藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: hwho
打印 上一主題 下一主題

洗衣機唔識用 [複製鏈接]

今日試左mode'3'比昨天正常好多一開機就有水出而且正常地轉。但仍然是看不見泡泡的我想是正常吧。但mode 3 比mode 2 洗得時間耐d。

我未開始用個洗衣機 今晚想試下 如果我只係洗d好普通的衫 例如睡衣 T-shirt 恤衫 長褲之類 請問 :
要不要乾衣?
乾衣後衣服是否很縐?
如果乾衣 請揀幾多度?
原居民2004~2013

還有 好重要的問題 可不可以洗公仔 ?

http://www.pbasehk.com/slideshow/pig1000miles/Vivian_s_babies

vivian
我沒有做乾衣因為我怕d衫會縐又怕縮水。
我唔知可唔可以洗doll 呀。
我今日又試番用mode 2點知又係咁一開機就只會乾轉沒有水也沒有泡乾轉5mins之後先有水出好似好怪咁so我立即turn off 跟住用番mode 3好正常咁洗。

[quote:cb9145e94a="45B"]今日試左mode'3'比昨天正常好多一開機就有水出而且正常地轉。但仍然是看不見泡泡的我想是正常吧。但mode 3 比mode 2 洗得時間耐d。[/quote] :wink: thanks for your reply!  :wink:

昨晚我第一次用洗衣機 用mode 3 60度 1/2water 乾衣20min 3/4殼柬粉及衣物柔順劑 結果都係失敗.....

d衫好快洗完 個掣停係mode 5 是否已完成?
我查看的衫 雖然無臭 但有d跡未去
查看柬粉個兜 有2/3的柬粉未沖去 點解?

於是我再洗一次 由mode 2開始 開掣之前用少少清水搗落去個柬粉兜 沖走d柬粉入去先 然後開掣再洗!

我都會開機前用水沖走d柬粉先我用mode 3沒有乾衣其他制沒有較過大約1hr可以洗完。
vivian你洗左幾耐呀?好快?

大約一個鐘 已停了在#5
或者我太多衫??
又或者我水掣開得唔夠大??

1個鍾差不多啊.
我開個水制到最大

如果用洗衣粉,可以將放洗衣粉個格取走,我今日試過洗完衫之後已經沒有洗衣粉留在格內。