藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Dennis Candy
打印 上一主題 下一主題

養狗的鄰居...請自律!! [複製鏈接]

[quote:50630d0a26="kingi"]大家冷靜...
我覺得最緊要互相尊重啦.
如果我隔離養隻大笨象只要唔搞到我咁我都無問題架.相反就算你種野種到搞到我你又唔管我就緊嘈你啦.
如果唔係搞到其他人我覺得大家都無問題既.[/quote]

其實我唔想唔冷靜 不過我覺得有D鄰居成日都用公契作為趕走狗狗理據 但係佢地又好似好單方面咁針對狗 因為公契寫左話唔准養動物喎 所以我先提出質疑0者!!

我本人好似你咁諗0架 人不犯我 我不犯人 所以我已經盡量想辦法唔好搞到人.....但係有時抱住佢地0向1樓行或者1樓出LIFT 都比人眼超超 甚至好盡力搵屋搬 但係你話搬就搬咩!

有D鄰居真係好似咬住你唔放咁!!D管理員又為左向呢D鄰居交代 諸多為難我地 我好彩我未遇到呢D管理員 但係我有幾位養狗GE鄰居 都曾經試過比管理員一路監視到返屋企門口....又有D特登走去門口整D聲引狗狗吠 然後記低 根住就話佢比人投訴 要趕走狗狗...

如果有狗主放肆 例如拖住隻狗出入5樓大堂 橫衝正橦無理人感受 我都贊成去投訴佢 但係唔好一枝篙打一船狗嘛!

所以我成日諗究竟D支持公契GE鄰居係因為遵守規則而反對我地養狗0Y??定係因為佢地本身討厭狗 又或佢隔離屋隻狗騷擾到佢 而要趕走狗狗呢???如果係遵守規則 無奶由只針對狗狗喎!!!

[quote:7a0a160299="肥度"]但依家d人...等lift 既時候...掉垃圾既時候...聽到d聲... 聞到d嗅...佢地就投訴...直頭坐係屋企...聽到一聲半聲都投訴喎....
咁...如果我坐係廳...望到對面大廈有人既傢俱...好"硬"眼...我係咪可以投訴先...[/quote]

緊係唔可以投訴啦 公契無寫明要保護你視覺 嗅覺 聽覺喎!呵呵呵....

[quote:4327deb7dd="Tomato"][quote:4327deb7dd="kingi"]大家冷靜...
如果我隔離養隻大笨象只要唔搞到我咁我都無問題架.相反就算你種野種到搞到我你又唔管我就緊嘈你啦.

其實我唔想唔冷靜 不過我覺得有D鄰居成日都用公契作為趕走狗狗理據 但係佢地又好似好單方面咁針對狗 因為公契寫左話唔准養動物喎 所以我先提出質疑0者!!

我本人好似你咁諗0架 人不犯我 我不犯人 所以我已經盡量想辦法唔好搞到人.....但係有時抱住佢地0向1樓行或者1樓出LIFT 都比人眼超超 甚至好盡力搵屋搬 但係你話搬就搬咩!

有D鄰居真係好似咬住你唔放咁!!D管理員又為左向呢D鄰居交代 諸多為難我地 我好彩我未遇到呢D管理員 但係我有幾位養狗GE鄰居 都曾經試過比管理員一路監視到返屋企門口....又有D特登走去門口整D聲引狗狗吠 然後記低 根住就話佢比人投訴 要趕走狗狗...

如果有狗主放肆 例如拖住隻狗出入5樓大堂 橫衝正橦無理人感受 我都贊成去投訴佢 但係唔好一枝篙打一船狗嘛!

所以我成日諗究竟D支持公契GE鄰居係因為遵守規則而反對我地養狗0Y??定係因為佢地本身討厭狗 又或佢隔離屋隻狗騷擾到佢 而要趕走狗狗呢???如果係遵守規則 無奶由只針對狗狗喎!!![/quote]
就係lor 都唔知依咩理據去趕走狗狗
如果跟公契 所有動物都要走 唔單指狗狗
如果因為狗狗騷擾人 即係唔跟公契啦 咁所有騷擾到人的 (包括人) 都可以趕走啦 :em10:
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:8ce20f49c1="kingi"]大家冷靜...
放心 大家都係理性討論的 ops:
不過你呢點好 subjective
點為之"搞到我"呢?
狗狗對外來事物有反應係狗之常情 吠足一晚緊係 = "搞到我" (no objection!!!)
但主人入口門吠幾聲又點計呢?
剛剛開門返屋企 狗狗好開心吠幾聲去迎接你 而咁.琱S有驚狗狗的路人甲行經你門口比你隻狗的吠聲嚇親 又等於"搞到我"嗎?
我都想 control 佢收聲 但狗狗本能反應麻 唔通 cut 佢聲帶咩.... :em06:

