藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: leemoksau
打印 上一主題 下一主題

辭退系統管理員職務 [複製鏈接]

hales

you busy or other personal reason?

呢排好多風風雨雨....係咪壓力太大?

期實我都想知主因係咩.
等我地可以改改佢.
最少我就一定會佩合.

係因為會結婚太忙工事太多
定離題定d風風雨雨.
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

hales大人&birbark夫人...我老公5月會去你book0個間酒店做mc呀
:wink:
q.
永遠愛著您 :em21: [/code]

wow mc of a wedding banquet?
can Dick be our mc too?  

btw i saw your pictures at ah leung's office!
我繼承衣缽 做百彈齋主. Light Creation 我的

Re: 辭退系統管理員職務

[quote:23030c8576="leemoksau"][quote:23030c8576="hales"]嗯....我覺得本網由建立到現在 雖然經歷過咁多風風雨雨
本網亦算是由大家買樓之後陪伴大家到收樓 入伙 安居
雖然不算得上是有甚麼貢獻 但總算是給了一個討論空間給大家

小弟因為預計打後好一段日子都會有好多事情要做 我認為是時間
將本網交托給一些有能之仕作管理 所以小弟在此正式辭退系統管理員一職
現安排如下:

1. 由即時起 直至2005年3月30日止 所有網友如果心目中有人選
可以以PM方式向小弟提名 所有被提名人均會進入下一階段選舉.
2. 由2005年3月31日起直至2005年4月7日 所有被提名人均會進行
七天票選.
3. 票選完結後 將會把所有侯選人以票數排名次
4. 最高票數的將會成為下一任系統管理員
5. 如最高票數者不接受這個職務的話 將會由第二高票數者當選
如此類推.
6. 假如所有侯選人均不接受這個職務的話 本網站將會由
現任的其餘三位admin繼續管理
7. 現任的其餘三位admin將會在小弟退任後繼續留任服務大家
8. 假如所有侯選人均不接受這個職務 而同時現任的3位admin都
不願意繼續管理本網站的話 本網站將會關閉終止所有服務
9. 本人將會在2005年4月7日正式退任本網系統管理員一職

在本文章貼出時開始接受提名
此致
藍澄灣業主社群系統管理員 hales 啟[/quote]

hales你講笑係嘛?  :em05:[/quote]

如果個個都好似你而家咁做 就會少好多無謂既不和了
set rule唔係想去管大家邊o的野講得 邊o的唔講得
即係咁...A君有A君正正經經討論民生問題 B君有B君討論
吃喝玩樂 B君睇到A君既TOPIC有吹水GAP位又吹兩咀 呢o的就係
問題所在了 A君無強迫過B君去正經討論同樣地B君都應該唔好
去強迫A君吹水 rules之建立我係想分開大家 想吹水既去吹水區
想正經既去正經既版面 河水不犯井水 你有你正正經經 我有我吃喝玩樂
大家各自有個空間 各自各精彩 大家都唔好強迫大家去跟隨自己
既討論方式 如果人人都可以多做一點點 到有吹水GAP位既時候
將篇文quote過去吹水版繼續吹既話 正常來說應該係可以相安無事...

或者你可能會以為無Rules之前都無乜大風大浪 有rule之後反而
好似氣氛更嚴肅 我只係覺得大家都未習慣將兩種類既文章劃清界線囉
唔知大家有無覺得好多時來來去去都係一些活躍份子在討論 難度你睇唔
到個問題所在? 可能發生在你register來這個forum之前既事唔係咁清楚
active user越來越少 主因係因為太多離題文章 好耐之前就已經有人因為
太多off topic而離開呢個forum 雖然好多人都無再去討論呢樣野 而
一直尋默不語 你可以換個角度睇 我post一個民生問題出黎 7篇followup
之內完全變左講第二樣野 而最初開post所提出既topic由頭到尾
都得唔到答案 7篇打後兩三頁全是吹水文 這樣下去邊個仲會有心機去
討論正經野? 變相就會形成篇篇文都係吹水文 咁樣已經係等同於大家去
強迫一o的只係想正經討論既人去同大家一齊吹水 久而久之仲邊有心機
留係到討論?

rules set出黎唔係真係要黎管住哂大家講既野 可能好多人唔同意
但就算唔同意都好啦 一直以來都係完全沒有秩序可言 我覺得有時
鬧交唔係等於唔好 可能我個人一向有個宗旨係有野就講 我唔係咁鐘意
為了少一句而唔聲. 如果吵鬧內容唔係果o的"你去死~你白痴"之類既
沒水準文章 只要係圍繞件事來講 我唔覺得咁樣會讓人覺得不和氣囉
就算真係不和氣咪不和氣囉 沒有必要去粉飾太平 一人少句只係可以暫時
令個氣氛好o的 心裡面有條刺遲早都係一樣會因為o的少事又嘈過咖喎
反而我覺得討論區欠缺秩序 會令整個forum既可讀性大幅降格囉....

個rules其實唔係好似大家咁諗咁嚴緊既 我情願先小人後君子
有o的版係好嚴肅既 就唔好出黎搞笑囉 何況亦已經有一版係打正旗號
俾大家吹水用呢 而有很多生活休閒 以輕鬆為主既討論區 當然係可以
輕鬆o的 有限度地off topic亦唔會好大問題囉 但太過離天萬仗就緊係唔好啦
我認為大家應該已經懂得怎樣去自律囉 就算少少離題都好 我覺得離題離到
兩個人係到講緊自己野咁 點解唔可以善用一下PM既功能呢? 其實有無
諗過其它人想唔想去睇大家既個人聊天歷程呢? 都係一樣 太過份地
變成私人聊天既話 又會搞到20個follow得頭3個有用 一個版90%文章都係
咁既話 又係只會嚴重響影個版既可讀性囉....

一直以來唔係好似billy講咁 off就俾牌 公証就ok 唔需要理會太多 如
果真係咁好就好啦.....哈~ 其實royhk係講得好岩 要俾既話 好多人都要俾咖喇
你覺得咁既情況 admin點去execute個regulation呢? 我體諒到大家最初
唔係咁習慣 但其實唔習慣還唔習慣 無論如何你都係要去面對 都係要
去接受呢個change囉 我唔認為有需要去改個regulation要大家去習慣
你舊時個模式囉

總而言之 大家自律既話 自己會少好多吵鬧 有時候人應該學會有規有舉
唔可能永遠都係以自己為中心點 必需大家合作才可以維持一個良好既討論氣氛呢

總之 希望大家可以合作o的啦.....
saga係唔會好似我咁成日吵吵鬧鬧咁強硬 真係無人頂admin既話你地咪"蝦佢"
:  :  :  :  :  :

但我始終都想蝦你............. h:

Re: 辭退系統管理員職務

[quote:ae379bfb66="hales"]一直以來唔係好似billy講咁 off就俾牌 公証就ok 唔需要理會太多 如果真係咁好就好啦.....[/quote]

點會唔明白但係唔係咁講我又諗唔到可以點講. 唉~~~~
都唔識講喇. :em05:
[scroll][shadow=yellow]http://leemangkit.spaces.live.com/[/shadow][/scroll]

我都同意Hales 的講法..

Hales 我都係唔做: "業主疑問與權益" 的版面管理員啦.

得罪人既?!

唔玩啦.
===

Don't give up.  :em14: It needs to take more time.  I have same opinion with hales about 'off-topic' too and i found ppls share their opinions in another forums. Please serious this problem too.
藍澄灣內三口子的家........John Esther & Hei Hei :em21: