佢 佢食晒 我好開心
幫佢執屎執尿梳毛抹眼耳屎都覺得好開心.... :mrgreen:
小朋友都係玩人地0個d好.......[/quote]

使唔使咁緊張呀.... :sweat:
我開頭都有咁既緊張既... 後來無啦~[/quote]

係囉~~遲o下佢地就會覺得你成日煩住哂~~想訓覺又俾你捉佢玩
想偷偷地係屋企跑跑跳跳又成日俾你望到實.......
狗就相反 佢地會成日煩住你 你想訓覺又俾佢捉你玩
想偷偷地係屋企做d私人嘢 佢又成日俾你望到實.......
:
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

爭五個回帖入十大呀!
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil:

[quote:76e2a511b3="Robert"][quote:76e2a511b3="hales"][quote:76e2a511b3="Tomato"][quote:76e2a511b3="hales"][quote:76e2a511b3="Tomato"][quote:76e2a511b3="diedsee"]我都係冇諗住咁快生小朋友先養亞仔
亦冇可否認 有亞仔之後我地成家人的關係好左好多 特別係我同亞志亞媽
但覺得狗同貓好唔同 黏身好多 唔識獨立
我真係當佢係仔咁養 ga 我地已經好小去街
通常點都要一個人留嚮屋企陪亞仔 去街食飯都盡早返屋企
如果可以帶埋亞仔去朋友的 gathering 就一定帶
要做運動我地就盡量做 d 可以帶埋亞仔去 好似行山同游水
總之咩都預亞仔 你知啦 佢身形都唔細 ga  :
有時我都會埋怨自己做咩養狗失去私人時間 但冇亞仔 我同佢亞媽的關係一定冇改善lor 起碼而家有個共同話題
我知我冇能力去 take care 小朋友 所以我唔會生住
我一定要好好考慮過先去生bb 人地的 bb 咁可愛 玩住人地果 d 先 lor  :mrgreen:[/quote]

好有同感 好有同感呀!!
去街都唔敢去咁耐 放工好想返屋企
朋友gathering無得帶狗狗 唔想去
買糧比佢食 又驚比左隻唔好比佢食 周圍搵天然糧...
佢唔食又心痛 逐d餵佢 佢食晒 我好開心
幫佢執屎執尿梳毛抹眼耳屎都覺得好開心.... :mrgreen:
小朋友都係玩人地0個d好.......[/quote]

點解我從來都唔覺得 執屎係好開心既事黎既...... :em05:
未養過之前真係唔知 養左之後先知原來貓屎真係....好臭阿[/quote]

我個d friend養左兩隻貓 都話d屎好臭... :em18:
真係咁臭???我兩隻狗自從食左天然糧...d屎無咁臭啦~~
同埋佢地痾得好定時...d屎仲好易執tim..... :[/quote]

要唔係俾o的sample你??  信箱ok咖可? :[/quote]
唔駛,你擺 D o係佢門口咪得囉! :[/quote]
雖則話樓上樓下....但係咁會影響到人......留返下次我親身去哈宅感受0下啦~~ :detective