藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: diedsee
打印 上一主題 下一主題

有冇睇蘇師傅教風水 [複製鏈接]

[quote:1c02fbbb55="Eddy Lam"]久唔久有睇 但次次都係睇d唔睇d 佢成日都話所對廚房 同大門對窗唔
好 但RC D間格全部都係咁 你地會點化解呀?[/quote]

廚房是烹調食物的地方,而廁所容易滋養細菌、污物,如果兩者相對的話,就會影響衛生,損害你家人的健康。則廁所的門應牢記時常關閉,免得受污濁之氣滌蕩,而我就更加將兩把抽氣扇長開。

大門直對窗,係會損害家人的財運,使人財進財出,或理財投資出錯。因此,最好用屏風或珠簾隔開,以便轉運而迎祥納福;但係我都未加珠簾,只係長期唔開 o個隻窗再加窗紗。 :em12:
「懵董去兮一殼淚 聖曾來兮萬事空」 :evil:

[quote:a08cb7ff6a="mandy"][quote:a08cb7ff6a="Robert"][quote:a08cb7ff6a="bikbark"]咁想借問聲 rc究竟係7運定係8運樓呀?[/quote]
以入伙計(立春之後)
下元八運
2004(甲申) - 2023 (癸卯)[/quote]

唔係呀 是計層樓蓋頂計 即2003年 RC 是 7運樓.[/quote]

各有各說法啦!冇所謂既...
但係 RC 層樓蓋頂既時候,好多內部既牆壁、窗口及門口係未完成咖!所以我認為個理氣係唔同,唔可以當佢係七運樓

[quote:61087f7a3b="mandy"][quote:61087f7a3b="Robert"][quote:61087f7a3b="bikbark"]咁想借問聲 rc究竟係7運定係8運樓呀?[/quote]
以入伙計(立春之後)
下元八運

唔係呀 是計層樓蓋頂計 即2003年 RC 是 7運樓.[/quote]
唔係計入伙日咩 :?:
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:1536d5f1b5="diedsee"][quote:1536d5f1b5="mandy"][quote:1536d5f1b5="Robert"][quote:1536d5f1b5="bikbark"]咁想借問聲 rc究竟係7運定係8運樓呀?[/quote]
以入伙計(立春之後)
下元八運

唔係計入伙日咩 :?:[/quote]
各有學說:因地運會跟時間而改變,所以有人會根據入伙日計算,例如好舊既二手樓,又或者因要計算埋屋主既時辰八字當係一個新既組合,因每個人住同一間屋既運數都會唔同;而另一學說,樓運係層樓本身既,所以不會計算地運在內。
而我本人比較相信前者之學說。 :mrgreen:

[quote:8dc04cbe70="Robert"][quote:8dc04cbe70="mandy"][quote:8dc04cbe70="Robert"][quote:8dc04cbe70="bikbark"]咁想借問聲 rc究竟係7運定係8運樓呀?[/quote]
以入伙計(立春之後)
下元八運

各有各說法啦!冇所謂既...
但係 RC 層樓蓋頂既時候,好多內部既牆壁、窗口及門口係未完成咖!所以我認為個理氣係唔同,唔可以當佢係七運樓 [/quote]

林國雄個派係用蓋頂計即層樓起好唔計內部完成同埋幾時入伙架.
(佢用飛星 古時飛星只是皇帝身邊國師用 民間就係用而家蘇師傅電視教個種掛)

而蘇師傅個派計幾時入伙 佢成日做節目都叫人換過個煮食爐就當重新
入伙計 如果照計 間間屋風水唔好 重新換過爐都可以好好風水啦.
純粹大家討論下.

[quote:4737d7e6a2="mandy"]
林國雄個派係用蓋頂計即層樓起好唔計內部完成同埋幾時入伙架.
(佢用飛星 古時飛星只是皇帝身邊國師用 民間就係用而家蘇師傅電視教個種掛)

而蘇師傅個派計幾時入伙 佢成日做節目都叫人換過個煮食爐就當重新
入伙計
如果照計 間間屋風水唔好 重新換過爐都可以好好風水啦.
純粹大家討論下.[/quote]

冇所謂播!大家 o係度吹水之嘛,妳認為妳鍾意信邊套,咪信邊套 o羅,係咪! :em19:

我都唔信亞長毛蘇! :em16:

我都唔信亞長毛蘇! :em16:[/quote]

我都係 佢成日叫人放音樂盒 古時邊有音樂盒? :em17:

你話將來下面起公園 算唔算係動土煞呢?

[quote:aab4242320="Tomato"]你話將來下面起公園 算唔算係動土煞呢?[/quote]

緊係算! :poor:

[quote:24eed5bf7d="Robert"][quote:24eed5bf7d="Tomato"]你話將來下面起公園 算唔算係動土煞呢?[/quote]

緊係算! :poor:[/quote]

咁默大鑊....