[quote:cc6bb563b1="diedsee"][quote:cc6bb563b1="kingi"]大家冷靜...
放心 大家都係理性討論的 ops:
不過你呢點好 subjective
點為之"搞到我"呢?
狗狗對外來事物有反應係狗之常情 吠足一晚緊係 = "搞到我" (no objection!!!)
但主人入口門吠幾聲又點計呢?
剛剛開門返屋企 狗狗好開心吠幾聲去迎接你 而咁.琱S有驚狗狗的路人甲行經你門口比你隻狗的吠聲嚇親 又等於"搞到我"嗎?
我都想 control 佢收聲 但狗狗本能反應麻 唔通 cut 佢聲帶咩.... :em06:[/quote]

你control 下我收聲呀.... 人都吾得啦...可況係狗....

好多情況跟本就好難講邊個一定對與錯既...我試過同life有人拖住隻狗仲要l5出入咁我覺得佢又拖得實隻狗隻狗又唔過黎搞我咁我都覺得無理由投訴.(我驚佢主人投訴我搞佢隻狗即)
但如果同一case即狗想對我有反應如過黎聞我咁我覺得要睇個主人會唔會有行動話阻止隻狗囉如果有我覺得ok;如果佢覺得我養狗咁要尊重狗既天性去聞人由得佢咁我就覺得有問題囉.
總之都係互相尊重啦...(btw其實我有諗緊養唔養貓好...)
my blog: http://hk.myblog.yahoo.com/kingiming/
簡大帝來去奧脫福誰人能阻令人著迷

[quote:b09bda5543="kingi"]好多情況跟本就好難講邊個一定對與錯既...我試過同life有人拖住隻狗仲要l5出入咁我覺得佢又拖得實隻狗隻狗又唔過黎搞我咁我都覺得無理由投訴.(我驚佢主人投訴我搞佢隻狗即)
但如果同一case即狗想對我有反應如過黎聞我咁我覺得要睇個主人會唔會有行動話阻止隻狗囉如果有我覺得ok;如果佢覺得我養狗咁要尊重狗既天性去聞人由得佢咁我就覺得有問題囉.
總之都係互相尊重啦...(btw其實我有諗緊養唔養貓好...)[/quote]

如果人人都好似你咁諗就好啦 但係唔係呢....
養貓呢 如果在於我係一個主人來講 我一定支持你養 最好去領養tim!一來可以幫到d貓貓 二來有寵物ge屋企真係好開心 好溫馨!

不過如果根據返公契 你就唔好冒險喇 始終佢講明係唔准養動物 (但係除非屋苑經理批准喎!可能我d英文差啦 唔知有無解錯呢???就算經理批准又點呢??d唔中意動物ge鄰居都會嘈啦....)

[quote:c323230133="kingi"]好多情況跟本就好難講邊個一定對與錯既...我試過同life有人拖住隻狗仲要l5出入咁我覺得佢又拖得實隻狗隻狗又唔過黎搞我咁我都覺得無理由投訴.(我驚佢主人投訴我搞佢隻狗即)
總之都係互相尊重啦...(btw其實我有諗緊養唔養貓好...)[/quote]
唉... 弊在唔係個個人都有你的諗法
我覺得 lift 咁小地方一定要 control 隻狗 聞 or 吠都係狗主唔 control 隻狗 明明有主人嚮身邊都唔睇實隻狗 好明顯係人的問題 唔關天性事
但我個例子係狗狗一個嚮屋企 主人入門口想 control 佢唔吠真係有難度
我唔信有主人嚮屋企 而狗狗吠時係會冇人理 冇人理就好明顯係人的問題

btw 我都讚成領養 領養都一樣有好靚的貓貓

我想問呢,咁售樓書所講嘅同公契所講嘅係咪一樣架?

又或者發展商有無白紙黑字話唔比養?

[quote:5afbd2e443="annieannie"]我想問呢,咁售樓書所講嘅同公契所講嘅係咪一樣架?

又或者發展商有無白紙黑字話唔比養?[/quote]

我個人認為:公契就是一切 公契話乜就係乜lor~~
查實我真係唔識 我淨係知 呢度唔養得動物 (但係奇怪在個個都以為動物=狗狗only) 有部份人要趕走d狗狗 我好想搬 但係老公唔肯兼無錢!