藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: RamblerVillager
打印 上一主題 下一主題

要不要去信傳媒? [複製鏈接]

哈哈...  有趣...  逢中必反 一定有d含意...

[quote:8460ff725f="dick&queenie"]其實去信傳媒與否,不重要。
最重要係...去信傳媒之後,有誰百份之百保証,即時處理妥整件事。
人人即時入得伙,安居樂業。 :x
整件事,我感到和黃好無辜。交左比Paul.Y班粉腸,再請埋班不Q知所謂
的殘兵。幾好的料都整到衰哂啦....。 :evil:
背後壞疑和黃有個別人唔生姓,收受Paul.Y利益。冇理由咁既質素,都接
受Paul.Y....再交樓比業主。 :em18:
反而要請ICAC介入就真..... :em13:  :em13:[/quote]

我並不覺HWL無辜﹗佢地有直接責任去處理,我們是向HWL買樓,並不是PY﹗而佢地o既回覆亦明顯是打官腔,並無誠意解決問題﹗我重申我不接受HWL答覆,建議與HWL於短期內開最後一次會,如無改善,即去信傳媒﹗
我地反映的全是事實,並無對任何人不可交代之問題﹗請各業主再三思量,不要誤存希望,再讓步只會給HWL睇死﹗問題不解決的話,能安居樂業嗎﹖紙可以包住火嗎﹖我們已有一個好開始,不要半途而廢﹗

[quote:bdfca9a437="Koala Bear"][quote:bdfca9a437="dick&queenie"]其實去信傳媒與否,不重要。
最重要係...去信傳媒之後,有誰百份之百保証,即時處理妥整件事。
整件事,我感到和黃好無辜。交左比Paul.Y班粉腸,再請埋班不Q知所謂
背後壞疑和黃有個別人唔生姓,收受Paul.Y利益。冇理由咁既質素,都接
反而要請ICAC介入就真..... :em13:  :em13:[/quote]

我並不覺HWL無辜﹗佢地有直接責任去處理,我們是向HWL買樓,並不是PY﹗而佢地o既回覆亦明顯是打官腔,並無誠意解決問題﹗我重申我不接受HWL答覆,建議與HWL於短期內開最後一次會,如無改善,即去信傳媒﹗
我地反映的全是事實,並無對任何人不可交代之問題﹗請各業主再三思量,不要誤存希望,再讓步只會給HWL睇死﹗問題不解決的話,能安居樂業嗎﹖紙可以包住火嗎﹖我們已有一個好開始,不要半途而廢﹗[/quote]

咁其實你想解決什麼問題?? 而你認為最最滿意的回覆是怎樣呢?
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)

[quote:cb71c37497="manhk167"]其實最後大多數都會係受和黃個套... 只會有好少人會settle唔到...

大家成日話籃澄大家點好點好 其實大家又真係點好呀.?  到最後未又係各懷鬼胎 各有各做...  冇錯事係冇十全十美... 但我估大家應該唔難搵到 件事(話投訴又不了了之) 始末最終問題出現係邊...

最後想話比大家知 我間屋真係好臭... 我之前已經係度話過個廚房有屎尿味...  到現在都未有人負責.[/quote]

我不明白甚麼是"各懷鬼胎 各有各做" 既然間屋有問題 係自己又是業主的話 已經可以用自己的名義投訴 不用等大家 這是你的合理權益! 如果無人投訴 你不會間屋臭都接受吧?

agree!15XX個  大約只有5XX業主知道有這網站  而當初已簽名的數十個  至今是否仍然全部贊成投訴  而目前贊成投訴的佔比例多少 ? 目前已入伙的業主多少 ?就算今天出信  明天否可以見報  拖拖拉拉又係7月底  到不如由我們監察所有進度  以確保整體藍澄灣可以如期解決問題  
本人非常贊成以自己的名義投訴!

[quote:a96e235df2="chee"]agree!15XX個  大約只有5XX業主知道有這網站  而當初已簽名的數十個  至今是否仍然全部贊成投訴  而目前贊成投訴的佔比例多少 ? 目前已入伙的業主多少 ?就算今天出信  明天否可以見報  拖拖拉拉又係7月底  到不如由我們監察所有進度  以確保整體藍澄灣可以如期解決問題  
本人非常贊成以自己的名義投訴![/quote]

如果業主自已覺得有需要的話 真的可以自行投訴. 沒有必要等大家.

