藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: saga
打印 上一主題 下一主題

快速叉電器 [複製鏈接]

等我都講下道理先 : 。

其實大家屋企都會有電視 remote、DVD remote、冷氣 remote、電筒、電子鐘、door bell 等,基本要用上十幾廿粒2A / 3A 電,如果有 Wii 的話,亦都要多幾粒。
用 rechargable 既電,可以環保一 D,意念同用環保購物袋一樣,用落習慣左就吾覺得麻煩。
以我自己為例,都用左 rechargable 電同環保購物袋好幾年,當然有時急需要既時候都要買2A/3A 電。
但係我地亦試過去到超市,因為無帶環保購物袋,而無買到非必要的飲品及零食,等下次有帶環保購物袋先至買。:wink:

大家可以為下一代著想一下。
環保購物袋 - 減少使用膠袋
rechargable 電 - 減少有害廢物

叉左電唔用,點叫環保。

要環保,要電視remote都唔好用!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:5593883b22="grassman"]叉左電唔用,點叫環保。

要環保,要電視remote都唔好用![/quote]
情況問題:
如果真係咁急用,就可以買 15 分鐘叉好既機。
如果吾急,無電先再叉,都可以。
咁應該環保一D。

而用吾用遙控,就只係你對用充電池同遙控之間取捨,吾係"現成電池"同充電池之取捨,兩個吾同態度,要諗既野亦吾同。而家講既係同一環境,用遙控但環保,更何況冷氣機無得吾用遙控喇掛。

或者咁講:同一生活環境下,比較環保既生活。 :wink:

[quote:f87760a241="Jeffrey & Shirley"]等我都講下道理先 : 。

其實大家屋企都會有電視 remote、DVD remote、冷氣 remote、電筒、電子鐘、door bell 等,基本要用上十幾廿粒2A / 3A 電,如果有 Wii 的話,亦都要多幾粒。
用 rechargable 既電,可以環保一 D,意念同用環保購物袋一樣,用落習慣左就吾覺得麻煩。
以我自己為例,都用左 rechargable 電同環保購物袋好幾年,當然有時急需要既時候都要買2A/3A 電。
但係我地亦試過去到超市,因為無帶環保購物袋,而無買到非必要的飲品及零食,等下次有帶環保購物袋先至買。:wink:

rechargable 電 - 減少有害廢物[/quote]

你有無試過 係美景惠康拎住幾個橙就咁唔用袋拎返屋企.....哈哈

[quote:31d5d61c9a="Jeffrey & Shirley"][quote:31d5d61c9a="grassman"]叉左電唔用,點叫環保。

情況問題:
咁應該環保一D。

而用吾用遙控,就只係你對用充電池同遙控之間取捨,吾係"現成電池"同充電池之取捨,兩個吾同態度,要諗既野亦吾同。而家講既係同一環境,用遙控但環保,更何況冷氣機無得吾用遙控喇掛。

或者咁講:同一生活環境下,比較環保既生活。 :wink:[/quote]

講到環保就應該燈又開少o的裝少支 買少幾部電視 開少o的電腦....哇哈~~
(速逃~)

估唔到呢個咁簡單的議題 竟然於短短三日間就引起大家擁躍發表意見 :x  使這個近來都好寧靜的Forum突然間熱鬧起來 搞到我都忍唔住要插口回應下 其實呢 我........我...........我想問 eneloop電量有幾大? 有幾多mAh? 會唔會好快用完? h:

[quote:71994cf24f="hales"][quote:71994cf24f="Jeffrey & Shirley"]等我都講下道理先 : 。

rechargable 電 - 減少有害廢物[/quote]

你有無試過 係美景惠康拎住幾個橙就咁唔用袋拎返屋企.....哈哈[/quote]
如果無帶環保購物袋既話,有時我地都會用手攞住條方包、攞住包菜傢!
買少 D 囉! :

[quote:2fb2e8b98e="hales"][quote:2fb2e8b98e="Jeffrey & Shirley"][quote:2fb2e8b98e="grassman"]叉左電唔用,點叫環保。

情況問題:
咁應該環保一D。

或者咁講:同一生活環境下,比較環保既生活。 :wink:[/quote]

講到環保就應該燈又開少o的裝少支 買少幾部電視 開少o的電腦....哇哈~~
(速逃~)[/quote]
家中多燈/多電視,吾代表一次過要開晒,以我地為例,平時通常兩個人係細房上網或者睇電視,當然會開冷氣。而全屋既燈只會開門口走廊個支(有時都會關埋),其他燈都關晒。
而食飯既時候我地又會將細房既燈、冷氣關晒,而且部份電腦仲用埋休眠模式,係廳食飯先開廳既燈同個電視,咁算吾算環保。 :wink:
如果係話吾睇電視,吾開冷氣,吾用電腦既話,已去到另一層面,已經係好影響生活的話,就有排先講得完。 :dead:

[quote:904b12522f="Hotcake"]估唔到呢個咁簡單的議題 竟然於短短三日間就引起大家擁躍發表意見 :x  使這個近來都好寧靜的Forum突然間熱鬧起來 搞到我都忍唔住要插口回應下 其實呢 我........我...........我想問 eneloop電量有幾大? 有幾多mAh? 會唔會好快用完? h:[/quote]
有 2000mAh,因為我未開始用,未知效果,不過聽其他人係網上講,話好耐用。我試完再話你知啦! :wink:
我係其他店舖都見過 8 粒最平 $176,如果過左上面個優惠期都可以平平地買番。

[quote:234dd41b8e="Jeffrey & Shirley"][quote:234dd41b8e="hales"][quote:234dd41b8e="Jeffrey & Shirley"][quote:234dd41b8e="grassman"]叉左電唔用,點叫環保。

情況問題:
咁應該環保一D。

(速逃~)[/quote]
家中多燈/多電視,吾代表一次過要開晒,以我地為例,平時通常兩個人係細房上網或者睇電視,當然會開冷氣。而全屋既燈只會開門口走廊個支(有時都會關埋),其他燈都關晒。
而食飯既時候我地又會將細房既燈、冷氣關晒,而且部份電腦仲用埋休眠模式,係廳食飯先開廳既燈同個電視,咁算吾算環保。 :wink:
如果係話吾睇電視,吾開冷氣,吾用電腦既話,已去到另一層面,已經係好影響生活的話,就有排先講得完。 :dead:[/quote]

你咪鬼理佢啦!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!