藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 肥度
打印 上一主題 下一主題

係時候..大家要認真面對村巴問題 .... [複製鏈接]

放開一d眼光 我先前都好怕"自由人". 不過慢慢發現 他們當中也有不少是有規有矩的 - 例如知道和明白上車要排隊的有 知道自己打了尖會道歉再去排隊的有.

怕人多? 去超市時間 - 大家都知道旅遊車總愛晚上8點幾9點才帶他們回來 只好早一點他們未到之前去超市好了. 自己去外地玩其實都在做同一樣東西 (eg. 返酒店前總要到超市掃水/零食/水果 :  唔買都入去超市涼冷氣啦 right?)
輪小巴人多 - 可想到人數少了 小巴商一係加價 一係cut車.

其實不應再以是否"自由人"來衡量對方是否受歡迎.

大家在上下班途中 試試看看你身邊的所謂"地道香港人"又如何? 不讓位的固然仍然存在 :em20:  坐你身旁的女士總會愛上 :face13: 你的大腿-大大個手袋正慢慢地朝你的腿一步一步壓過來-天曉得有一天她們會否 :em21: 把手也從手袋下伸過來 ops: ! 坐下來盡力拗開腿來坐的青年人也不少 車廂中大聲用 :x 純正港式粵語談電話經的跟"自由人"有什麼分別? 分別只差在於他們的朋友是在電話的另一端而已. 大家應該都聽過早好幾年前 在外地旅遊時香港人已出了名喜歡在公眾地方大聲說大聲笑. 那時候眾港人 - 縱使你不是他們的一份子 - 都被標籤了.  :em16:

因此為什麼不可以用個別人士的行為來定歡迎與否? :?:
Don\'t worry be happy!! ^_^

[quote:361412f097="kk-in-hk"]放開一d眼光 我先前都好怕"自由人". 不過慢慢發現 他們當中也有不少是有規有矩的 - 例如知道和明白上車要排隊的有 知道自己打了尖會道歉再去排隊的有.

怕人多? 去超市時間 - 大家都知道旅遊車總愛晚上8點幾9點才帶他們回來 只好早一點他們未到之前去超市好了. 自己去外地玩其實都在做同一樣東西 (eg. 返酒店前總要到超市掃水/零食/水果 :  唔買都入去超市涼冷氣啦 right?)
輪小巴人多 - 可想到人數少了 小巴商一係加價 一係cut車.

其實不應再以是否"自由人"來衡量對方是否受歡迎.

大家在上下班途中 試試看看你身邊的所謂"地道香港人"又如何? 不讓位的固然仍然存在 :em20:  坐你身旁的女士總會愛上 :face13: 你的大腿-大大個手袋正慢慢地朝你的腿一步一步壓過來-天曉得有一天她們會否 :em21: 把手也從手袋下伸過來 ops: ! 坐下來盡力拗開腿來坐的青年人也不少 車廂中大聲用 :x 純正港式粵語談電話經的跟"自由人"有什麼分別? 分別只差在於他們的朋友是在電話的另一端而已. 大家應該都聽過早好幾年前 在外地旅遊時香港人已出了名喜歡在公眾地方大聲說大聲笑. 那時候眾港人 - 縱使你不是他們的一份子 - 都被標籤了.  :em16:

因此為什麼不可以用個別人士的行為來定歡迎與否? :?:[/quote]

十分同意. 其實香港人都唔係有禮貌得去邊 好幾次坐Van仔 d自由人好有禮貌咁問司機野 但個司機直頭望都唔望 答都唔答 真係過份得離譜.
Rambler Crest Soccer Club

其實藍澄灣與酒店共存是一個事實,大家入住RC已經知道,所以期望酒店的旅客在眼前消失,這只是掩耳盜鈴、自我作古的想法。面對由外地來港觀光的旅客是否應以禮相待大家可自我判別,反而作為RC住宅的管業處應積極提供有效措施去協助進入或離開RC範圍時有清晰的指示,令旅客能順暢及正確地行最短的路線到達他們的酒店,不要像盲頭烏蠅亂撞,讓他們減少在住宅範圍停留的時間。更應指示他們學習香港人生活中的禮儀。
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

可唔可以指明係「住戶證」持有人先可以上
寫名係住戶專車
否則
有車等於冇車

[quote:403a815012="grassman"]其實藍澄灣與酒店共存是一個事實,大家入住RC已經知道,所以期望酒店的旅客在眼前消失,這只是掩耳盜鈴、自我作古的想法。面對由外地來港觀光的旅客是否應以禮相待大家可自我判別,反而作為RC住宅的管業處應積極提供有效措施去協助進入或離開RC範圍時有清晰的指示,令旅客能順暢及正確地行最短的路線到達他們的酒店,不要像盲頭烏蠅亂撞,讓他們減少在住宅範圍停留的時間。更應指示他們學習香港人生活中的禮儀。[/quote]

邊條係最短路線呀  :?:

一落van 仔..係3/5 坐中間...究竟係向左走...定向右走好? 直落商場 ?  :em02:  

撘車又如何是好呢?

其實...大家都明... 呢個只係撘車既問題... 好明顯...使呢個問題惡化既吾係旅客..吾係住戶... 係小巴服務 ! 88G 既服務質素都仲可以接受... 但... 88F 真係.. 吾好意思...連基本都無囉... 都吾知...架車..幾時黎...黎左..吾知幾時開... 仲要有時要排幾十人先上到車....唉...

