藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Jeffrey Shirley
打印 上一主題 下一主題

於RC用寬頻 [複製鏈接]

唔通一間屋得一個ip?

[quote:fa24714df5="smallpotato"]唔通一間屋得一個ip?[/quote]

就算係,亦好正常。

而且現在只得一個IP,亦可能是暫時性。日後入伙後,才想想吧! :?:

大不了,用分享寬頻的方法,全屋電腦就可以上網啦!而家我屋企三部腦都係咁上網啦! :wink: 應該日後都無問題o既!

見而家大家上到網.....
上網咁開心....
我都算做好安慰......(^^);

藍澄...你總算爭氣...... :em21:
永遠愛著您 :em21: [/code]

[quote:3e5f226c32="貓貓仔&貓貓女"]
有冇真係試過淨係加隻hub 就可以羅到ip 如果係o既話 如果有人屋企有大量電腦o既話 當ip 派哂o既時候 其他人咪羅唔到ip 上唔到網o羅..... :?:[/quote]

YES 所以HGC有些地方要user 用 PPPoE login 多一次 確保一個人只有一個ip.

多d 人入住之後可能調查一大家的ip 分佈 因為一個class c 只有254 個可用ip.
而一個tower 一定多過300戶 所以一定要分zone才能確保每戶都有得用.
再者 ethernet 只可以行100 米 以一層3米計算只可以用33層(未計入屋)

所以我念HGC會每25層分一個class C.
超頻COD中 (Compulsive Obsessive Disorder)

我諗佢地唔會用cat 5 cable 而會用光纖線 因為長度問題.
加上光纖線質數比較好和穩定

不過其他class c唔只得254個ip 可以再細分subnet

[quote:d7986a01f7="BB"]我諗佢地唔會用cat 5 cable 而會用光纖線 因為長度問題.
加上光纖線質數比較好和穩定

不過其他class c唔只得254個ip 可以再細分subnet[/quote]

tower 之間和hub之間一定會用fiber
通常HGC會用Cisco 或 大陸版子"華為"的switch 行vlan
分區switch之間用fiber.

1 個 class c 一定用 24bit 的mask (255.255.255.0)
http://www.webopedia.com/TERM/C/Class_C_network.html
如果要多個254個ip 就要多過一個class c subnet 加起來.
現在已很難找到class b 的address
超頻COD中 (Compulsive Obsessive Disorder)

我終於拆開洒所有socket看過了.

電話和ethernet入線位的確在細房

電話是由 細房 -> 大房 -> 廳
ethernet from HGC -> 細房

ethernet 本來都是一樣 但可能他們發覺唔work. 結果甩返出來 (有用過痕跡).
即是ethernet from HGC -> 細房 -|Disconnected|-> 大房 -> 廳

如有錯誤請更正...用subnet唔係會小左ip用?
而家disconnect左 可唔可以改到咁樣...
細房->switch/router->屋內其他socket?(diy會唔會好難?)
如果唔係又要由頭拉過晒d線...好煩...

[quote:a24bd26f40="smallpotato"]如有錯誤請更正...用subnet唔係會小左ip用?
而家disconnect左 可唔可以改到咁樣...
細房->switch/router->屋內其他socket?(diy會唔會好難?)
如果唔係又要由頭拉過晒d線...好煩...[/quote]

在細房位置是有兩pair線可用 已經拉到大房

所以:
兩房單位要拉多一條線
三房單位自然要兩條線.

加一條線應該不難. 加兩條最好重新拉過.

今日又返黎睇下間屋 又試下個 broadband啦
仲係得細房用到...但係廳個插座比人開左....唔知係裝修工人定係寬頻公司黎整野
subnet mask 係 255.255.255.128 咁即係有一座tower 要3個subnet先cover
如果用vlsm又唔同...