絶對贊成去信傳媒,你唔做D野,和黃就好似依家咁輕輕帶過,如果有住戶覺得唔公平,可以只以o個10%人的名義去信吧!

[quote:6a50a69e3f="dick&queenie"]其實去信傳媒與否,不重要。

一直以黎我都沒有參與過同和黃&華保開有關執漏既會.........
1. 我執漏既限期未過...........
2. 我間屋沒有什麼大問題.............
   全間屋得2塊空心磚 沒空心牆 連詹生係電視度教人要留意的"窗較"都沒有問題.........詹生話我間屋的玻璃同"窗較"是新換上去的.....得梗房隻窗要換仲要係小花的.....所以我張defect list其實好多都係碎料...............

其實和黃會唔會係ramdom 驗樓or講明比佢地聽會check 邊一個單位........所以某些單位出現好多大問題.........但有個別單位係冇咩問題呢..............

[quote:aa2534f0bc="matthewlee"][quote:aa2534f0bc="manhk167"]其實最後大多數都會係受和黃個套... 只會有好少人會settle唔到...

大家成日話籃澄大家點好點好 其實大家又真係點好呀.?  到最後未又係各懷鬼胎 各有各做...  冇錯事係冇十全十美... 但我估大家應該唔難搵到 件事(話投訴又不了了之) 始末最終問題出現係邊...

最後想話比大家知 我間屋真係好臭... 我之前已經係度話過個廚房有屎尿味...  到現在都未有人負責.[/quote]

我不明白甚麼是"各懷鬼胎 各有各做" 既然間屋有問題 係自己又是業主的話 已經可以用自己的名義投訴 不用等大家 這是你的合理權益! 如果無人投訴 你不會間屋臭都接受吧?[/quote]

冇錯! 如果個別單位有什麼問題什至個別業主對於服務有什麼不滿 其實閣下可個別用任何方式投訴(我本人亦增作出投訴)。

至於要有效做到集體投訴,我個人認為應該放低個人的問題而找出一些"共同的" "方向性的"或是"關乎集體利益的"問題,才直得去投訴,共同爭取。例如交通路線,村巴,一座梳化,整體執漏進度,恆昌的服務態度,電梯安裝規格,收樓標準及參考,會所及其他設施等安排,什至賠償.... 而這些問題的解決方案當然不是一朝一夕能完成及解決,但是如果在作出投訴後能夠見到和黃或有關方面每日都有更好的進展及一步步的解決,我們為什麼還要步步追迫呢?

至於個別單位的問題(包括我自己的單位在內),都有其個別的獨特性。例如我早些交defect form 所以可以在首批換窗時安排換窗,但是換地磚或其他執漏項目上仍弄得我一肚氣!! 那又可以如何呢,如果py及和黃的大圍的管理制度出現問題,以上個別單位的問題一定不能解決。 但今時今日得知和黃的最高管理階層都正視問題及提出了在管理層面上的解決方案。那我覺得有一絲希望能盡快解決所有問題了。

對於我個別單位的問題,只好繼續崔足收樓部及py的foreman解決。老實講 我一真沒有其望我們多次的集體投訴了與和黃會議能解決小弟單位的問題,反之希望有關方面能在管理的層面上把問題解決,這才是現代的管理學,唔通這叫"各懷鬼胎 各有各做"?

最後,我 同各位一樣受著遲執完defect 遲入伙等引至金錢上(管理費及租金)的損失,所以下一步要爭取的是由於工程delay而引起的賠償問題....
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)

[quote:6b97c9ed07="wychan"][quote:6b97c9ed07="Koala Bear"][quote:6b97c9ed07="dick&queenie"]其實去信傳媒與否,不重要。

我地反映的全是事實,並無對任何人不可交代之問題﹗請各業主再三思量,不要誤存希望,再讓步只會給HWL睇死﹗問題不解決的話,能安居樂業嗎﹖紙可以包住火嗎﹖我們已有一個好開始,不要半途而廢﹗[/quote]

咁其實你想解決什麼問題?? 而你認為最最滿意的回覆是怎樣呢?[/quote]

請睇給HWL之投訴信,裡面已有答案﹗