藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: POON
打印 上一主題 下一主題

裁員 ! [複製鏈接]

BILLY ; 你份工要三個月通知咁耐 ?

[quote:ab6299f8f8="BLUE"]BILLY ; 你份工要三個月通知咁耐 ?[/quote]

Billy 一定係高層.  :em12:

[quote:3a6c35a223="Jess&Burns"][quote:3a6c35a223="Billy"][quote:3a6c35a223="Jess&Burns"]咁你可以勁放sick leave. 今年 +下年 = 42天.[/quote]

唔係咁易o架.
點攞醫生紙呀.
同覺得有d過份.[/quote]

我真係見過有人咁做過. 所以我先知可以放21 天.
當然係有 D過份.
不過如果一個星期放一天SICK LEAVE  應該唔係咁覺既.

反正現在RC 會所快開啦... 你可以去做GYM 啦.[/quote]

遲d悶到頂唔順都可能會o架. :?

BILLY ; 你o念住做邊行 ?

我唔係高層之不過我做果間係法國公司.
佢地將法國合同盤過黎香港.
所以咪要三個月囉. :em08:

我讀電子的所以都係做電子的.
冇得轉o架唔係咩value都冇o架喇. :em08:

咁咪做返電子law. 做trading 都好好拾架.
===

好攪笑...佢地兩個<我同事> 好似無事發生 仲話今晚慶祝..
緊係啦佢地有得走..仲補得好金..
JANICE :em11:

[quote:cdd8925055="OON"]好攪笑...佢地兩個<我同事> 好似無事發生 仲話今晚慶祝..
緊係啦佢地有得走..仲補得好金..[/quote]

梗係開心啦唔使做有錢收.
你應該替佢地高興.
因為比人炒係一件開心既事. :em04:
炒唔到先慘. :em08:

上次走果d人都有請我食飯.
咁你快d開心d啦.

係呀 ! 佢地兩個做左五年..一個月通知金 雙糧 仲有遣散費…
不過佢地想問下保了遣散費 係晤係即是強制金呢 ??
JANICE :em11:

遣散費是可以係公司供既強制金部份減出黎o既.

for example
遣散費=10000.
公司供既強制金部份=5000.
公司只要出5000.
其餘係公司供既強制金部份攞.
你都係收10000不過強制金少左5000.