[quote:10c9130a57="肥度"]邊條係最短路線呀  :?:

一落van 仔..係3/5 坐中間...究竟係向左走...定向右走好? 直落商場 ?  :em02:  
[/quote]

如果你有駕車的話,就會明白,如果路牌指示清晰,自然兜少好多路,講明你知左走可到酒店,你就唔會走右邊。

[quote:10c9130a57="肥度"]撘車又如何是好呢?

其實...大家都明... 呢個只係撘車既問題... 好明顯...使呢個問題惡化既吾係旅客..吾係住戶... 係小巴服務 ! 88G 既服務質素都仲可以接受... 但... 88F 真係.. 吾好意思...連基本都無囉... 都吾知...架車..幾時黎...黎左..吾知幾時開... 仲要有時要排幾十人先上到車....唉...[/quote]

如果精結是88F往青衣城,問題相對簡單,只要發揮鄰居互助精神。

如切青衣城的士專站,等夠4人就開車走人:
88F車費要$2.8-,如果四人坐的士要$5-($20/4)

比較開辦青衣城村巴,
1. $5可能已經是minimum車支;
2. 村巴最少是16座位,座滿開車需時,比較的士夠4人便開車,很定快一半以上。
3. No 保養費.
4. 有行李箱.
5. 青衣有很多的士喜歡走區內短途客。

可能你會問是否犯法,但一、無人叫你大鑼大鼓做龍凰,二、只有5座鄰居,互相認識就像汽車維修員有"士巴拿"一樣咁合情合理。

[quote:b2f5ccd004="grassman"][quote:b2f5ccd004="肥度"]邊條係最短路線呀  :?:

[/quote]

如果你有駕車的話,就會明白,如果路牌指示清晰,自然兜少好多路,講明你知左走可到酒店,你就唔會走右邊。

[quote:b2f5ccd004="肥度"]撘車又如何是好呢?

其實...大家都明... 呢個只係撘車既問題... 好明顯...使呢個問題惡化既吾係旅客..吾係住戶... 係小巴服務 ! 88G 既服務質素都仲可以接受... 但... 88F 真係.. 吾好意思...連基本都無囉... 都吾知...架車..幾時黎...黎左..吾知幾時開... 仲要有時要排幾十人先上到車....唉...[/quote]

如果精結是88F往青衣城,問題相對簡單,只要發揮鄰居互助精神。

如切青衣城的士專站,等夠4人就開車走人:
88F車費要$2.8-,如果四人坐的士要$5-($20/4)

比較開辦青衣城村巴,
1. $5可能已經是minimum車支;
2. 村巴最少是16座位,座滿開車需時,比較的士夠4人便開車,很定快一半以上。
3. No 保養費.
4. 有行李箱.
5. 青衣有很多的士喜歡走區內短途客。

可能你會問是否犯法,但一、無人叫你大鑼大鼓做龍凰,二、只有5座鄰居,互相認識就像汽車維修員有"士巴拿"一樣咁合情合理。[/quote]

1> 這只是可能..但撘的士..好明顯吾一定fix price .. 塞下車又貴d ..
2> 的士吾一定有得撘..落雨無車撘..有時更會落晒牌..吾車你
3> 如果因驚要保養吾用...咁好多野都吾使用...大廈lift 都要...咁停左佢..可以吾使保養..又吾使俾電..
4> 行李箱嗎...用要俾錢..又吾係成日要用喎..
5>青衣都好多人鍾意行路..

我最不滿個商場比D旅行團用O黎集合成日出入商場都比成班人塞住 點解佢地唔可以O係酒店樓下停車場上去? 仲有停車場D管理員都係服務酒店 D客多過D住客 咁酒店O既停車場費又點計?? (我唔識所以先問 唔好鬧我)
至於村巴 有就緊係好過冇 如果要計成本要計有冇得賺 就真係多如~好似肥度話LIFT都不如唔好用啦~唔使保養嘛~ 不過政府如果唔再批村巴O既話..都係冇辦法...
見過鬼就唔怕黑啦~

1. 似乎車費is not your concern.
2. 如果無的士,你可番去搭綠van; 有村巴,可能綠van都無埋。
3. 你把意思說歪了 首先:村巴有折舊、維修、保養、保險、報廢、泊車費、管理、工資和維修時站暫停服務的費用,這一切費用相對都包含在的士的$5車資上了,我提上是要比較成本。第二:把村巴跟Lift相提並論是錯誤地把問題極端化,村巴是代用品,但Lift是必須品(Don't argue that樓梯是 Lift的 代用品)。
4. 你說出其好處了。
5. 詞不對題,no comment!

可能有人會覺得要睇開d買樓嘅時候你都應該遇咗d自由人會好麻煩...好老實我係有心裡準備心諗避得末避囉但佢哋係一次又一次去超越別人嘅低線雖然佢哋係有好嘅一群但實咗太少數la.港人係有吾讓坐係有講嘢大聲但佢哋有冇係你面前吐痰、係商場食煙、買嘢時成日屈人冇找錢(我見過三、四次la)、見到有車一窩峯衝上車...呢d行為點忍ar?大家都係中國人吾係想分A、B但佢哋係遊客佢哋只需要附酒店房錢破壞咗屋苑既設施、安寧、跌序、清潔就可以拍下"囉油"就走人但我地係業主ar屋苑範圍係我哋嘅家藍澄灣係"私人屋苑"吾係"公用屋苑.
:yeah: :yeah: :yeah: