藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Jeffrey Shirley
打印 上一主題 下一主題

決定 [複製鏈接]

[quote:6479e7a68d="Robert"][quote:6479e7a68d="Billy"][quote:6479e7a68d="Jess&Burns"]

不過個討論其實無結果.  :mrgreen:[/quote]

每個人觀點同立場都唔同.
無結果都係好正常.[/quote]
你又話哩排公司好忙,點解成日 on-line 呀? :x[/quote]

呢d咪叫"慾罷不能"囉...... :

期實果句野好耐以前寫落架喇.
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

你最後就 list 左個 main point,每個人的能力、精神、時間都吾一樣,其實好難介定有無盡力,外人只見到你放棄左隻小動物,離棄左佢。 :dead:
咁樣就好似父母不要自己的子女,放左係孤兒院。 :dead:
[quote:0194691882="hales"]我結論就係....
3. 但如果去到咁極端既情況 你無能力 無精神 無時間 真係盡哂你所有既能力都無辦法解決既話 選擇re-home對你或者係你既寵物來講都係好事 佢跟住你亦唔會有安樂日子 你帶住佢全世界都辛苦 無辦法之下 咁係
唯一一個解脫既方法 但請幫佢地搵一個好主人 唔好求奇丟出街 或者係
送去SPAC 咁同送佢地去死無分別!!! [/quote]

[quote:09b46e186b="Jeffrey & Shirley"]你最後就 list 左個 main point,每個人的能力、精神、時間都吾一樣,其實好難介定有無盡力,外人只見到你放棄左隻小動物,離棄左佢。 :dead:
[quote:09b46e186b="hales"]我結論就係....
3. 但如果去到咁極端既情況 你無能力 無精神 無時間 真係盡哂你所有既能力都無辦法解決既話 選擇re-home對你或者係你既寵物來講都係好事 佢跟住你亦唔會有安樂日子 你帶住佢全世界都辛苦 無辦法之下 咁係
唯一一個解脫既方法 但請幫佢地搵一個好主人 唔好求奇丟出街 或者係
送去SPAC 咁同送佢地去死無分別!!! [/quote][/quote]

所以我既重點就係 你自問有無盡過你既能力囉......
呢o的野唔係做俾人睇 唔係做俾你既朋友 親人睇 當然每個人既能力都唔同
你估你打機升Level 咩???呢o的野要睇你自己點為之盡力喇....
人在做天在看 唔通你放棄隻貓狗 我去淋你紅油咩???
當你無盡過力 日後發現你以前既寵物因為你唔要佢而生活變得更差
唔開心既只會係你自己 唔係你身邊既朋友同親友....明未? :em14:

[quote:6ef5ebbc35="Jess&Burns"]
你真係信有意外呀? 唔好咁天真啦.
人為意外就有!
咁多意外 香港出生率就唔會咁低啦~[/quote]

1. 要睇埋墮胎數字。

2. 意外…意料之外,你話冇?可能今晚就有意外! :
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

Hales你D post可唔可以寫短D,睇唔切呀! :em18:
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:7afe342ea8="grassman"]Hales你D post可唔可以寫短D,睇唔切呀! :em18:[/quote]

Grassman 你可唔可以上網上耐o的~? :

講真丫... 係呢個藍澄灣既網內. ( 可能好多人我唔識 )我暫時最佩服既係Grassman.
佢真係做到可以一句怨言都無, 我覺得佢係完全享受湊女既過程.

生仔女出黎,又要話無時間做呢樣, 無時間做個樣, 又話犧牲咩咩咩.....
如果我係佢地個仔女,我就會問:你為我犧牲咁多,又咁唔開心,做咩生我出黎?

好似我 你估我養貓唔使抽時間 唔使幫佢做日常生活既安排? 但我真係唔覺得呢d 叫做犧牲. 因為呢個係我既選擇.  就算同佢"汁" 屎 我都覺得好快樂.

佢試過整爛過我十分喜愛的限量版Pekkle 燈. 都有傷心過幾分鐘既~ 但係之後就無再諗過了. 因為貓都唔識呢 d  佢都唔係有心. 怪唔落.
===

[quote:a8e83d5404="hales"][quote:a8e83d5404="Jeffrey & Shirley"]你最後就 list 左個 main point,每個人的能力、精神、時間都吾一樣,其實好難介定有無盡力,外人只見到你放棄左隻小動物,離棄左佢。 :dead:
[quote:a8e83d5404="hales"]我結論就係....
送去SPAC 咁同送佢地去死無分別!!! [/quote][/quote]

所以我既重點就係 你自問有無盡過你既能力囉......
呢o的野唔係做俾人睇 唔係做俾你既朋友 親人睇 當然每個人既能力都唔同
你估你打機升Level 咩???呢o的野要睇你自己點為之盡力喇....
人在做天在看 唔通你放棄隻貓狗 我去淋你紅油咩???
當你無盡過力 日後發現你以前既寵物因為你唔要佢而生活變得更差
唔開心既只會係你自己 唔係你身邊既朋友同親友....明未? :em14:[/quote]
不過咁!就當真的盡晒力造晒所有補救功夫,並不代表離開之後佢會幸福,亦有機會比你見到佢慘的一面,逃避不了。始終都是離棄了,心是不安的。反而我覺得 Tomato 同 Jessica 會比較解脫一點,遲些先要小朋友。

而且未盡力的人,我覺得他們並沒有資格說開心。

不過會盡力,而又盡左力的人,我又覺得他們並一定會開心。

正是我喜歡小動物,我就連這可能令大家會傷心的情況亦不想發生,決定不養,因為我覺得自己小朋友需要我多些,因為我吾理佢邊理佢。

[quote:63925e5e2f="Jess&Burns"]
如果我係佢地個仔女,我就會問:你為我犧牲咁多,又咁唔開心,做咩生我出黎?
[/quote]

就係因為愛佢先至會為佢犧牲姐.
有愛又點會唔快樂呢明唔明.
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

[quote:ea866fe72e="Jeffrey & Shirley"]
不過咁!就當真的盡晒力造晒所有補救功夫,並不代表離開之後佢會幸福,亦有機會比你見到佢慘的一面,逃避不了。始終都是離棄了,心是不安的。反而我覺得 Tomato 同 Jessica 會比較解脫一點,遲些先要小朋友。
[/quote]

問題始終要面對只不過多時間為問題多做準備會好d囉...