藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: chitsui
打印 上一主題 下一主題

樓下車位出售 [複製鏈接]

但係而家睇黎400k都唔太可能, 要450-480左右吧
Love is actually all around......

唔買, 20萬就可以諗諗!
ada.fish 發表於 2012-11-21 11:58

而家市況, 20萬, 你諗都唔洗諗

400k其實計到數的

當租到1900, 扣300管差地, 月收1600, 年收19200/400000=4.8%

我會買的 ...
Man and Agnes 發表於 2012-11-21 14:25

首先家冇人知道佢想賣幾錢, 如果賣 $0.5M, 個 return 就得返 3.84%, 賣 $0.6M 就得 3.2%, 個回報又唔係高, 車位跌價 risk 又大, 我不如攞啲錢去買匯豐? 買匯豐仲有股息派

仲有, 你個位順利 $1.9K/月 租到出去就係你咁計囉, 實情係家夜晚去停車場度睇仲有大把吉位!

唔係自用, 我睇唔到任何理由要家買 (家個租金 $2.2K/月, 當佢 average 賣 $0.5M = 我可以租 19 年, 我仲 expect 佢賣散後啲租金會平過 $2.2K/月...)

宜家高位 (?) 買咗, 如果第日租唔到出去個個月白俾管理費就真係唔知好嬲定好笑...

P.S. 我知佢家唔會賣 <$0.4M, 所以我講話 $0.2M 我就買 = 我家唔會買

自用尚可, 投機免問....我個agent猛落咀頭話點點點, 我一於少理

我—直都諗自用!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

我都係諗住自用。
其實抵唔抵買應唔應該買好視乎個人情況,如手頭資金,或者覺得爛地係咪一個close substitute

我都係諗住自用。
其實抵唔抵買應唔應該買好視乎個人情況,如手頭資金,或者覺得爛地係咪一個close substit ...
siukwai 發表於 2012-11-22 00:21

我會租爛地... 等遲啲價錢啱先買!

總括以上留言, 唔買既人應該多過買既人

頭先返嚟喺L2泊車既時候, 有個中原人守候住, 一落車佢就派咭片, 話應該聽日就有價錢, 當然, 落足咀頭叫我買啦...

我就俾agent夾左張放賣紙在車鏡

沙膽虹手記:搶車位小心損手

長實開售大圍名城五百個車位,每個售價一百萬至一百三十萬,約二千業主入紙申請,首二百號籌中有人賣籌,索價二十至三十萬,聽落真係瘋狂。雖然名城車位與單位比例是五比一,但車位始終不是住宅單位,難以炒起,高價搶貨者小心損手。

以三十萬元買籌去揀個一百三十萬車位,作投資用途,成本共一百六十萬,就算月租四千,扣除管理費和差餉,回報不到三厘,何況租車位的車主對租金極度敏感,只要隔籬車位便宜兩三百元就馬上搬過去,反正又不用像搬屋那麼麻煩,交還車卡將車停往隔籬就可以了,到時車位又要再出租,好彩就很快租出,不然就要減價兼少收幾個月租,又要畀經紀佣金。有閒錢買車位自用當然可以,反正錢存在銀行沒甚麼利息,用來買車位則可省回每月四千元的車位租金,但將資金用來買入高股息的藍籌,如中電,用三厘半股息來租車位,升值潛力和彈性都會更大。首先,租用車位始終較具彈性,可以隨時見平思遷,還有,車位升幅始終有限制,若然車位租金太高,不少早出晚歸的打工仔,寧願將車停在路邊,每個月抄牌十次,也才三千二百元;亦會有人索性將車賣掉,天天搭的士可能更便宜,打風落雨又可以坐回港鐵。

一旦利息飆升或經濟逆轉,每個業主都會千方百計保住層樓,寧願節衣縮食賣車都要供樓,到時車位價格就會首當其衝大跌,此不可不察也!