藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: chitsui
打印 上一主題 下一主題

樓下車位出售 [複製鏈接]

請問有價單未呢?
gokou 發表於 2012-11-20 21:53

未, 之前喺報紙度放風話 40 - 60 萬 1 個, 家就搵啲 agent 周圍收票, 如果反應理想收得多票佢就吊高個價嚟賣, 如果冇人睬佢, 佢唔賣都唔出奇... 反正佢可以話佢都冇 officially 講過會賣! 係你班人喺度自作多情之嘛!

總之, 做發展商一定冇得輸!

40萬買唔買?
grassman 發表於 2012-11-20 20:08

唔買!

30萬呢?
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

呢度好耐未試過可以去到第五頁!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

四十萬, 賺唔賺得多, 蝕又蝕唔去邊, 雞肋位

自用可買, 投機可有更好選擇吧
Love is actually all around......

我會買,我地而家泊爛地,老公嫌遠(始終買得車都係貪方便),本身已成日星期六日用時租泊幾個鐘藍澄灣,想搬返入來好耐。由於我唔駛借錢,放銀行又低息,用來買車位反而等於連爛地錢都慳返
雖然有其他屋苑車位回報更高,但我唔敢買,萬一租唔出就煩,呢度起碼可以自用
至於租金方面,雖然附近有爛地,但第一,差五分鐘腳程同埋架車日曬兩淋對好多人來講都好重要,第二,我六年前買RC時A室賣百幾萬,而家A室去到三百幾萬,車場租金六年來都冇乜點變,車場租對呢度業主來講相對係越來越平,我相信承托力唔會太差

四十萬, 賺唔賺得多, 蝕又蝕唔去邊, 雞肋位

自用可買, 投機可有更好選擇吧 ...
Man and Agnes 發表於 2012-11-21 10:07

"投資有更好選擇" 係 key point!

我估將來 (10 年後) 二手 RC 車位個價都係咁上下, 無謂壓住舊錢!

反正 (如果車位真係開賣), 啲投資者貨一下子湧哂出嚟, 嗰啲非自用者人人都想自己個位早啲俾人租出去, 租車位應該 $2.2K 都唔駛

30萬呢?
grassman 發表於 2012-11-21 08:49

唔買, 20萬就可以諗諗!

最 crucial 嘅係, 家 RC 車場個 utilization rate 唔算高 (因為附近有兩個平價場喺度), 將來租金 highly unlikely 有得升, (我覺得) 跌嘅機會仲高啲... 非自用者租唔出去仲要蝕管理費, 宜家買同遲啲買 (我覺得) 個價都冇啥分別, 咁不如遲啲買唔駛壓住舊錢?

何況,  (我覺得) 遲啲樓價會跌 (擺咗喺度差唔多 10 年, 發展商家先嚟賣車位呢啲雞肋, 絕對係一個 "Danger Ahead" 嘅 sign), 車位 (luxury goods, 非必需品) 通常跌得快過 + %多過單位, 宜家冒險買係咪真係值得? 睇定啲, 將來買二手 makes more sense to me.

30萬呢?
grassman 發表於 2012-11-21 08:49

400k其實計到數的

當租到1900, 扣300管差地, 月收1600, 年收19200/400000=4.8%

我會買的